Slovenija
100 ogledov

Zemljarič hoče kazen

Janez Zemljarič na sodišču
1/3
Žurnal24 main
Nekdanji šef Službe državne varnosti želi dokazati, da nikoli ni odrejal pobojev.

Janez Zemljarič,  nekdaj vplivni politik in šef jugoslovanske Službe državne varnosti (SDV) očitno pričakuje, da bo ljubljansko okrožno sodišče brez oklevanja kaznovalo novinarja, ki že nekaj časa preiskuje in razkriva podrobnosti o domnevnih kršitvah SDV, ki naj bi med drugim dovoljevala številne poboje. 

Zemljarič namreč zaradi domnevne razžalitve z zasebno kazensko tožbo preganja Igorja Kršinarja. Zemljarič namreč novinarju tednika Reporter očita, da ga je užalil z domnevno zaničljivo fotomontažo, na kateri je Zemljarič z brzostrelko, ki jo je tednik objavil na eni od naslovnic. 

Ponudili so jima roko

Zemljarič se je danes na sodišču zato soočil s Kršinarjem, poleg njega pa tudi s fotografom Reporterja Primožem Lavretom, ki ga Zemljarič prav tako sodno preganja, češ da je ustvaril fotomontažo. Obema grozi do pol leta zaporne kazni. Pri tem Lavre opozarja, da je fotograf lahko le avtor fotografije, nikakor pa ne fotomontaže.

Sodnica, ki obravnava Zemljaričevo kazensko tožbo, je Kršinarju in Lavretu najprej ponudila, naj sama priznata krivdo in se v zameno zato z Zemljaričem, kot zasebnim tožilcem, pogodita. A Kršinar in Lavre te ponudbe nista sprejela, saj sta odločeno, da bosta uspela zlahka dokazati svojo nedolžnost in namesto tega tožbo izpodbiti ter dokazati, da je povsem neutemeljena, nesmiselna.

Zemljarič ne glede na te očitke pri tožbi vztraja. Dokazati namerava, da kot šef SDV nikoli ni odrejal ali dovoljeval kakršnihkoli pobojev posameznikov, kar je sicer razvidno iz arhivskih dokumentov, ki jih je pridobil Kršinar. Zemljarič pa je sodišču izročil listine, ki naj bi dokazovale ravno nasprotno.

Za zdaj sicer še ni jasno do kdaj bo sodnica pregledala vse te dokumente in ostale dokaze, ki so jih Zemljarič, Kršinar in Lavre ponudili. Šele zatem bo namreč jasno, kdaj bodo Kršinarju in Lavretu zaradi domnevne razžalitve začeli dejansko soditi.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 23:50 14.oktober 2014.

    Dejta vidva pisat Obami , da naj zapre vse vodje CIE od 45 l. naprej. Smatrali bi vas dobr ruknjenima . Tudi mi vas tako smatramo , pa se ni treba matrat z pisanjem čez lužo, sta že dovolj nasrala !

  • Žurnalček 10:26 14.oktober 2014.

    Pa še kako prav je imel !K da je bil jasnovidec !

  • kapibara 07:51 14.oktober 2014.

    Upam da ne bo treba dolgo čakat..