Slovenija
7489 ogledov

Ime Marjana Šarca s podpisi v parlament, SAB razmišlja, da bi se pridružila Levici

vloga za kandidaturo
1/4
Saša Despot peterica strank (LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS) je danes v državni zbor vložila kandidaturo predsednika LMŠ Marjana Šarca za mandatarja
Peterica strank oziroma njihovih 43 poslancev je vložila kandidaturo predsednika LMŠ Marjana Šarca za mandatarja. Podpora Levice manjšinski vladi še vedno pod vprašajem. O možnosti, da bi se pridružila Levici zunaj vlade, zdaj tudi resno razmišlja Stranka Alenke Bratušek. Marjan Šarec novega zapleta ne komentira.

Stranke petorčka, ki se dogovarjajo o oblikovanju manjšinske vlade, so danes v DZ vložile kandidaturo predsednika LMŠ Marjana Šarca za predsednika vlade. Pod kandidaturo je zbranih 43 podpisov poslancev LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, je ob vložitvi potrdil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

V prvem koraku bo za izvolitev Marjan Šarec na seji, ki bo predvidoma prihodnji petek, potreboval absolutno večino, torej 46 glasov. Za podporo se dogovarja s stranko Levice, ki še ni sprejela dokončne odločitve o morebitni podpori kandidatu za mandatarja in nato podpori manjšinski vladi. O tem se sicer še vedno izreka tudi članstvo na strankarskem referendumu.

Rok za vlaganje mandatarskih kandidatur v drugem krogu po junijskih volitvah se sicer izteče v petek, 10. avgusta, a ni pričakovati, da bi do takrat kandidaturo vložil še kdo. Seja, na kateri bodo odločali o kandidaturi Marjana Šarca, bo predvidoma prihodnji teden v petek. Če bo Šarec takrat izvoljen, bo moral do 1. septembra vložiti listo ministrskih kandidatov, glasovanje o njej pa je predvideno med 11. in 14. septembrom.

Poslanec Trček nasprotuje gospodarskemu ministru ...

Včeraj je tudi poslanka Levice Violeta Tomić povedala, da protokola o sodelovanju še niso uskladili. Levica in petorček, ki bi tvoril manjšinsko vlado, se naj ne bi strinjala predvsem v vlogi Levice in načinu dela. Stranke pa se razhajajo tudi pri zahtevi, da bi imela Levica možnost vpliva na sestavo ministrske ekipe.

Poslanec Levice Franc Trček pa je danes na Facebooku na primer napovedal, da vlade, v kateri bi bil SMC-jev Zdravko Počivalšek, ki bi lahko vnovič vodil gospodarski resor, ne bo podprl, četudi ga dajo "v Levici iz kože".

Kadrovskega razreza - z izjemo predloga Dejana Židana za predsednika državnega zbora -  stranke uradno sicer še naj ne bi določile, a v javnosti že krožijo imena nekaterih potencialnih kandidatov. Profesorja Jerneja Pikala bi SD lahko ponovno predlagala za mesto izobraževalnega resorja. Prvaka Desusa Karla Erjavca se omenja kot možni kandidat za obrambnega ministra. Poleg gospodarskega ministrstva pa naj bi si v SMC želeli ponovno infrastrukturnega ministrstva.

Alenka Bratušek, Jernej Pavlič in Roman Jakič | Avtor: Sandi Fišer / mediaspeed.net Sandi Fišer / mediaspeed.net
SAB po poti Levice?

Z vstopom v manjšinsko vlado, ki bi sodeloval z Levico, pa ima velike težave tudi Stranka Alenke Bratušek. Kot je že razkril prvak SMC Miro Cerar v pismu članom sveta stranke, razmišljajo, da v vladi ne bi sodelovali z ministri oziroma da bi z manjšinsko vlado Marjana Šarca le projektno sodelovali.

V stranki naj bi se o vstopu v manjšinsko vlado odločali šele po uskladitvi protokola z Levico, partnerske pogodbe in pa tudi po tem, ko bo znan kadrovski razrez ministrske ekipe. V stranki naj bi jih sicer bolj zanimala imena kot razdelitev resorjev. "Tudi od kvalitete ministrov je odvisno, ali bomo sposobni uresničiti, kar smo zapisali. Papir prenese vse," je danes povedal generalni sekretar SAB Jernej Pavlič.

Predsednica SAB Bratušek je v pismu članom stranke in kandidatom na minulih volitvah pred dnevi to možnost že nakazala, ko je zapisala, da podpora Marjanu Šarcu kot mandatarju ne pomeni tudi kar avtomatično podpore njegovi vladi: "Naša stranka bo svojo odločitev sprejela sama, ne bomo si dovolili, da o nas odločajo drugi." 

Prvak LMŠ za zdaj brez komentarja

Z LMŠ so za Žurnal24 sporočili, da izjav SAB predsednik LMŠ Marjan Šarec ne komentira. Na naše vprašanje, ali bi bil pripravljen voditi vlado, v kateri bi bile le stranke LMŠ, SMC, SD in Desus, na stranki niso ogovorili. "Vsekakor bo več znano v naslednjih dneh," so zapisali še v svojem odgovoru.

Šarec je prejšnji teden, ko je Cerar v svojem pismu zapisal, da dvomi o učinkovitosti manjšinske vlade in da SAB dvomi o vstopu v manjšinsko vlado, sicer na Twitterju zapisal:

Komentarjev 24
  • Skipi 22:49 08.avgust 2018.

    Bratuškova že vidi da z vsega ne bo nič pa bo raje Levici sledila zato da bo lahko čez pol leta ko bo vse razpadlo čez njih pljuvala

  • Avatar olor
    olor 22:30 08.avgust 2018.

    dost jih mam, ponovne volitve in še bolj prepričljivo bo zmagaj j.j. Še jst ga bom volil.

  • ginko 20:41 08.avgust 2018.

    "Pri Bratuškovi razmišljajo, da ne bi dali ministrov v Šarčevo vlado" Seveda ne. Nobene odgovornosti ob sigurnem pogromu pogrebcev države. Najbolj važno pa je, da so plače v DZ redne.

Sorodne novice