Slovenija
7326 ogledov

Šarec kandidat za mandatarja, Židan za predsednika državnega zbora

Marjan Šarec po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije.
Peterica strank, zbrana okoli Marjana Šarca, se je odločila, da stori korak naprej in predlaga mandatarja in zamenja Mateja Tonina kot predsednika državnega zbora. Glasov Levice Šarec še nima zagotovljenih.

"Čas je, da se preseka ta negotovost," je po približno šesturnem sestankovanju strank povedal prvak LMŠ Marjan Šarec in napovedal, da se je peterica strank (LMŠ, SMC, SD, Desus in SAB) dogovorila, da v sredo vloži kandidaturo s podpisi za mandatarja. V ponedeljek na seji državnega zbora po besedah Šarca nato pričakujejo, da bo izvoljen mandatar in novi predsednik državnega zbora. Začasnega predsednika državnega zbora Mateja Tonina naj bi zamenjal prvak SD Dejan Židan.

"To traja že osem tednov, tako javnost kot vi in mi pričakujemo rešitev. Zdaj je ta čas prišel in roki se iztekajo. Prav je, da da damo na mizo tisto, kar smo se dogovorili, da vložimo kandidaturo, presekamo gordijski vozel in storimo ta korak," je povedal še Šarec in dodal, da ima peterica strank resne namene in željo, da pride do vlade.

Marjan Šarec je še povedal, da pričakuje, da bo podporo prispevala tudi Levica, ki je zavrnila sodelovanje v koaliciji, a je pripravljena na projektno sodelovanje z manjšinsko vlado Marjana Šarca. Danes so stranke z Levico tako pretresale tudi protokol o sodelovanju, za katerega je Šarec povedal, da bodo morda zanj potrebovali še kakšna usklajevanja: "Morda bodo še kakšna usklajevanja, a nobeden od teh dokumentov ni takšen, da ne bi dovoljeval teh korakov, ki sem jih napovedal."

Kadrovskega razreza bodoče vlade stranke še niso določile, razen predloga za predsednika državnega zbora, ker se jim po Šarčevih navedbah "zdi tako prav".

Luka Mesec, Levica, po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS | Avtor: Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije. Anže Petkovšek
Levica: Pred podporo želimo jasne zaveze o vsebini in načinu sodelovanja

Luka Mesec, koordinator Levica, je nato v izjavi novinarjem pojasnil, da protokol o sodelovanju s petorčkom še zdaleč ni usklajen. "Koalicijski partnerji so naš predlog zavrnili in napisali novega, ki ga mora zdaj najprej obravnavati naš izvršni odbor, uskladili pa ga bomo nato jutri," je navedel Mesec in dodal, da to jasno kaže, da si na eni in drugi strani predstavljajo sodelovanje, način dela in zaveze precej drugače. Protokol sodelovanja, ki ga je na novo spisala peterica strank, naj bi se predvsem razlikoval v vlogi Levice in načinu dela.

Mesec je še poudaril, da si v Levici želijo jasne zaveze, da se koalicijski sporazum ne bo bistveno spreminjal in da se sprejme jasen način o načinu sodelovanja, ki bo stal tudi po 13. avgustu, ko naj bi se zamenjala predsednik vlade in predsednik državnega zbora. "Levica ne bo slepo podpirala stare politike za zaprtimi vrati, kot smo jo videli doslej," je bil oster Mesec, ki naj bi vsebinsko podrobneje stališča stranke predstavil šele po koncu izvršnega odbora stranke.

Zmotila jih je tudi poteza Marjana Šarca, ki Levice na sestanku ni obvestil o kandidaturi Dejana Židana za mesto predsednika državnega zbora, ampak so za predlog izvedeli hkrati z javnostjo. "Če smo do sedaj delali konstruktivno in v sodelovalnem duhu, nas nekatere tendence, ki so jih danes pokazali koalicijski partnerji, skrbijo," je opozoril.

Na vprašanje, ali bo Levica torej v sredo prispevala svoje podpise pod kandidaturo Šarca za mandatarja, je Mesec odgovoril, da "v vsakem primeru čakajo četrtek", ko bodo znani izidi njihovega internega referenduma. Šele ti bodo namreč poslanski skupini dali legitimnost za podporo vladi. V Levici sicer vztrajajo pri tem, da Šarca nameravajo podpreti, je še zatrdil: "Opozarjamo pa koalicijske partnerje, da ne za vsako ceno."

Komentarjev 28
  • Matilda_Mahony 14:16 07.avgust 2018.

    Dobra novica za vse moje prijatelje. Podjetje, ki ponuja spletno dejavnost na domu... Kmalu po nekaj urah dela lahko zaslužite do 25.000 dolarjevv mesečno... Pridružite se nam in obiščite našo spletno stran za več podrobnosti ... Torej sem začel ..... ...prikaži več ........ ➤➤➤➤➤➤➤ www.Earn91.Com

  • Rafaeluss 12:15 07.avgust 2018.

    G. Cerar, priznam niste moja prva izbira pa vseeno. Kako veliko sovraštvo gojite do Janeza ki ima veliko km in se greste podrejati mizarja komik. Kdaj vas je na osebni ravni toliko prizadel ali ste samo še eden brezupnih komunistov. ...prikaži večov. Pa da ne razpredam dalje jaz drugega razloga ne vidim. Sami veste in tudi priznate da v taki koaliciji ni MOŽNOSTI, da naredite kaj dobrega za Slovenijo. Niti predsednik parlamenta niste POSTALI. Da sem Cerar bi se vprašal, EJ Miro pa kaj se GREŠ.!!!

  • tomaz 10:13 07.avgust 2018.

    Saj je brez veze karkoli napisat, ker tako ali tako tukaj visite tisti, ki po nalogu nekoga morate . Janša nima dovolj glasov, Šarec jih bo nalklepal in kaj je tu spornega. Kako je pa potem z vlado, ja sedaj ...prikaži veča sedaj jo praktično sploh nimamo, pa vse laufa. Drugi tir gre naprej, zdravstvo bodo pa tud nekak pošlihtal počas, ker jim drugega ne preostane. Kaj bi pa bilo, če bi bilo, j pa tako za vsakega drugače.