Slovenija
2532 ogledov

Levica: Pri ključnih zadevah glede protokola še vedno nismo prišli skupaj!

združena levica Anže Petkovšek
Levica s petorčkom še ni usklajena glede morebitne podpore manjšinski vladi.

"Glede protokola se pojavljajo jasne intence, da bi po naši morebitni podpori Marjanu Šarcu, o čemer trenutno odloča naše članstvo na referendumu, pozitivne socialno usmerjene ukrepe, ki smo jih vnesli v koalicijsko pogodbo, naknadno dali ven. Na kar mi nikakor ne moremo pristati," je danes sporočila poslanka Levice Violeta Tomić in dodala, da se Levica s peterico strank (LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS) glede podpore in sodelovanja z manjšinsko vlado Marjana Šarca še ni uskladila.

Marjan Šarec po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS | Avtor: Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije. Anže Petkovšek
Pri ključnih zadevah glede protokola tako Levica in ostali partnerji po besedah Violete Tomić še "niso prišli skupaj", a naj bi še vedno ostajalo upanje, da predsedniki strank v četrtek v okviru pogovorov to uredijo. Kje ostajajo največja razhajanja poslanka Levice ni pojasnila, a je pripomnila, da "Levica ni šla v politiko, da bi bila privesek neoliberalni vladi", saj so prišli z obljubo o spremembi politike in tega se bodo držali do konca.

Tako še vedno ni jasno, ali bo Levica prispevala poslanske podpise za kandidaturo Marjana Šarca za mandatarja oziroma ga nato na glasovanju podprla. Predsednik LMŠ Šarec je včeraj namreč napovedal, da bodo v sredo skupaj s SD, SMC, SAB in DeSUS vložili njegovo kandidaturo za mandatarja, skupaj s kandidaturo predsednika SD Dejana Židana za predsednika državnega zbora. Poslanci bodo o kandidaturah glasovali predvidoma v ponedeljek, pri čemer Marjan Šarec pričakuje tudi podporo Levice, s katero naj bi sodelovali v okviru sporazuma o partnerstvu, katerega sestavni del bo prav protokol o sodelovanju.

Pri LMŠ po današnjem usklajevanju ocenjujejo, da je bil narejen velik korak k uskladitvi končnega dokumenta, da pa še vedno ostaja nekaj odprtih točk protokola, ki se bodo predvidoma reševale v prihodnjih dneh.

Popoldne se bo sestalo tudi predsedstvo SD, na katerem bodo, kot je za STA pojasnil Židan, članom predstavili dogovorjeni partnerski sporazum, pa tudi predlog protokola o sodelovanju petih strank z Levico. "Želim, da stranka to podpre v tej fazi in se odloči, da je to primerno gradivo za obravnavo na zborih članov, ki jih moramo izpeljati predvidoma v naslednjem tednu ali dveh," je napovedal Židan. O poteku koalicijskih pogajanj bo razpravljal tudi svet stranke SMC. Podobno se bodo tudi že danes oziroma v prihodnjih dneh sestajali organi drugih strank.

Matej Tonin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tonin bo držal obljubo in odstopil ...

Predsednik državnega Matej Tonin, ki je že svoji izvolitvi 22. junija napovedal, da ne bo ovira prihodnji koaliciji, ne bo požrl besede, ki jo je dal ob izvolitvi na to funkcijo, in bo z nje odstopil, so za STA zatrdili v NSi po ponedeljkovem dogovoru petorčka pod okriljem LMŠ, da bo na to mesto predlagal prvaka SD Dejana Židana.

A še pred odstopom Tonina kot predsednika državnega zbora bodo poslanci morali izvoliti podpredsednika, ki bo namesto njega vodil sejo. V državnem zboru so namreč za STA pojasnili, da morajo biti pred Toninovim odstopom imenovani podpredsedniki oziroma vsaj eden od njih, ki bo lahko vodil sejo namesto Tonina, ki mu bo funkcija prenehala, ko se bo DZ seznanil z njegovim odstopom.

Državni zbor doslej še ni izvolil podpredsednikov, kljub določilom poslovnika državnega zbora, da bi morali podpredsednike izvoliti najkasneje v 30 dneh po konstituiranju. V državnem zboru so za STA sicer pojasnili, da ta rok ni prekluziven.

Komentarjev 36
  • Rafaeluss 09:55 08.avgust 2018.

    Da sem Tonin, ne bi vrnil mandata saj je bil skoraj 90%. Ko vrne mandat se bo začelo PLENJENJE DRZAVE. Na koncu pa Šarec KRIV., milijarde pa ADIJO MARE.!!!

  • Rafaeluss 09:53 08.avgust 2018.

    Da sem Tonin,

  • Rafaeluss 08:44 08.avgust 2018.

    Mislim da ima levica prav, prišli so do sklepa da so potrebni izključno zaradi glasov Anja za komika. Upam da ji bo pamet srečala in rekli NE HVALA.!!!