Slovenija
5096 ogledov

Cerar: "Če ni poguma za vstop v vlado, naj vsaj ne rušijo že narejenega"

Miro Cerar na sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije.
V SMC bodo podprli Šarca, a so kritični do nekaterih izjav Levice.

Podpise poslancev bo stranka SMC oddala jutri, je povedal njen predsednik Miro Cerar. V pogajanjih z Levico je sicer prišlo do nekaterih razhajanj, saj Levica ni pristala na nekatere predloge o tem, kako naj bi potekalo sodelovanje peterice strank in Levice. Cerar sicer poudarja, da razhajanja niso nič nenavadnega, a da obžaluje nekatere izjave, ki po njegovih besedah ne pripomorejo h konstruktivnemu dialogu pri sestavljanju vlade. "Želim si, da če že ni bilo poguma, da vstopijo v vlado, da se vsaj z izjavami ne ruši tega, kar smo z muko in naporom prigarali v teh dnevih," je dejal. 

Cerar je povedal, da je peterica strank upoštevala nekatere predloge Levice in jih dogradila tako, da bodo predlogi omogočili neko konstruktivno sodelovanje. "Jasno je, da je sodelovanje manjšinske vlade s partnerjem občutljiva zadeva. Treba je delovati v korist državljanov. Menim, da je bil naš današnji predlog korekten, razumem pa, da bo treba opraviti še kakšen premislek." 

Presenetila ga je formulacija, da bo Levica ob konstruktivnem sodelovanju v vladi hkrati delovala tudi kot opozicija. Nadzor ministrov izven ustavnih okvirjev po njegovem ni dopusten, zato bo treba sodelovanje koalicije in Levice uskladiti, je dejal. Levica naj bi namreč želela potrjevati odločitve vsakega ministra posebej. 

O možnosti tretjega kroga Cerar za zdaj ne razmišlja. "Zelo intenzivno smo delali, da pridemo to te točke. Res pa je glasovanje tajno, a v SMC bomo svoje zaveze spoštovali." 

Dejan Židan Slovenija Židan: Podpise smo že oddali

Cerar opozarja, da je treba pregledati finance

"Pogoj je, da bo protokol spoštovan, ker če ne bomo mogli učinkovito sodelovati, vse skupaj nima smisla," je jasen Cerar. Svet stranke SMC pričakuje, da bo v prihodnjih dneh celoten sporazum tudi javnofinančno ovrednoten, saj bo šele takrat jasno, za koliko postavke presegajo fiskalni okvir. Na podlagi teh podatkov bodo lahko postavili prioritete, ki jih bo imela vlada. Opozoril je, da vlada ne sme delovati izven fiskalnih okvirjev. 

Poudaril je, da je na Šarcu odgovornost, da oblikuje vlado, ki bo na podlagi sporazuma stabilno nadaljevala po poti, ki so jo začrtali v zadnjih štirih letih, torej po poti razvoja in tudi socialne blaginje. Pri tem bo moral Šarec prevzeti precejšnjo odgovornost, ker bo moral izbrati prave ljudi za ministre, je napore, ki čakajo Šarca, opisal Cerar. 

O razdelitvi resorjev so se v stranki že pogovarjali, a na ravni peterice o tem z izjemo mesta predsednika državnega zbora - Židan ima njihovo podporo -, še niso govorili. Razprava je delno pogojena s podporo Šarcu za mandatarja in z nekaterimi deli sporazuma, ki še niso usklajeni, je pojasnil Cerar. 

Marjan Šarec po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Slovenija Levica: Pri ključnih zadevah glede protokola še vedno nismo prišli skupaj!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • Avatar Leon
    Leon 07:30 08.avgust 2018.

    Kdo se je oglasil ? Cerar ,ki je zavozil zdravstveno reformo in nedvomno povečal število nepotrebnih smrti zaradi čakalnih vrst ,ter na koncu pobegnil bo sedaj delil nasvete !

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 00:26 08.avgust 2018.

    v levici dobro vejo, da v kolikor bo levica podprla manjšinsko vlado je v naslednjem mandatu ne bo več v državnem zboru. zakockala si bo ves renome, ki ga je s težavo dosegla. Izigrali jo bodo na celi črti. Isto ...prikaži več bi se zgodilo z NSi, čeprav je ta stranka bolj neoliberalistična kot levica.

  • Avatar čavez
    čavez 22:30 07.avgust 2018.

    Večje bede od te vlade še cigani nebi sestavili.