Slovenija
347 ogledov

Židan: Podpise smo že oddali

Dejan Židan Anže Petekovšek
Predsedstvo stranke je ob pregledu partnerske pogodbe ocenilo, da je ta primerna in jo bo poslalo članom in članicam stranke.

Pogodba je po eni strani socialna, po drugi pa razvojno naravnava je na tiskovni konferenci po seji predsedstva stranke povedal predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan. "Uspelo nam je pripeljati zaščito ljudi, ki jim je najtežje, to pomeni dvig minimalne plače in pokojnin. Ko bo prihodnje obdobje končano bo pokojnina za polna leta višja od praga revščine. Uspelo pa nam je pripeljati tudi razvoj, povečujejo se vlaganja v razvojno infrastrukturo in tudi v kulturo," je povedal Židan.  

V stranki bi sicer želeli delati v koaliciji šestih strank, a so pripravljeni tudi na delo v koaliciji petih strank ob podpori šesti. "Tekom dneva smo oddali podpise desetih poslancev in poslank za podporo Marjanu Šarcu za mandatarja," je dejal Židan, ki je prepričan, da bo Šarec dobil potrebno podporo.

"Najbolj nujno je, da čim prej dobimo mandatarja," je na vprašanje, kdaj bodo izvolili podpredsednika DZ odgovoril Židan. NHa to je danes namreč opozoril Matej Tonin, ki meni, da bi morali pred Toninovim odstopom imenovati podpredsednike državnega zbora oziroma vsaj enega od njih. Mesto predsednika DZ naj bi namreč pripadlo Dejanu Židanu oz. stranki SD. 

To pomeni, da bodo SD pripadla tri ministrska mesta. Židan je ob tem večkrat poudaril, da ni pomembno, katere resorje bodo prevzeli. Želijo, da se vlada čim prej oblikuje in začne uresničevati partnersko pogodbo. Pogovori o resorjih bodo stekli v prihodnjih dneh.

Židan meni, da je čas pogovarjanja minil in da je nastopil čas, da se začne uresničevati to, kar so zapisali. Možnost obstaja, da bo kadrovski razrez potrjen še preden bo potekalo glasovanje o Šarcu, a tudi če do tega ne pride, Židan v tem ne vidi ovire. "Koalicija bo, ne glede na to, kakšna bo razdelitev resorjev," napoveduje Židan.

Peterček in Levica | Avtor: Stranka LMŠ/Twitter Stranka LMŠ/Twitter

Levica še ni usklajena

"Glede protokola se pojavljajo jasne intence, da bi po naši morebitni podpori Marjanu Šarcu, o čemer trenutno odloča naše članstvo na referendumu, pozitivne socialno usmerjene ukrepe, ki smo jih vnesli v koalicijsko pogodbo, naknadno dali ven. Na kar mi nikakor ne moremo pristati," je danes sporočila poslanka Levice Violeta Tomić in dodala, da se Levica s peterico strank (LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS) glede podpore in sodelovanja z manjšinsko vlado Marjana Šarca še ni uskladila.

Pri LMŠ po današnjem usklajevanju ocenjujejo, da je bil narejen velik korak k uskladitvi končnega dokumenta, da pa še vedno ostaja nekaj odprtih točk protokola, ki se bodo predvidoma reševale v prihodnjih dneh. Pozno popoldne je v Kamniku potekal Izvršni odbor stranke Lista Marjana Šarca. Predsednik Marjan Šarec in podpredsednica Jerca Korče sta članom Izvršnega odbora stranke predstavila usklajeno besedilo vsebinskega dela sporazuma o partnerstvu.

Kot je povedal predsednik Marjan Šarec je dokument vsebinsko ustrezen, socialno naravnan in primeren za sprejem, seveda pa bo treba prilagajati situacijo trenutnim razmeram v državi. Člane Izvršnega odbora je seznanil o jutrišnji vložitvi kandidature s podpisi petih strank, partneric predstavljenega sporazuma o partnerstvu.

Na koncu so člani sprejeli in potrdili dva sklepa, in sicer usklajeno besedilo vsebinskega dela sporazuma o partnerstvu in vložitev kandidature Marjana Šarca za predsednika vlade Republike Slovenije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar čavez
    čavez 22:34 07.avgust 2018.

    Židan koliko si ti nategnu ta narod le kje imaš ksiht da jim še pogledaš v oči.

  • Avatar praufo
    praufo 20:11 07.avgust 2018.

    židan je pa židan ... glejte levičarji, al kdorkoli že, pa sej vemo kako in kaj ... vsem vam predlagam da delate za državo, za skupnost ... ne vem ta židan je iz prekmurja, a je on kdaj kaj delal, ...prikaži več, mislim fizično ... katastrofa

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 19:32 07.avgust 2018.

    Spel se sluzavc nesposobni.Z tvojo pomočjo je SD v najslapšem stanju od ustanovitve...

Sorodne novice