Slovenija
13772 ogledov

Huda trenja v koalicijskem peterčku

Miro Cerar in Alenka Bratušek na sestaneku predsednikov strank Anže Petkovšek Sestanek s predsedniki parlamentarnih strank o nadaljnem postopku glede tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU zaradi kršitve prava EU zaradi zavračanja arbitražne razsodbe o meji med državama.
Stranka Alenke Bratušek naj bi v primeru manjšinske vlade, tako kot Levica podporo vladi zagotavljala od zunaj, v SMC zelo v dvomih.

V stranki SMC so potrdili, da je predsednik stranke Miro Cerar članom sveta stranke poslal pismo, v katerem izraža pomislek glede učinkovitosti vlade le s podporo šeste stranke od zunaj, kar predlaga Levica. V pismu navaja, da je "absolutni pridržek do tega modela vlade že izrazila Stranka Alenke Bratušek, ki je napovedala, da v primeru manjšinske vlade tudi oni v njej ne bi sodelovali z ministri, bi jo pa podprli na glasovanju v državnem zboru".

Cerar: Zakaj bi sprejeli kompromisni sporazum z Levico?

"Zdi se mi neprimerno kot osnovo za delovanje morebitne nove vlade sprejeti celotni kompromisni sporazum, dosežen z Levico, če ta v vladi sploh ne namerava sodelovati," je zapisal Cerar in poudaril tudi, da sedanji osnutek koalicijske pogodbe še ni ovrednoten s finančnega vidika. V SMC pa ob tem poudarjajo, da podpora Marjanu Šarcu kot kandidatu za mandatarja ostaja.

"Pomisleki, ki jih je vzbudila odločitev Levice o ne vstopu v koalicijo, so razumljivi in logični, vendar pa vsaj, ko govorimo o SMC, ne pomenijo dvoma o odločitvah, ki sta za stranko v kontekstu pogajanj za oblikovanje prihodnje koalicije najpomembnejši: 1. da si v SMC prizadevamo za oblikovanje levosredinske koalicije in 2. da gredo glasovi SMC v podporo Marjanu Šarcu za mandatarja prihodnje vlade. Vsakršno drugačno sklepanje na osnovi predsednikovega pisma je zmotno ali namerno zavajajoče," sicer poudarjajo v stranki.

Šarec: Predlagam 1+5, LMŠ sama v koaliciji

V SAB dogajanja na pogovorih, ki so potekali za zaprtimi vrati, ne želijo dodatno komentirati, tako Cerarjevih besed o absolutnem pridržku Bratuškove niso ne potrdili ne zanikali. Bratuškova je v sredo sicer ostro reagirala na odločitev Levice, da ne vstopi v koalicijo in jo obtožila, da je stisnila rep med noge, hkrati pa je potrdila, da ima Marjan Šarec kot mandatar za sestavo vlade njihovo podporo, ob tem pa dejala, da se bo po izvolitvi Šarca za mandatarja "zgodba o sestavi vlade začela pisati na novo".

Na pomisleke SMC in SAB se je na twitterju odzval Marjan Šarec.

Prav tako pa se je na dogajanje odzval Janez Janša, relativni zmagovalec volitev, ki ima zaenkrat zgolj podporo NSi in SNS, tega, ali z SDS potekajo kakršni koli dogovori, pa v stranki ne komentirajo.

Levica, ki je peterici pod okriljem LMŠ ponudila projektno partnerstvo za podporo manjšinski vladi, naj bi predlog sporazuma za partnerstvo poslala danes. Pogovori se bodo nadaljevali v začetku naslednjega tedna, sporazum pa bo stopil v veljavo ob pozitivni odločitvi članstva Levice na referendumu, ki poteka te dni, so pojasnili v stranki.

Komentarjev 48
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 22:24 03.avgust 2018.

    Slovenci se strinjamo, da Šiptarja Janšo obesimo na kandelabr na tromostovju! Za zgled ostalim kriminalcem!

  • Ivo 18:37 03.avgust 2018.

    Kakšna borba za poslanske plače... Samo da ne bi kdo, ki je bil izvoljen ostal brez plače in privilegijev... Vse bodo naredili, da sestavijo vlado, nasrkali bomo pa državljani, ko bodo spet prejemali zakone kar vsepovprek, brez analize, zdravega razuma, ...prikaži več kot do sedaj. Ali kdo na tem planetu verjame, da bodo takole rešili zdravstvo, šolstvo in vse, kar se razpada v naši državi?!? Naj razpišejo nove volitve in to je to...

  • dragec 15:21 03.avgust 2018.

    Še tega šiptarja bolj, kot te nesposobne levake