Slovenija
10497 ogledov

Marjan Šarec: Z Levico se pogovarjamo o projektnem sodelovanju

Luka Mesec, Levica, po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije.
"Manjšinska vlada je možnost," pravi Šarec.

"Manjšinska vlada je možna, če bo ponujeno sodelovanje Levice, ki bo vzdržno," pravi predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je manjšinsko vlado doslej zavračal. Predsedniki strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so se sestali koordinatorjem stranke Levica Luko Mescem, ki jim je predstavil predlog za sestavo sporazuma na podlagi katerega bi Levica podprla Šarčevo manjšinsko vlado. "Zaenkrat se z Levico pogovarjamo, da gremo v projektno sodelovanje," je potrdil Šarec.

"Žalostno, da bi ravno Levica onemogočila levo vlado"

Peterica z odločitvijo sveta stranka Levica, po katerem se koaliciji ne bodo pridružili, vlado pa bi projektno podprli, ni zadovoljna. "V naši stranki smo razočarani, da Levica ni pripravljena prevzeti odgovornosti za to, da bi blaginjo lahko zagotovili vsem, ampak so to samo neke parole, floskule, s katerimi gredo na volitve, po tem, ko je treba zavihati rokave pa stisnejo rep med noge in grejo," je po sestanku dejala Alenka Bratušek.

 "Volilci so pokazali, da želijo levosredinsko vlado in na neki način je žalostno, da bi bila ravno Levica tista, ki bi onemogočila levo vlado," pravi Bratuškova

"Razen nasprotovanja Alenke Bratušek je bila na sestanku naša ponudba med ostalimi strankami dobro sprejeta," pa pravi koordinator Levice Luka Mesec. "V začetku naslednjega tedna se bomo dogovorili o načinu sodelovanja in oblikovali protokol. S tem bo Levica ponudila glasove, da se oblčikuje levosredinska vlada in se izognemo predčasnim volitvam," razlaga Mesec, ki meni, da bi taka vlada lahko bila stabilna. Izhodišče za dogovor o projektih, ki bi jih v Levici podprli, je izpogajana koalicijska pogodba.

"Če sedeš v avto, moraš vedeti, da lahko tudi ne boš prišel domov, ampak v bolnico. Tudi če greš v neko takšno sodelovanje, takšen projekt, moraš pričakovati vse opcije," na vprašanje, ali je razočaran nad odločitvijo Levice, pravi Šarec.

 "Odločitev Levice me ni presenetila, zavedam se, da je za vstop v vlado potreben pogum, gre neko zrelost stranke, prevzemanje odgovornosti in to ni enostavno," pa je dejal predsednik SMC Miro Cerar. "Osebno bi si želel, da bi tudi Levica bila v vladi in prevzela pono odgovornost, vendar je politika vedno umetnost možnega," pa pravi predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec. 

Izvolitev mandatarja, nato delitev resorjev

Alenka Bratušek na soočenju predsednikov strank | Avtor: Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve Saša Despot
V peterčku bodo zdaj zbirali podpise, ki bi zagotovili izvolitev Marjana Šarca za mandatarja, nato ap se bodo začeli pogovori o razdelitvi ministrskih mest. V Stranki Alenke Bratušek so Šarcu podporo svojih petih glasov že zagotovili, prav tako v SMC. Podporo Marjanu Šarcu in tudi koalicijski pogodbi zagotavljajo tudi v DeSUSu.

Ko bo Šarec izvoljen, se bo začela zgodba o oblikovanju vlade na novo

"Ko bo Šarec izvoljen pa se bo zgodba oblikovanja vlade začela šteti na novo," je še dejala Bratuškova. "Zanesljivo manjšinska vlada za Slovenijo ni najboljša, želimo si vlade s podporo večine," poudarja Cerar. Po Cerarjevi oceni bodo šele po imenovanju ministrov in "ko se bodo še dorekle neke vsebine koalicijskega sporazuma" točno videli, kdo vse je v koaliciji. "Verjamemo, da se bo potem temu jedru koalicije pridružila še kakšna stranka, ki bo prepoznala odgovornost in pomen tega trenutka," je še dodal Cerar.

Erjavec: Vse opcije so še odprte

Na vprašanje, ali bi v vlado lahko spet privabili NSi, Šarec odgovarja: "O tem danes nismo pogovarjali. Mislim, da bodo naslednji dnevi posvečeni temu, da izpeljemo tisto, kar smo se danes dogovorili, sicer pa časa ni več veliko, in čas je da odločitve izpeljejo tudi tisti, ki radi odločitve dolgo vlečejo."  "Menim, da so še vse opcije še vedno odprte, je pa stvar mandatarja, kako mu bo uspelo pridobiti nove akterje vlade," pa pravi predsednik DeSUS karl Erjavec.

V Levici prevladali zadržki

Svet stranke Levica | Avtor:
Mesec je že včeraj pojasnil, da so bili z izkupičkom pogajanj s peterčkom, ki so potekala v nedeljo in ponedeljek, v nekaterih točkah zadovoljni. Gre predvsem za zdravstvo, kjer so se dogovorili za ohranjanje javnega zdravstva in ukinitev dopolnilnega zdravstva ter pokojnine, saj so v koalicijsko pogodbo vpisali, da bo najnižja pokojnina znašala 620 evrov. Dogovor ni uspel pri privatizaciji, denarju za obrambo in žici.

Med članstvom Levice se je danes začel sedemdnevni notranji referendum o predlogu, da bi stranka Šarčevo vlado podprla projektno. Mesec je prepričan, da pri podpori ne bo težav.

"Celokupno gledano imamo zadržke, da fiskalno pogodba ne stoji, ne bo denarja za vse, kar smo se dogovorili," je glede zadržkov in nezadovoljstva s pogajanji, ki je prevladalo, povedal Mesec."Največje težave za nas pa so predvsem pri privatizaciji, kjer nismo uspeli pridobiti nobene koncesije glede prodaje NLB, zavzemali smo se proti nakupu bojne opreme v vrednosti 1,2 milijarde in tukaj peterček ni popuščal," je našteval Mesec. Posluha med peterico strank ni bilo niti za odstranitev žice na meji, v Levici pa so nezadovoljni tudi z zastavljeno ravnjo človekovih pravic, ki jo namerava zagotavljati Šarčeva vlada.

Luka Mesec, Levica, po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Koalicija Slovenija Levica ne bo članica Šarčeve koalicije, ponujajo podporo manjšinski vladi

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 57
  • tone15 14:14 05.avgust 2018.

    Iskreno povedano nismo sposobni imeti lastno državo in v njej živeti brez dušebrižnikov.

  • crniovcar 06:11 02.avgust 2018.

    rep med noge sta tisnila tudi NSI in SĐS--pa še bi se najdu kdo Vojteh Dovč • 12 ur nazaj a levica je bedak nesposobna predvsem premlada (na mladih svet stoji ) ostali so pa kao dobri...sds-nsi itd zakaj SĐS ...prikaži več ,Nsi itd niso padli na kolena in šli v vlado!!

  • janet 00:59 02.avgust 2018.

    Fantastično delo na domu za vesele ... Delajte tri do osem ur na dan in začnite plačevati v razponu od 7.000 do 14.000 $ mesečno ... Tedenska plačila ... 67n To je tisto, kar delam --- >>> Ecash10.COM