Slovenija
5181 ogledov

Levica ne bo članica Šarčeve koalicije, ponujajo podporo manjšinski vladi

Luka Mesec, Levica, po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije.
Na svetu stranke prevladali pomisleki.

"Svet stranke je odločil, da osnutek koalicijske pogodbe ni zadovoljiv za vstop v koalicijo, je pa zadovoljiv kot osnova, na kateri bomo pripravili sporazum za eventuelno podporo Marjanu Šarcu kot mandatarju in potem seveda projektno sodelovanje z vlado,"  je po današnjem sestanku sveta stranke sporočil koordinator Levice Luka Mesec. Svet stranke Levica je danes odločal, ali je pogodba, izpogajana s peterčkom pod vodstvom Marna Šarca zadovoljiva podlaga za vstop v koalicijo. 

Kompromisni predlog

Kot pravi Mesec, gre za kompromisno varianto, ki jo bodo predlagali peterčku, s katerim so se, kot je prepričan, sposobni dogovoriti za ta način sodelovanja. 

Svet stranke ima več kot 40 članov. Za oblikovanje manjšinske vlade je glasovalo 21 članov, za vstop v koalicijo Marjana Šarca se jih je izreklo 10. 

Dogovorili ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Mesec je pojasnil, da so bili z izkupičkom pogajanj s peterčkom, ki so potekala v nedeljo in ponedeljek, v nekaterih točkah zadovoljni. Gre predvsem za zdravstvo, kjer so se dogovorili za ohranjanje javnega zdravstva in ukinitev dopolnilnega zdravstva ter pokojnine, saj so v koalicijsko pogodbo vpisali, da bo najnižja pokojnina znašala 620 evrov. 

Dogovor ni uspel pri privatizaciji, denarju za obrambo in žici

"Celokupno gledano imamo zadržke, da fiskalno pogodba ne stoji, ne bo denarja za vse, kar smo se dogovorili," pa je glede zadržkov in nezadovoljstva s pogajanji, ki je prevladalo, povedal Mesec.

"Največje težave za nas pa so predvsem pri privatizaciji, kjer nismo uspeli pridobiti nobene koncesije glede prodaje NLB, zavzemali smo se proti nakupu bojne opreme v vrednosti 1,2 milijarde in tukaj peterček ni popuščal," našteva Mesec. Posluha med peterico strank ni bilo niti za odstranitev žice na meji, v Levici pa so nezadovoljni tudi z zastavljeno ravnjo človekovih pravic, ki jo namerava zagotavljati Šarčeva vlada. 

Bojijo se tudi možnosti izigravanja

Mesec še poudarja, da pomisleki med člani sveta stranke niso bili le vsebinski, pač pa tudi politični, saj se v Levici bojijo možnosti izigravanja. 

Podporo sprejetemu sklepu bodo zdaj preverili še na internem strankarskem referendumu, ki se začne jutri, v sredo. Mesec ocenjuje, da s podporo ne bo težav, zato bodo s svojim predlogom za manjšinsko vlado že jutri seznanili prvaka LMŠ Šarca. 

Peterček razočaran

Razočaranje nad odločitvijo Levice, da ne vstopi v koalicijo Marjana Šarca, so že izrazili v stranki SD. Glavni tajnik Dejan Levanič je na twitterju zapisal, da "vstop v vlado omogoča, da se izpolnijo dane obljube pred volitvami. Škoda za to izgubljeno priložnost."

Vodja poslanske skupine SAB Marko Bandelli je konec preteklega tedna ocenil,  da je prav, da tudi v Levici prevzamejo odgovornost, ne le v času kampanje, ampak tudi v morebitni vladi. Tudi Marjan Šarec se o možnosti manjšinske vlade s podporo Levice doslej ni želel pogovarjati. "Bili smo na volitvah, vsak je dobil svojo količino glasov in odgovornosti," je dejal pred tednom dni.

Komentarjev 15
  • miho 10:14 01.avgust 2018.

    Še pred zimo bodo nove volitve. Spet bo šlo 2 mio EUR za prazen nič.

  • mph 10:10 01.avgust 2018.

    Vse po njihovo pa po mojem ne more biti, glede žice se strinjam samo v toliko, da bi morala biti ali ograja, ker je žica prenevarna, ali pa redne kontrole po celi meji. NATO tudi meni ne diši, smo pa ...prikaži več podpisali članstvo in imamo tudi obveznosti. Mislim, da bi morali izstopiti in eventuelno se pridružiti EU vojaškim silam, EU ne rabi NATO. NLB se tudi strinjam z njimi, ampak dvomim, da je možno preklicat, ker je bilo tako podpisano za EU. Je pa bil tudi rezultat glasovanja vidim precej tesen.

  • Janez_53 08:57 01.avgust 2018.

    No, mesečniki so pokazali pravo barvo! Raje bodo od zadaj je...i, kot pa prevzeli konkretno odgovornost!