Slovenija
3347 ogledov

Violeta Tomič: "Svet stranke ima na mizi vse opcije"

Luka Mesec Levica Violeta Tomić Anže Petkovšek
Bo Šarcu v drugem krogu uspelo?

"Predstavniki stranke Levice so se v zadnjih dnevih intenzivno pogajali s peterčkom in danes bo svet stranke odločil, ali so te spremembe koalicijske pogodbe v smeri blaginje za vse, ne le za peščico, zadovoljive, da Levica lahko podpre vlado Marjana Šarca," je pred začetkom sveta stranke dejala Violeta Tomić, namestnica Luke Mesca.

"Dali smo na mizo vse opcije, ne moremo jim kaj oprijemljivega predlagati," o tem, kaj bodo pogajalci predlagali svetu stranke, pravi Tomičeva. 

Na mizi naj bi bili tako vsi trije možni scenariji: da Levica pogajanja s Šarcem zapusti, da Šarčevo vlado podpre projektno ali da se odloči vstopiti v koalicijo z LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS. 

Luka Mesec, Levica, po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Koalicija Slovenija Levica odloča o nadaljevanju pogajanj s peterčkom

Odločati mora še članstvo

Če bo Svet Levice, ki ga sestavlja nekaj več kot 40 članov, koalicijsko pogodbo ocenil kot ustrezno, bo o vstopu v koalicijo odločalo članstvo na notranjem referendumu. Referendum traja sedem dni. Sklepčen je, če se ga udeleži vsaj 25 odstotkov članstva. Odloča se z večino opredeljenih glasov.

Glede glavnih pogojev Levice, ki se nanašajo na zvišanje minimalne plače, dvig davka na dobiček podjetij, preusmeritev 1,2 milijarde evrov, namenjenih za obrambo, v socialo, raziskave in razvoj, prodajo NLB ter umik žice na meji, je neuradno slišati dve plati: po eni peterica strank ni sprejela ključnih zahtev Levice, po drugi pa so glede vseh zahtev razen prodaje NLB našli kompromisno rešitev. Levici naj bi ponujali tudi štiri ministrska mesta, med njimi resor za okolje in resor sociale. 

LMŠ in SMC pričakujeta pozitiven odgovor

"Pričakujemo pozitiven odgovor in da bomo še bližje koaliciji šestih," pravi vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Tudi vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič pričakuje, da Levica ne bo iskala izgovorov, da ji ne bi bilo treba vstopiti v vlado. Možnosti manjšinske vlade Zorčič ni mogel komentirati. 

Sestanek LMŠ in Levice Slovenija Marjan Šarec po sestanku z Levico: "Ciljamo na drugi krog"

V DeSUSu pričakujejo manjšinsko vlado

Franc Jurša | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa meni, da bo Levica s Šarčevo vlado verjetno sodelovala projektno, čeprav si sam želi, da bi vseh šest strank sodelovalo v vladi.

"Levica je bila konstruktivna"

Vodja poslanske skupine SAB Marko Bandelli je pojasnil, da sta dve tretjini zahtev Levice tudi v programu njihove stranke, na eni tretjini pa da so morali narediti kompromise in drug drugemu popustiti. Po njegovih besedah je bila Levica na pogajanjih konstruktivna. Bandelli si želi, da bi se Levica odločila za vstop v vlado, da bi vlado sestavili in da bi ta začela delovati. O razdelitvi ministrskih mest pa po njegovih zagotovilih še niso govorili.

Luka Mesec, Levica, po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Koalicijska pogajanja Slovenija "Levica naj prevzame odgovornost"

 

Komentarjev 8
  • ode 07:33 01.avgust 2018.

    Njo in tisto ifigenijo zapreti v en kevder nato pa noter spustit ene štiri obrezane orientalce...

  • izRODEk 23:07 31.julij 2018.

    Levica bi al', da im ne udje.

  • ginko 20:45 31.julij 2018.

    Spokajte, ker nimate pojma kaj je država .