Slovenija
5278 ogledov

Marjan Šarec po sestanku z Levico: "Ciljamo na drugi krog"

Sestanek LMŠ in Levice Stranka LMŠ/Twitter
Peterica strank in Levica bodo skušala koalicijsko pogodbo uskladiti v enem tednu ...

Opoldne so za pogajalsko mizo sedli predstavniki LMŠ in Levice, približno uro kasneje pa so se jim pridružili predstavniki drugih potencialnih koalicijskih partneric. Sestanek pa je po besedah prvaka LMŠ Marjana Šarca pokazal, da imajo pogovori smisel in da so vsi zato, da pogajanja šestih strank potekajo: "Če bi ugotovil, da smo si preveč različni, bi šli narazen."

Marjan Šarec po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS | Avtor: Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije. Anže Petkovšek
V zelo kratkem času naj bi z delom tako opravile strokovne skupine, nato pa naj bi na sestanku vseh prvakov strank prišlo do končnega usklajevanja. 

V Levici so že v minulih dneh poudarjali, da časa ni več veliko, poleg tega pa morajo za sprejetje koalicijske pogodbe izpeljati tudi notranji referendum, na katerem glasujejo vsi člani. "Časa za usklajevanje je zelo malo oziroma dober teden. Zaradi tega smo morali danes prilagoditi časovnico pogajanj, da poskusimo v tednu dni priti do koalicijske pogodbe, ki bo sprejemljiva, da jo lahko stranke posredujejo v potrjevanje," je pojasnil koordinator Levice Luka Mesec.

Levica: Pogodba, ki je bila pripravljena v sodelovanju z NSi, fiskalno nevzdržna

Na današnjem sestanku naj bi Levica predvsem izpostavila svoje poglede na koalicijsko pogodbo, ki so jim jo včeraj posredovali morebitni bodoči koalicijski partnerji. Vsebinskih razhajanj je kar nekaj. Ne strinjajo se z višanjem sredstev vojske, nadaljevanjem privatizacije. Umanjkal naj bi predvsem resen program za odpravo revščine, ni podnebnih ciljev, h katerim je Slovenija zavezana, koalicijska pogodba naj bi se tudi preveč podrejala zahtevam Nata.

Luka Mesec, Levica, po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS | Avtor: Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije. Anže Petkovšek
"Globalno pa smo ocenili, da je pogodba, ki je bila pripravljena v sodelovanju z NSi, fiskalno nevzdržna. Notri je kup proračunskih odhodkov, ni pa predvidenih nobenih resnih prihodkov. Po naši oceni in tudi ocenah drugih strank bi takšna pogodba lahko pomenila milijardo ali več nove luknje v proračunu," je povedal Mesec in nadaljeval, da si ne želijo pogodbe, ki bo le seznam dobrim želja, ampak si želijo pogodbo, v kateri bodo jasno in točno zapisane politike, ki jih bo vlada, v kateri bi mi potencialno sodelovali, izvajala.

O kadrovskem razrezu predstavniki strank še niso govorili. Luka Mesec je odgovoril, da je vsebinsko usklajevanje predpogoj kadrovskega razreza.

Levica sicer tudi še ni umaknila možnosti, da bi manjšinsko vlado pod vodstvom Marjana Šarca podprla, a v njej ne bi sodelovala. 

 

Peterica strank, ki se pod vodstvom Marjana Šarca pogaja o koaliciji, je skupaj z NSi praktično že uskladila koalicijsko pogodbo, a ta verzija prvakom ne bo kaj dosti pomagala, saj so nekateri pogledi Levice - predvsem na področju zdravstva, davkom in obrambe - povsem drugačni. "Obljubili so nam, da bodo iz koalicijske pogodbe črtali vse koncesije, ki so jih dali NSi, " je že včeraj povedal koordinator Levice Luka Mesec, ki je v minulih dneh že povedal, da referendum o Natu, ena od njihovih predvolilnih obljub, "ne bo točka, na kateri bi lomili koalicijo".

Levica je povabilo na pogajanja, ki so ga čakali že vse od volitev uradno prejela včeraj, po tem ko je NSi že drugič peterici strank dala košarico. Matej Tonin je namreč Marjanu Šarcu sporočil, da se po zadnji odločitvi izvršilnega odbora NSi okoliščine niso spremenile. NSi pa ne želi biti ovira Šarčevi koaliciji pri pogajanjih z Levico in se zato lahko pogajanja začnejo takoj.

 

Komentarjev 28
  • dusan11 14:48 27.julij 2018.

    Bog obvaruj slovenijo zla

  • maresem 13:22 27.julij 2018.

    Bagra levičarska, prodali bi lastno mater za oblast in korist in povozili vse svoje predhodne zaobljube. To počnete že od 41 leta.

  • dragec 12:51 27.julij 2018.

    SSDSS ovci, odjebite

Sorodne novice