Slovenija
6491 ogledov

Janez Janša dramatično: "Obstaja možnost, da se večina oblikuje v naslednjih tednih"

Janez Janša po srečanju s predsednikom republike Saša Despot
Prvak Janez Janša piše predsedniku Borutu Pahorju: Sporočam, da v državnem zboru zaenkrat ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade, a obstaja možnost, da se takšna večina kljub vsemu oblikuje v naslednjih tednih. Pahor bo v ponedeljek sporočil državnemu zboru, da v prvem krogu ne bo predlagal kandidata za mandatarja.

"Spoštovani g. predsednik, na podlagi najinega razgovora in dogovora Vam sporočam, da v Državnem zboru zaenkrat ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade Republike Slovenije za mandat 2018-2022. Obstaja pa možnost, da se takšna večina kljub vsemu oblikuje v naslednjih tednih. To oceno dajem na podlagi neformalne komunikacije, ki je potekala v zadnjih dneh med parlamentarnimi strankami," je v dopisu, ki ga je objavil tudi na Twitterju, sporočil prvak SDS Janez Janša, ki mu je predsednik republike Borut Pahor kot relativnemu zmagovalcu ponudil možnost poskusa oblikovanja vlade.

Borut Pahor in Janez Janša | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Prvak SDS sicer izrecno ni zapisal, da zavrača ponujeno možnost, a je bilo to pričakovati, saj napovedal, da bo kandidaturo za mandat sprejel, le če bo dobil zadostno podporo. "Ne želimo sestavljati koalicije le z enim glasom večine," je minuli teden napovedal Janez Janša, ki danes še piše, da je skupni imenovalec komunikacije med strankami spoznanje, da si velika večina strank ne želi novih predčasnih volitev, že četrtih zapovrstjo.

"Obstaja določena pripravljenost za sodelovanje"

Komunikacija z ostalimi parlamentarnimi strankami pa je po njegovih besedah pokazala, da obstaja določena pripravljenost za sodelovanje in preseganje razlik med nekaterimi programsko sicer različnimi strankami.

Na katere stranke Janša računa, ni jasno.

Janša, ki je vse prvake prejšnji teden sicer povabil na pogovor, a dobil pozitiven odgovor le od NSi in SNS, še navaja, da se je tudi pokazalo, da nekatere parlamentarne stranke vztrajajo pri obžalovanja vredni nedemokratični in nedržavotvorni drži zavračanja večinske volje volivcev in celo same kulture dialoga. K temu po njegovem mnenju pomembno prispevajo različne neformalne interesne skupine, ki si želijo čim daljle obdobje brezvladja, čim večji nered v družbenih podsistemih in posledično seveda čimbolj šibko vlado. 

Do resnega poskusa oblikovanja stabilne vlade pa - tako Janez Janša - lahko pride šele potem, ko bodo prej izčrpane vse teoretične možnosti za oblikovanje šibke, nestabilne vlade.

Marjan Šarec | Avtor: Anže Petkovšek Marjan Šarec na sedežu stranke LMŠ na dan parlamentarnih volitev. Anže Petkovšek
Kaj sledi?

Predsednik republike je že napovedal, da če bo Janša mandatarstvo zavrnil, bo preveril, ali si je večinsko podporo poslancev zagotovil že kdo drug. Pahor je, kot je sporočil v pisni izjavi za javnost, danes tudi opravil pogovor s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem, a ga je ta seznanil, da do 23. julija ne bo imel zagotovljene potrebne večine za izvolitev za predsednika vlade.

Predsednik Pahor bo tako v ponedeljek, 23. julija 2018, uradno seznanil Državni zbor Republike Slovenije, da v 30-dnevnem roku ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade.Tako sta se dogovorila s predsednikom Državnega zbora Republike Slovenije Matejem Toninom na njunem zadnjem uradnem srečanju 11. julija 2018, da bi parlamentarne stranke pridobile dodaten čas za dogovor o oblikovanju nove slovenske vlade.

V drugem krogu predsednik države ali najmanj deset poslancev lahko predlagajo novega kandidata za mandatarja. Če je bilo v tem roku vloženih več predlogov, se glasuje o vsakem posebej, in sicer najprej o kandidatu predsednika republike, če ta ni izvoljen, pa še o drugih kandidatih po vrstnem redu vložitve predlogov. Če ni izvoljen noben kandidat, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve, razen če državni zbor v oseminštiridesetih urah z večino opredeljenih glasov navzočih poslancev ne sklene izvesti ponovnih volitev predsednika vlade, kjer zadošča za izvolitev večina opredeljenih glasov navzočih poslancev.

Janša je v pismu Pahorja še prosila za podporo podbudi, oblikovani na skupnem sestanku med SDS in NSi, da se volilni sistem čimprej vsaj deloma popravi tako, da bo omogočal volivcem odločilni vpliv na izvolitev njihovega poslanca. "To nenazadnje terja tudi ustava RS, ki v tej točki po 18 letih še vedno ni uresničena. Ocenjujemo, da bi takšna sprememba lahko pomembno povečala zaupanje ljudi v demokratični proces volitev in s tem tudi volilno udeležbo, ki je že dva mandata nevarno nizka," je še navedel Janša.

Komentarjev 34
  • Žurnalček 13:07 20.julij 2018.

    Bolnik in ostali njegovi privrženci , v Polju ni čakalnih vrst , boste takoj sprejeti in to na oddelek !

  • dragec 11:45 20.julij 2018.

    Šipatar ima mokre sanje

  • maresem 21:03 19.julij 2018.

    Levičarji - predvsem tisti z krvavo zvezdo so izdajalci slovenstva in SLO naroda. Gnoji.

Sorodne novice