Slovenija
7880 ogledov

Jelinčič ima recept za novo vlado

Borut Pahor in Zmago Jelinčič na prvi seji 8. državnega zbora Republike Slovenije Anže Petkovšek Začetek prve seje novega sklica DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ.
Jelinčič meni, da je to najboljša možnost za sestavo nove vlade.

Tako kot predstavniki NSi se je s prvakom SDS Janezom Janšo v torek sestal tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič, ki pa o vsebini pogovora ni želel govoriti. Jelinčič je potrdil, da sta govorila tudi o programu, a o koalicijski pogodbi je po njegovih besedah za zdaj še prezgodaj govoriti. V Janševi vladi poleg svoje stranke in NSi najbolj vidi LMŠ.

Za naslednje poteze v povolilnem dogajanju je treba počakati na to, kaj bo storil predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je kot drugouvrščeni na volitvah v preteklih tednih vodil intenzivna pogajanja o oblikovanju koalicije s še petimi strankami. Med njimi je bila poleg SD, SMC, SAB in DeSUS tudi NSi, ki pa je v ponedeljek sporočila, da se iz pogajanj umika, Šarec pa nato svojih nadaljnjih korakov še ni razkril.

Janez Janša, Dejan Židan in Matej Tonin na sestaneku predsednikov strank Izstop NSi Slovenija Levosredinske stranke izstop NSi iz pogajanj obžalujejo, v Levici ga pozdravljajo

Jelinčič se bo pogovoril s Šarcem

Po Jelinčičevem mnenju bi bilo težko oblikovati vlado z omenjenimi šestimi strankami. Četudi bi Šarcu takšno vlado uspelo sestaviti, bi bil talec vseh ostalih, je prepričan prvak SNS. Po njegovem prepričanju je najboljša možnost, da se Šarec s svojo stranko pridruži Janševi vladi. To mu je, kot je povedal, tudi sam že omenil, prav tako bo o tem z njim še spregovoril.

Zmago Jelinčič, Matej T. Vatovec in Janez Janša na sestanku predsednikov strank | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na vprašanje, ali mu je Janša na torkovem srečanju predstavil osnutek koalicijske pogodbe, ki ga je sicer v torek poslal NSi, je Jelinčič odgovoril, da je o koalicijskih pogodbah prezgodaj govoriti in da bodo te aktualne takrat, ko se bo sestavljala vlada. Obenem pa je zatrdil, da je sodelovanje SNS v koaliciji z Janšo dogovorjeno že dlje časa.

Janša ima čas do četrtka

Janši, ki je na junijskih volitvah s svojo SDS prejel največ glasov, je sicer predsednik republike Borut Pahor kot prvemu pripravljen ponuditi mandat, s čimer ga je prejšnji teden tudi uradno seznanil. Dogovorila pa sta se, da Janša o odločitvi o tem, ali kandidaturo sprejema ali ne, Pahorja uradno seznani najpozneje do četrtka do 14. ure.

Rok za sklenitev prvega kroga iskanja mandatarja, v katerem ima kandidata pravico predlagati predsednik republike, se sicer izteče v ponedeljek.

Urška Bačovnik Janša in Janez Janša na državni proslavi na Kongresnem trgu Vox populi Slovenija Če bi bile volitve danes, bi zmagala SDS

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Janez_53 21:51 18.julij 2018.

    Glede na Jelinčičev renome in zadnje dogodke glede Azerbeidžana bi se morale vse stranke na daleč ogibati Jelinčiča, ki očitno nima dovolj morale, da bi se umaknil iz parlamenta in seveda iz stranke!

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 19:15 18.julij 2018.

    Vsaka plesen je bolj plemenita kot pa Jelinčić!

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 19:09 18.julij 2018.

    Ustaš Jelinčić - Balerina je vendar pokazal svoj izdajalski obraz! Sem vedel, da bo prej ali slej začel podpirati belogardiste in Šiptarja!

Sorodne novice