Slovenija
7509 ogledov

Levosredinske stranke izstop NSi iz pogajanj obžalujejo, v Levici ga pozdravljajo

Matej Tonin, NSi Saša Despot
Kako naprej?

Matej Tonin, predsednik NSi, ki se je včeraj umaknila s pogajanj o koaliciji pod okriljem Marjana Šarca, se je danes sestal z relativnim zmagovalcem volitev Janezom Janšo."Nerazrešeni razvojni in strukturni problemi zadnjega mandata k sodelovanju še posebej kličejo parlamentarne stranke, ki niso sodelovale v upravljanju države v obdobju 2014-2018," so po sestanku sporočili z SDS. S tem namigujejo na koalicijo SDS, NSi, LMŠ in SAB. SDS je NSi tudi že poslala osnutek koalicijske pogodbe.

"SDS podpira stališče NSi, predstavljeno na ponedeljkovi novinarski konferenci, da sta prvi dve stranki po rezultatu še posebej odgovorni za oblikovanje nove vlade," so na svoji spletni strani še zapisali v SDS, kjer navajajo tudi, da stranki podpirata pobudo za dopolnitev obstoječega volilnega sistema, po kateri bi preferenčni glas volivca neposredno odločal o izvolitvi poslanca.

"Vrata puščamo odprta"

NSi, ki ima v parlamentu sedem poslancev, je včeraj pomembno zamajala temelje koalicije pod vodstvom Marjana Šarca, s katerim se je pogajala zadnjih nekaj tednov. V stranki sicer pravijo, da puščajo vrata za pogajanja s Šarcem odprta, kot kaže, pa bo ključnega pomena, da ponovno sedejo za pogajalsko mizo, druga konstelacija strank ali nova iniciativa.

Razlog za umik NSi iz pogajanj po besedah Tonina ni koalicijska pogodba, ki so jo v precejšnji meri uskladili, temveč dvom o stabilnosti in trajnosti koalicije šestih strank. Kot je dejal Tonin, odločitev sicer velja le za prvi krog iskanja mandatarja, medtem ko bo vsak naslednji krog izvršilni odbor NSi o koalicijskem sodelovanju presojal ločeno.

Franc Jurša, Jana Jenko | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Gre le za manever NSi?

"Odločitev o izstopu NSI iz pogajanj s Šarcem, zame ni presenečenje," pravi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša.

"Ves čas sem menil, da iz te moke ne bo kruha," je jasen Jurša.  "Težko je presoditi, kaj NSi s to potezo želi doseči, ali gre za še en manever, s katerim bi NSi pridobila moč v pogajanjih," ocenjuje Jurša, poslanec DeSUSa, ene od treh koalicijskih strank, glede katerih Tonin pravi, da za sabo še vlečejo stare zamere, kar se pozna tudi v koalicijskih pogajanjih.

Šarec upal drugače

Marjan Šarec, ki je po sobotnih maratonskih pogajanjih zadovoljen ugotavljal, da je koalicijska pogodba v večji meri usklajena ter menil, da bi se tudi NSi lahko odločila za interni referendum o vstopu v koalicijo, ima zdaj precej omejene možnosti za nadaljevanje pogajanj, saj brez NSi nima zadostne večine.

V stranki sicer pravijo, da si bodo vzeli čas za razmislek, danes pa so sporočili, da odločitev NSi o umiku s pogajanj spoštujejo in da je na vrsti relativni zmagovalec. 

Janez Janša in Marjan Šarec | Avtor: Saša Despot / Mediaspeed Saša Despot / Mediaspeed

Levica: Čakamo na klic oziroma ponudbo

Ključno vprašanje je torej, ali bo Šarec zdaj h koalicijskim pogajanjem povabil stranko Levica, ki ima v parlamentu devet poslancev. "To je težka zgodba, vprašanje, ali obstaja možnost, da bi se Levica želela pogajati, bili so namreč precej užaljeni," meni Jurša. Šarec se je s predstavniki Levice sicer sestal, na pogajanja o koaliciji pa jih ni povabil.

Vendar pa v Levici izstop NSi iz koalicijskih pogajanj pod okriljem predsednika LMŠ Marjana Šarca ocenjujejo kot pozitiven, saj je "nenazadnje je to stranka, ki zagovarja amerikanizacijo zdravstva, privatizacijo in nižanje davkov".

Na vprašanje, ali so v Levici pripravljeni vstopiti v pogajanja, koordinator Luka Mesec odgovarja, da bodo počakali na klic oziroma ponudbo. "Naj kot namig povem to: Veliko se govori o portugalskem scenariju, kjer je levica podpornik manjšinke sredinske vlade, ampak ta manjšinska sredinska vlada s podporo levice ni prodala banke, polne davkoplačevalskega denarja, ampak si je pri Evropski komisiji izpogojevala umik zaveze," pravi Mesec in poudarja, da je program Levice jasen in da se bodo v morebitnih pogajanjih držali predvolilnih obljub.

Luka Mesec Levica Violeta Tomić Slovenija Levica ne bo sodelovala z vlado Marjana Šarca, če bo v njej NSi

SAB: NSi še ni rekel zadnje

V stranki Alenke Bratušek umik NSi obžalujejo, pravi vodja poslanske skupine in podpredsednik stranke Marko Bandelli, hkrati pa so prepričani, da ne gre za definitiven oziroma dokončen umik, saj so bila pogajanja korektna in so pri sestavljanju koalicijske pogodbe tudi že precej napredovali. Prav tako ne nasprotujejo začetku pogajanj z Levico, poudarjajo pa, da je to odločitev Marjana Šarca.

Janez Janša, Dejan Židan in Matej Tonin na sestaneku predsednikov strank | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
SD: Odprti smo za nadaljevanje pogovorov

"Odprti smo, da se nadaljujejo pogovori znotraj skupine šestih strank. Mi verjamemo, da ima vsak, ki se pogaja, in pride to takšnega osnutka koalicijske pogodbe, ima dolžnost pred državljani, da se pogaja do konca," ob robu seje predsedstva SD povedal predsednik SD Dejan Židan, ki poudaril, da je bila koalicijska pogodba v soboto pozno zvečer usklajena.

V SD ugotavljajo, da koalicijska pogodba, ki so jo sestavili pod vodstvom Šarca, morda res ni takšna, kot če bi jo pisala levosredinska vlada, a menijo, da je v njej v marsičem realizirala program Socialnih demokratov. Židan je med prioritetami izpostavil skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu, skrajšanje sodnih postopkov, odpravljanje prekarnega dela ...

Židan je sicer navedel, da je zdaj treba počakati, kaj se bo zgodilo v prvem krogu. Vnovič pa je Židan pozval Levico, naj "nastavi hrbet" in prevzame odgovornost za sodelovanje v vladi.

Zaradi grožnje predčasnih volitev na pogovor k Janši?

Odločitev o umiku iz pogajanj prav tako obžalujejo v SMC. "Odločitev NSi obžalujemo, vendar razumemo, da zgodba o koaliciji 5+1 še ni zaključena. V tednu, ko pričakujemo več podobno odmevnih sporočil, bomo vsi, ki smo dobili zaupanje volivcev, gotovo opravili premislek o tem, kako lahko prispevamo k nadaljnjemu stabilnemu razvoju naše države in družbe, " so sporočili iz stranke SMC.

Možnost sklenitve kompromisa glede koalicijske vsebine z Levico ni velika, zato nad strankami visi možnost predčasnih volitev. Teh se v vseh levosredinskih strankah bojijo, saj bi ob nizki udeležbi, kot posledici razočaranja med volilci, najverjetneje vsi, z izjemo SDS, izgubili. "Lahko bo ta naša odločitev koga izmed sredinskih strank opogumila, da se vendarle začne pogovarjati z Janezom Janšo. To je ena od možnih rešitev,” je včeraj dejal Tonin. Ali se bo katera od strank zaradi grožnje predčasnih volitev začela pogajati z Janezom Janšo, danes ni želel špekulirati nihče.

Urška Bačovnik Janša in Janez Janša na državni proslavi na Kongresnem trgu Vox populi Slovenija Če bi bile volitve danes, bi zmagala SDS
Komentarjev 38
  • dd 11:13 18.julij 2018.

    Kdor visoko leta, nizko pade. Šarec se bo kmalu šel skrit domov.

  • jezero 07:30 18.julij 2018.

    Tonin je pač Janšev postrešček in dela po njegovih navodilih. To ne ve,zgleda, samo Šarec z druščino.In sedaj Janševi ljudje udrihajo po Levici, da se absolutno ne bi mogla sestaviti NEjanševska koalicija. Prozorno in preprosto.

  • maresem 07:03 18.julij 2018.

    Židan, pojdi domov sadit svinjsko repo....