Slovenija
3139 ogledov

Šarec: Prihodnji teden je na potezi Janša

Marjan Šarec Anže Petkovšek
Imen ministrskih kandidatov še niso omenjali

Kar enajst ur so trajala včerajšnja koalicijska pogajanja, ki jih vodi predsednik LMŠ Marjan Šarec. Po sestanku s predsedniki SD, SMC, NSi, DeSUS in SAB je bil Šarec z izplenom zadovoljen, saj je vsebina koalicijske pogodbe v večji meri usklajena. Šarec meni, da se bo tudi NSi odločila za interni referendum o vstopu v koalicijo.

"Z izplenom smo lahko kar zadovoljni. Bilo je zelo naporno, vsak je imel kje kakšne zadržke. Šli smo čez celotno besedilo pogodbe, v ponedeljek pa bodo delovne skupine na določenih področjih opravile še dodatno delo," je Šarec dejal v izjavi novinarjem uro pred polnočjo.

Dorekli zdravstvo, pokojnine, davke in šolstvo

Morebitni koalicijski partnerji so bolj ali manj zaprli nekatera področja, ki so bila za stranke sicer prioritetna, torej zdravstvo, davke, pokojnine in šolstvo. Še ne povsem dorečena pa ostajajo nekatera obrambno-varnostna ter vprašanja s področja okolja in prostora. Jutri se bodo znova sešle strokovne delovne skupine, ki bodo poskušale uskladiti za zdaj še odprte zadeve.

Imen ministrsrskih kandidatov še niso omenjali

Kot je povedal Šarec, vsebinskih razhajanj tudi tokrat ni bilo le z NSi, ki je v ponedeljek jasno povedala, da s takratnim predlogom koalicijske pogodbe ni bila zadovoljna. Ker je akterjev veliko, so pogajanja naporna, a po Šarčevi oceni je boljše več napora v usklajevanje vložiti zdaj kot imeti težave po tistem, ko je vlada že sestavljena.

Tokrat so vendarle odprli tudi razpravo o kadrovski sliki morebitne bodoče vlade, a niso dorekli še niti razreza ministrskih mest po strankah niti niso omenjali imen ministrskih kandidatov, je zatrdil Šarec. Dejal je, da si bodo naslednji teden za ta vprašanja še vzeli čas za razmislek, bodo pa tudi tu morali "opraviti test kompatibilnosti in strinjanja s ponujenimi kadri".

O ključu, po katerem naj bi LMŠ dobila pet ministrskih mest, SD in SMC po štiri, NSi 3, SAB in DeSUS pa po dve, pa je Šarec odgovoril le, "da to ni nogomet", pač pa "je to vse še stvar pogajanj".

Informacij o željah in ponudbah je sicer v minulih tednih v javnosti zaokrožilo že kar nekaj. V SMC denimo ne skrivajo, da si želijo mesto predsednika DZ za predsednika svoje stranke Mira Cerarja. Še največ različnih možnosti pa je neuradno slišati o tem, kaj naj bi ponudili predsednici SAB Alenki Bratušek - od možnih ministrskih mest za finance in zdravje do mesta podpredsednice vlade za koordinacijo več resorjev pa nazadnje do mesta ministrice na novem ministrstvu za digitalizacijo.

Šarec: Prihodnji teden bo na potezi Janša

Šarcu se sicer, kot je bilo razbrati, pretirano ne mudi, saj je dejal, da bo prihodnji teden čas, ko bo na potezi relativni zmagovalec minulih volitev, torej prvak SDS Janez Janša, od katerega predsednik republike Borut Pahor do četrtka pričakuje odgovor o tem, ali bo sprejel mandatarsko kandidaturo. "Prav je, da mu ta čas pustimo, da poskusi pridobiti partnerje," je dejal.

Vabilo na pogovore je za ponedeljek dobila tudi LMŠ, a se jih po Šarčevih besedah "po vsej verjetnosti" ne bodo udeležili, saj "bi bilo nekoliko smešno", da bi šli na pogovore k Janši, ko pa hkrati sami poskušajo sestaviti svojo koalicijo. "Potem bi lahko le vsak ven vzel svoj listič in pregledal, kdo jih ima več. Mislim, da to ne bi imelo smisla," je bil slikovit prvak LMŠ.

Če bo Janša pri sestavljanju vlade neuspešen, pa se bodo odločali, kako naprej. Ob tem je Šarec dodal, da "morajo počakati do 23. julija", ko se izteče prvi krog iskanja mandatarja, kot ga predpisuje ustava, torej krog, v katerem je edini predvideni predlagatelj mandatarja predsednik republike.

Mandata ne bom sprejel, dokler ne bom imel dovolj podpisov poslancev

Na vprašanje, ali bo sam kot mandatarski kandidat poskušal vstopiti že v ta prvi krog, je Šarec namreč odgovoril: "Mislim, da ne, vsaj ne za vsako ceno, ker nikakor ne moremo biti že do 23. čisto usklajeni." Pojasnil je, da morajo stranke opraviti še glasovanja in postopke na svojih organih. "Mandata pa ne bom sprejel, če ne bom imel podpisov poslancev za kandidaturo za mandatarja in podpisane koalicijske pogodbe ter dogovorjenega kadrovskega razreza," je dodal.

Če NSi ne gre v koalicijo, plan B

Podpise poslancev bo zahteval tudi, če bi ga za kandidata za predsednika vlade v drugem krogu predlagal predsednik republike.

Prva bo o tem, ali je koalicijska pogodba dovolj dobro zastavljena, da gredo v preverjanje podpore članstva o sodelovanju s Šarcem, razpravljala NSi v ponedeljek. Šarec je ob tem dejal, da je to, kaj bodo naredili, stvar izvršilnega odbora NSi, sam pa ima občutek, da bi se za interni referendum lahko odločili, glede na to, koliko so naredili na pogajanjih doslej.

O morebitnem planu B pa bodo razmišljali šele, če bi se NSi odločila, da v koalicijo ne gre. V tem primeru bi bila pripravljena v pogovore s Šarcem namreč vstopiti tudi Levica, a bi to bržkone pomenilo znova korenit poseg v koalicijsko pogodbo.

Komentarjev 9
 • Avatar jezeran
  jezeran 17:59 15.julij 2018.

  Svašta, ampak res boste naredili vse, da uničite to državo. Če je treba boste tudi hlače slekli

 • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 17:12 15.julij 2018.

  Golazen levičarska,pokvarjenci do kosti.Ker kurac jih je volil,lepo pizdarijo bomo imeli.

 • Avatar praufo
  praufo 15:30 15.julij 2018.

  je pa hecno to da se je takoj po volitvah zaril in zakopal v koalicijske sestanke, kot da bi mu kdo to naročil, ne vem, ... seveda sedaj ko je že malo utrujen, jasno to je itaq preveč za njega, ...prikaži več pa bi šel na dopust in obenem pravi, na vrsti je še JJ ... tako se dela z državo na najvišjem nivoju ... ko se naveličaš, greš pa na dopust, zakon!