Slovenija
2067 ogledov

Če bi bile volitve danes, bi zmagala SDS

Urška Bačovnik Janša in Janez Janša na državni proslavi na Kongresnem trgu Anže Petkovšek
Janševa SDS še naprej uživa največjo podporo vprašanih.

Če bi bile volitve danes, bi zmagala SDS s 25,3 odstotka glasov, kaže javnomnenjska raziskava Vox populi, ki jo za Dnevnik in RTVS pripravlja Ninamedia. Sledijo LMŠ z 10,7 odstotka podpore, SMC z 8,9 odstotka, SD z 8,8 odstotka in Levica s 7,6-odstotno podporo.

NSi bi podprlo 4,8 odstotka vprašanih, DeSUS 3,1 odstotka, SAB trije odstotki in SNS 2,2 odstotka vprašanih. Druge stranke bi volilo 2,2 odstotka vprašanih, 9,5 odstotka jih ne bi volilo, neopredeljenih pa jih je 13,6 odstotka.

Podpora je v primerjavi z junijsko anketo najbolj občutno zrasla NSi, in sicer 1,6 odstotne točke, dve desetinki odstotne točke večjo podporo beleži tudi SDS, DeSUS je na istem, ostalim parlamentarnim strankam pa je podpora padla, je pokazala julijska anketa.

Izračun sedežev v DZ po navedbah Ninamedie kaže, da bi jih SDS imela 31, LMŠ 13, SMC 11, SD 10, Levica devet, NSi šest, DeSUS in SAB po štiri, SNS pa se ne bi uvrstila v DZ.

Janez Janša Preobrat Slovenija Nova poteza Janeza Janše

Na vrhu lestvice politikov ostaja predsednik republike Borut Pahor. Sledita evropska komisarka Violeta Bulc in poslanec SMC Milan Brglez. Na četrto mesto se je povzpel predsednik DZ in NSi Matej Tonin. V prvi deseterici so še evropska poslanka Tanja Fajon, poslanka NSi Ljudmila Novak, Predsednica SAB Alenka Bratušek, predsednik LMŠ Marjan Šarec, predsednik SD Dejan Židan in predsednik SMC Miro Cerar.

Telefonsko javnomnenjsko raziskavo Vox populi je za Dnevnik in Radiotelevizijo Slovenija (RTVS) med 10. in 12. julijem na vzorcu 700 oseb opravila agencija Ninamedia.

Janez Janša po srečanju s predsednikom republike Slovenija "Lahko, da gre za taktiziranje. Poglejte, še enkrat sem poskusil"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • astibo8020 22:43 23.julij 2018.

    Res zanimivo, pa čeprav je najbolj osovražen človek v državi, ampak on tako ljubi Slovenijo, da bi bil vseeno za vsako ceno pripravljen biti mandatar in bi delal v dobro vseh in brez lastnih koristi, ker je na račun bedakov, ...prikaži več ki ga slavijo že dovolj zaslužil.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 19:01 16.julij 2018.

    Po izračunu Šiptar Janša spet ne bi imel absolutne večine in tako je prav! Slovenci nismo Madžari in ne maramo Janševega fašizma!

  • dd 10:48 16.julij 2018.

    In kaj nam pomaga hoditi na volitve, če bodo potem vladali drugi? Najbolje, da volitve kar ukinejo, saj je itak tako majhna udeležba, da je že prav sramotno.