Slovenija
2124 ogledov

Parlamentarne stranke že prejele Janševo vabilo na pogovore

Janez Janša Anže Petkovšek Janez Janša
Janša dobiva košarice.

"Pred dokončno odločitvijo Predsednika RS o dodelitvi formalnega mandata za sestavo vlade vam kot predsednmik stranke, ki je prejela daleč največje zaupanje volilcev, pošiljam vabilo na pogovore o oblikovanju koalicijske zaveze "Za Slovenijo". Predlagam, da pogovori potekajo v dveh delih, " je v vabilu, ki so ga danes prejele vse parlamentarne stranke, zapisal predsednik SDS Janez Janša. 

V prvem delu bi skupaj preverjali, ali obstaja pripravljenost za usklajevanje programov za koalicijo, ali potencialni partnerji podobno gledajo na ključna vprašanja in ali imajo koalicijski partnerji dovolj kvalitetnih kadrov za opravljanje vladnih nalog. 

Pogovore bi začeli v ponedeljek, privi so vabljeni LMŠ, sledijo SD in SMC, v torek pa še Levica NSI, Stranka Alenke Bratušek, DeSUS in SNS. Janša stranke torej vabi na pogovore po vrstnem redu glede na število poslanskih mest. Janša je strankam poslal tudi seznam 14 pogajalcev za vsebinaska poglavja koalicijske pogodbe. 

Udeležbo potrdili le v dveh strankah

Zmago Jelinčič (Foto: Saša Despot) | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Da se bodo pogovorov udeležili, je že potrdil predsednik najmanjše parlamentarne stranke SNS Zmago Jelinčič, ki že od začetka podpira Janšo za mandatarja. Prav tako povolilnih pogovorov s SDS ne skrivajo v NSi. To pa bi lahko bil tudi, kot kaže za zdaj, ves Janšev izplen.

V drugouvrščeni LMŠ, ki tudi sama vodi pogovore za sestavo koalicije, so sicer v odzivu za STA zapisali, da je prav, da Janez Janša dobi priložnost, saj je zmagal na volitvah. A zaenkrat ne razmišljajo o pogovorih s SDS.

V SMC so bili še ostrejši in so zapisali, da "če si predsednik SDS ne upa prevzeti mandatarstva za sestavo vlade in potrebuje premislek o tem, ali bi sprejel to odgovornost, ne vidimo razloga, da bi se na njegovo morebitno vabilo na razgovor odzvali".

Spomnili so, da SMC podpira sestavo sredinske vlade pod vodstvom LMŠ, da so v pogovorih, v katerih sodelujejo od volitev, iskreni in da v njih postavljajo pred interese stranke interese države in državljanov. Priznavajo pa, da bo prihodnja vlada, kakršnakoli že bo, "nujno morala preseči tradicionalne delitve na levo in desno in bo od političnih strank, ki želijo prevzeti odgovornost za prihodnost naše države, terjala več od znanja seštevanja glasov".

"Dokler se pogovarjamo s Šarcem, se z drugimi ne bomo"

Tudi v SAB so odvrnili, da se resno pogovarjajo o vstopu v koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca. "Dokler smo na pogajanjih z njim, se z drugimi ne bomo pogajali," so zapisali.

Da se Janševemu vabilu ne bodo odzvali, je za STA potrdil tudi prvak DeSUS Karl Erjavec, enako napovedujejo v Levici. Tudi izjavo predsednika SD Dejana Židana ob robu današnjega predsedstva SD je bilo mogoče razumeti na način, da jih na pogovore o koaliciji ne bo. Kot je dejal, bo njihov odgovor Janši takšen, kot so bile tudi njihove predvolilne obljube. "Slovenija nujno potrebuje čim več sodelovanja, hkrati pa politiko, ki ne temelji na laži in na izključevanju. Politika, ki nekaj let deluje tako, nekaj tednov pa drugače zgolj zato, da bi dobila zadostno število glasov, je neverodostojna politika," je dejal.

Janša je v vabilu sicer zapisal, da je prizadevanje za večjo blaginjo Slovenije "temeljni cilj, ki se mu z ustavno prisego zaveže vlada". "V aktualnih razmerah ga bomo uresničevali z odpravljanjem ovir za hitrejši in geografsko enakomernejši razvoj države, z več svobode, varnosti, odgovornosti in pravičnosti, z vzpostavitvijo reda v zdravstvu, uveljavljanjem strateških odgovorov na demografski problem ter sooblikovanjem evropskih rešitev," je zapisal in poudaril še potrebo po pravočasnem prenosu potrebnih znanj, ki sledijo tehnološkim spremembam, v javno financirane programe.

Pahor Janši dal teden dni časa

Borut Pahor in Janez Janša | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pahor pričakuje Janšev odgovor o tem, ali sprejema mandatarsko kandidaturo ali ne, do prihodnjega četrtka do 14. ure. Po pogovoru s Pahorjem je Janša sicer napovedal, da bo mandat sprejel, če bo uspešen v prvi fazi pogovorov. Če bi Janša mandatarstvo zavrnil, pa bo Pahor preveril, ali si je večinsko podporo poslancev zagotovil že kdo drug.

Šarec nadaljuje pogovore

Prvak LMŠ Marjan Šarec, ki se za to sicer trudi, napoveduje, da mandatarstva ne bo sprejel, "dokler s strani partnerjev ne bodo vse stvari jasne. Vsebinsko in kadrovsko". V teh dneh sicer potekajo o tem intenzivni pogovori na ravni delovnih skupin, prvaki šesterice strank pa se bodo vnovič sestali v soboto. Takrat bo predvidoma tudi že bolj jasno, ali jim lahko uspe, saj se jim nekoliko mudi. Izvršilni odbor NSi je namreč svoji pogajalski skupini dal časa za pogajanja le še do ponedeljka.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice