Slovenija
878 ogledov

Pahor Janši dal teden dni časa, stranke pa pozval, naj se odzovejo na pogovor

Borut Pahor in Janez Janša Saša Despot
Pahor: začnite se pogovarjat vsi z vsemi!

Predsednik države Borut Pahor je relativnega zmagovalca volitev predsednika SDS Janeza Janšo danes seznanil, da ga je pripravljen predlagati za mandatarja in mu dal teden dni časa, da ugotovi, ali bo kandidaturo sprejel, predsednike vseh parlamentarnih strank pa pozval, da se odzovejo vabilu na pogovor z Janšo.

Pahor: Prenehajte izključevati!

"Čutim dolžnost opozoriti, da bi bilo vnaprejšnje zavračanje slehernega dogovarjanja slabo znamenje za slovensko politiko sploh," pravi Pahor in poudarja, da ne gre le za oblikovanje koalicije in vlade, ampak za ustvarjanje splošnega političnega razpoloženja in vzdušja v družbi, od katerega je odvisna naša prihodnost. "Če bo prevladala kultura dialoga, bomo ne glede na podporo ali zavračanje te ali one koalicije, zmožni iskanja rešitev sedanjih in prihodnjih izzivov. V nasprotnem primeru bi na našo nesrečo prevladala nestrpnost in izključevanje. Tega si ne zaslužimo!"

Borut Pahor, predsednik republike | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

 

 

SDS je doslej le opazoval

"SDS kljub temu, da je nesporna zmagovalka zadnjih volitev, doslej ni poskušala na formalen način sestavljati koalicije," je po sestanku s Pahorjem povedal Janša. Glede na Pahorjevo odločitev pa "se bomo zdaj poskušali na organiziran, neformalen način lotiti preverjanja, ali lahko sestavimo neko trdno koalicijo za tekoči mandat," je dejal Janša.

"Glede na to, da pogovori šestih strank, kjer SDS ni, še potekajo, bomo počakali do ponedeljka. Že danes pa bomo vsem parlamentarnim strankam poslali vabilo z osnovno zamislijo, kako naj bi ta posvetovanja potekala," je povedal Janša in ocenil, da so bila dosedanja "pogajanja šestih strank na katerih ni bilo SDS koristna posebej v zaključnih fazah, ko so se apetiti strank soočili z realnostjo"

Janša: Koalicije šestih strank si kot državljan ne želim

Janez Janša po srečanju s predsednikom republike | Avtor: Saša Despot Saša Despot
SDS, ki ima v parlamentu največ, 25, poslancev, po oceni Janše potrebuje vsaj še dva partnerja. "Vse koalicije so naporne," ugotavlja Janša ter svari pred koalicijo brez SDS, ki bi bila torej sestavljena iz šestih strank. "To je teoretično možna, si pa kot državljan v praksi tega ne želim preizkušat," pravi.

Dvofazna pogajanja

Janša bo v vabilu, ki ga bo poslal parlamentarnim strankam, predlagal dvofazna pogajanja. V prvi fazi bi ugotovili, ali obstaja zadostno številom poslancev, ki imajo približno podobne poglede in bi lahko sestavljali koalicijo poleg tega pa tudi, ali imajo stranke, ki bi želele sodelovati v koaliciji, zadosten kadrovski nabor, ki bo potreben leta 2021, ko bo Slovenija predsedovala Evropski uniji.

Koalicija mora imeti več kot 46 glasov podpore

"Ne želimo sestavljati koalicije le z enim glasom večine," pravi Janša. Če bo podpora zadostna, bo kandidaturo za mandat sprejel, po tem pa bi stekla programska pogajanja. Janša pravi, da ima SDS za pogajanja že pripravljena vsa potrebna izhodišča in tudi oblikovanih 14 pogajalskih skupin za koalicijsko pogodbo.

Pahor: Čas za streznitev

Če Janša čez teden dni kandidature ne bo sprejel, bo Pahor najprej preveril, če je zadostno podporo uspelo pridobiti Šarcu, vseeno pa počakal do izteka roka prvega kroga, ki izteče 23. julija. "Tako bo ostalo še tri do štiri dni časa za streznitev, da se bomo vsi soočili z dejstvom, da brez pogovorov in čez neka ostra politična razmejevanja ne bo mogoče sestaviti nove slovenske vlade," še poudarja Pahor.

 

Komentarjev 8
  • Spark 19:25 12.julij 2018.

    [ Čutim dolžnost opozoriti, da bi bilo vnaprejšnje zavračanje slehernega dogovarjanja slabo znamenje za slovensko politiko ... ] Samo najbolj pokvarjen človek lahko izjavi tak kretenizem, pri tem pa pozabi, da se je pred pogovori z Jankovičem izmuznil z vnetjem ušesa.

  • Erik Krivec 18:58 12.julij 2018.

    Lahko le čestitam Pahorju, ker je nepristranski, predvsem pa zato, ker je edini uvidel, da so politiki v parlamentu zaradi ljudi, ki živijo v tej državi. Ne pa zato, da bi bili politiki sami sebi namen. To izključevanje v parlamentu, ...prikaži več se dejansko odraža tudi že v geodružbenem okolju Slovenije. V Sloveniji želimo vsi imeti enake možnosti, biti enako obravnavani, ne pa da se razvijajo eni veliko bolj kot drugi. Počasi imamo dosti od teh politikov,tam so zaradi nas vseh, ne pa zaradi svojih volilcev

  • praufo 17:01 12.julij 2018.

    ta država še vedno živi v mehurčku, ki ga je napihnila na 30miljard€, proizvede pa 20% več, ki pa se porabi več ali manj v celoti, torej plačuje le obresti, ... zdaj gre, ko se bo pa bdp približal 30mrd, ...prikaži več pa pride trojka in to bo streznitev, ki bo kaj kmalu, kajti rasti take ne bo več ... ta država mora doživet hud stes, da se strezni in zaključi z levičarskim bluzenjem, ki ljudem samo jemlje in futra svojo mafijo ... upam, da jj ne sprejme ponudbe in država pade v krizo

Sorodne novice