Slovenija
8517 ogledov

Zorko: Najverjetnejše so nove volitve

slovenija 23.07.08 Andraz Zorko, novinarska konferenca o nacionalni raziskavi br Saša Despot
Nove parlamentarne volitve so po mnenju Andraža Zorka iz agencije Valicon v trenutni situaciji najverjetnejši scenarij.

Levosredinske stranke se mu lahko izognejo le tako, da pri koalicijskih pogajanjih popustijo NSi in tej stranki dajo nesorazmerno moč. Da bi Janez Janša sprejel mandatarsko kandidaturo, pa se Zorku ne zdi verjetno.

Predsednik SDS Janez Janša bo tako po njegovem mnenju predsedniku republike Borutu Pahorju prihodnji teden povedal, da ne bo sprejel kandidature za izvolitev na mesto predsednika vlade. Janša je namreč še vedno zmagovalec volitev, če bo šel kot kandidat za mandatarja na glasovanje v DZ in ne bo izvoljen, pa bo postal poraženec. "On ne potrebuje poraza," je prepričan Zorko.

Zato tudi razume, da si Janša trenutno pretirano ne prizadeva za sestavljanje koalicije. "Konec koncev je toliko strank jasno povedalo, da z njim ne gre v koalicijo, da je precej nesmiselno, da bi se boril za to," pravi Zorko. Dodaja, da je Janša velik strateg in gre pri tem absolutno za njegovo taktiko.

Najbrž imajo težave z usklajevanjem in ne gre za taktiziranje

Marjan Šarec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kar se tiče pogajanj o sestavljanju vladne koalicije pod taktirko predsednika LMŠ Marjana Šarca, ki do petkovih pogovorov pri predsedniku republike Borutu Pahorju še niso prinesla zaveze o 46 poslanskih glasovih, pa Zorko dopušča dve možnosti. Po eni strani bi lahko šlo za taktiziranje: če bi Janša vendarle sprejel mandat in bil poražen, bi se ta koalicija ponudila kot odrešitelj. A Zorku se zdi bolj verjetno, da peterica levosredinskih "enostavno ne pride skupaj z NSi".

NSi je ključna, dobi lahko nesorazmerno moč

To je zdaj pri sestavljanju vladne koalicije po njegovem mnenju ključna stranka. Edini način, da levosredinske stranke sestavijo vlado, je ta, da popustijo NSi in ji dajo nesorazmerno več glede na število glasov, ki jih je stranka dobila na volitvah. "To je edini način, da bodo prišli do vladanja," je prepričan Zorko.

Težava pa je, ker se NSi ne zna odločiti, kaj bi bilo v tem trenutku zanje bolj in kaj manj tvegano. "Zanje je tvegano karkoli naredijo," je prepričan analitik. Sam si ne upa napovedati, kako se bodo odločili, saj je očitno, da so glede tega vprašanja razdeljeni. "Če bi bili malo bolj podjetni, bi ugotovili, da v tej svoji poziciji lahko zelo veliko iztržijo," je izpostavil.

Besede nekdanje predsednice NSi Ljudmile Novak, ki je opozorila, da zna Janša svoje partnerje tudi uničevati, pa bi morali v tej stranki vzeti zelo resno, je prepričan Zorko. Novakova je namreč prevzela stranko, ki je izpadla iz parlamenta po tistem, ko je bila štiri leta del Janševe koalicije. "Ona ve, o čem govori, ko reče, da Janša v koaliciji uničuje stranke," je poudaril.

Levica si ne želi vladati, raje si izmišljuje neuresničljive predloge

Če se NSi odloči, da bo ostala v opoziciji, pa vlade zelo verjetno ne bo, meni Zorko. Kot morebiten koalicijski partner namreč v tem primeru ostane le še Levica, za katero pa ocenjuje, da si ne želi vladati. "Ta stranka je tipična opozicijska stranka, odlično se znajde v opoziciji, lahko je glasna, lahko si izmišljuje predloge, ki so popolnoma neuresničljivi in jih nihče ne bo sprejel," je dejal.

S takšnim ravnanjem Levica po njegovem mnenju pridobiva volivce, kar se je pokazalo tudi na zadnjih volitvah. "Zakaj bi to tvegali," se sprašuje Zorko, ki je prepričan, da bi Levica ob nestabilni mavrični vladi le še dograjevala svojo volilno bazo.

Zato se Mesec in Janša ne vznemirjata

Analitik zato nove volitve še vedno vidi kot trenutno najverjetnejši scenarij. "Kako kmalu bodo, pa je odvisno od tega, kdo si volitev res želi," je dodal. Na njih bi po njegovi oceni najbolj pridobili SDS in Levica, saj bi se lahko volivci, če se sredinskim strankam ne bo uspelo dogovoriti, pomaknili k skrajnostim na desni in na levi. "To tudi pojasni, zakaj se Janša in tudi Luka Mesec ne vznemirjata," je dejal Zorko.

Je pa ob morebitnih novih volitvah zelo veliko negotovosti pri vseh ostalih strankah, pravi Zorko. Na njih bi po njegovi oceni verjetno največ izgubila LMŠ kot pretendentka za vodenje vlade, ki ji ni uspelo. V precej slabši poziciji bi bila tudi SD zaradi svojega "koketiranja na eni strani z Levico, na drugi z zmerno sredino", meni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • tati 10:38 09.julij 2018.

    Da , nove volitve....

  • dragec 08:54 09.julij 2018.

    Samo ne tega kretena - plešastega SLO šiptarja, aliti trenutno volka v ovčji koži

  • miki1234 07:34 09.julij 2018.

    blesavi folk ne vidi dalje od levice in desnice. po tihem pa tile gnoji v ozadju držijo vsi skupaj in tako še naprej vladajo s svojo pokvarjenostjo.

Sorodne novice