Slovenija
9290 ogledov

Šest strank danes tudi o delitvi ministrstev

Marjan Šarec Anže Petkovšek Marjan Šarec na sedežu stranke LMŠ na dan parlamentarnih volitev.
Šest strank že več ur za zaprtimi vrati.

Predstavniki šestih strank LMŠ, SD, SMC, NSi, Stranke AB in DeSUS se v Kamniku že od poldneva ur za zaprtimi vrati pogovarjajo o vsebinskem delu koalicijske pogodbe.
O vsebini se morajo sporazumeti še danes, saj v ponedeljek pogajanja začenja Janez Janša, NSi odloča o tem, ali se bo pogajal s Šarcem še naprej, ta pa naj bi odhajal na kratke počitnice. 

Bratuškova bi bila superministrica

Kljub drugačnim napovedim se sestanka udeležuje tudi Alenka Bratušek, ki je sicer na dopustu. Brez Bratuškove ne bi mogli zaključiti vsebinskega dela pogajanj.
Po nekaterih informacijah naj bi Bratuškova želela postati podpredsednica vlade, ki bi bila neke vrste nadministrica in bi usklajevala delo resorjev, predvsem finančnega in zdravstvenega. V Stranki AB so tudi napovedali, da bodo predlagali, da ministrstvo za zdravje prevzamejo vse koalicijske stranke.

Alenka Bratušek, Jernej Pavlič in Roman Jakič Morebitna koalicija Slovenija Stranka AB z revolucionarno idejo glede vodenja zdravstva

Besedilo koalicijske pogodbe so pod okriljem LMŠ v preteklem tednu delovne skupine dopolnile s pripombami posameznih strank, tudi NSi. Glede na napovedi, naj bi predlog koalicijske pogodbe prihodnji teden že pregledali organi strank.

Matej Tonin in Jožef Horvat na seji sveta NSi Slovenija Tako so se v NSi odločili glede koalicije

Erjavec bi bil še naprej zunanji minister

Šesterica strank naj bi danes prvič govorila tudi o kadrovskem razrezu, je ob prihodu na sestanek potrdil prvak DeSUS Karl Erjavec. Erjavca naj bi zanimalo ministrstvo za zunanje zadeve.

Židana zanima gospodarstvo

Predsednik SD Dejan Židan je glede kadrovske popolnitve nastajajoče vladne ekipe dejal, da kadrovski razrez zanje ni tako pomemben in da oblikovanje koalicije "v tem pogledu zaradi SD-ja ne bo ogroženo". Slišati je, da Židana zanima gospodarsko ministrstvo, finančno pa naj bi prevzel sedanji minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek. 

LMŠ naj bi vodila pet resorjev, SD štiri, NSi tri, stranka AB in DeSUS pa dve. Predsednik vlade in predsednik parlamenta štejeta za dve ministrstvi.

Janez Janša po srečanju s predsednikom republike Slovenija "Lahko, da gre za taktiziranje. Poglejte, še enkrat sem poskusil"

Janša ne bo dočakal

V NSi so edini, ki se o koalicijski pogodbi pogovarjajo tudi z SDS, poleg njih pa je na sestanek z Janšo pristal le še prvak SNS Zmago Jelinčič. Kljub pozivu predsednika Boruta Pahorja, bo Janez Janša možne partnerje v koaliciji, ki jih je v povabil na sestanek v ponedeljek in torek, čakal zaman.  

 

Komentarjev 39
  • straniscar 00:38 15.julij 2018.

    Bratuškova ni sposobna za šiviljo, kaj šele za ministrico!

  • mph 23:19 14.julij 2018.

    Me zanima koliko teh, ki pljuvajo čez njo čez fijasko z angleščino, samih obvlada tekoče. Malce je bila zadeva nerodna, ampak kdor je hotel, jo je lahko vedno razumel. Izven tega, nasledila je katastrofo od države, vemo od koga, državo ...prikaži več pa je prepustila v dobri kondiciji tudi vemo komu, ki je potem spet naredil dovolj škode.

  • Avatar vec
    vec 23:18 14.julij 2018.

    Tolk kot je pa ta ženska nesposobna, pa že težko najdeš koga, Se je samopredlagala kar je pač praksa, ampak da kjub temu ne premoreš da imaš 3 mesece da se vsaj za silo naučiš angleško, ona se je nepiflala ...prikaži več en govor, katerega je celo lepo izgovorila, nakaj je vse padlo dobesedno v pizdo mater, celo Išijasti Juncker ji ni mogu pomagat, boljš bi blo da bi ostala lepo doma takrat. Se pravi babnca nima ene note samokritike, je pač komolčarka, in to ve cela EU našim pa še ni jasno.