Slovenija
6187 ogledov

Židan: "Janez Janša žanje, kar je sejal"

Janez Janša, Dejan Židan in Matej Tonin na sestaneku predsednikov strank Anže Petkovšek Sestanek s predsedniki parlamentarnih strank o nadaljnem postopku glede tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU zaradi kršitve prava EU zaradi zavračanja arbitražne razsodbe o meji med državama.
Sporočilo, da prvak SDS Janez Janša ne bo sprejel mandata, v državnem zboru ni bilo presenečenje. Vnovične volitve strankam večinoma niso v interesu in v izjavah napovedujejo, da sestavljanje vlade še zdaleč ni končano.

"Janez Janša žanje tisto, kar je sejal v preteklih letih svojega delovanja," je v odzivu, da Janez Janša ne sprejme mandatarske kandidature, saj nima zadostne večine v državnem zboru, povedal predsednik SD Dejan Židan in nadaljeval, da je dobro, da način delovanja v politiki, kjer konkurente napadaš, jih žališ prek svojih medijev, osebno, enostavno ne daje rezultata.

Dejan Židan, Bojana Murišč in Meira Hot na prvi seji 8. državnega zbora Republike Slovenije | Avtor: Anže Petkovšek Začetek prve seje novega sklica DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ. Anže Petkovšek
"Janez Janša naj ne razume tega kot napad nanj osebno, ampak to daje upanje, da se bo tudi njegova stranka morda spremenila in bomo imeli nekoč parlament, kjer vsi razumemo, da je potrebno spoštovati demokratična načela, da je potrebno spoštovati druge politične stranke, manjšine," je dejal Židan, ki ponovno dejal, da ima podporo SD predsednik LMŠ Marjan Šarec, in pričakuje, da bo ta pogovore tudi nadaljeval. Želi si tudi bolj jasnega stališča Levice, ali je tokrat pripravljena prevzeti odgovornost, kot je volivkam in volivcem obljubljala pred volitvami. Manjšinski vladi s podporo Levice pa Židan ni naklonjen.

Morebitno povabilo k pogovorom, ki bi ga dobili od SDS, bi SD tudi v prihodnje zavrnili. Židan pa je še poudaril, da v SD ne bodo problematizirali, če bodo stranke ravnale drugače, kot so obljubljale pred volitvami, in bo nastala desna vlada.

Janez Janša po srečanju s predsednikom republike Slovenija Janez Janša dramatično: "Obstaja možnost, da se večina oblikuje v naslednjih tednih"

Prvak SMC Miro Cerar je pojasnil, da Stranka modernega centra pa še naprej podpira oblikovanje razvojno usmerjene in svobodomiselne vlade. Kljub vsemu Cerar ocenjuje, da še vedno obstaja določena možnost, da se večina oblikuje v naslednjih tednih. "Želim si, da bi vsi politiki razumeli, da moramo delati v korist naših državljank in državljanov, v dobro naše države. SMC to že počne. Zato upam, da bo v prihodnjih tednih dovolj premisleka in pripravljenosti, da bomo prišli do stabilne koalicije. Največjo odgovornost v tem procesu pa zagotovo nosita Janša in Šarec,” je še dodal Cerar.

Franc Jurša, Ivan Hršak, Robert Polnar in Jurij Lep na prvi seji 8. državnega zbora Republike Slovenije | Avtor: Anže Petkovšek Začetek prve seje novega sklica DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ. Anže Petkovšek
Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je po navedbah STA povedal, da se v Desusu z Janšo v teh dneh niso pogovarjali in da ga sam pri morebitnem glasovanju v DZ ne bo podprl. "Mislim, da bodo oblikovalci koalicije drugi krog začeli teči bistveno hitreje, sprintali pa bodo v tretjem krogu, ko bo treba na neki način oblikovati vlado, saj Slovenci in Slovenke pričakujejo, da se bo ustanovila vlada, da ne bomo šli na predčasne volitve," je poudaril Jurša, ki je izpostavil, da še vedno pa vidi možnost za levosredinsko vlado.

Vodja poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek, ki se pogaja z LMŠ, Marko Bandelli je ob današnjem razpletu, ko je že jasno, da predsednik republike Borut Pahor v prvem krogu ne bo predlagal kandidata za mandatarja, ugotovil, da "očitno koalicije ni". Ob tem pa je zagotovil, da "Stranka Alenke Bratušek dela in bo delala naprej".

Prvak Janez Janša je predsedniku Borutu Pahorju sporočil, da v državnem zboru zaenkrat ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade, a obstaja možnost, da se takšna večina kljub vsemu oblikuje v naslednjih tednih.

V drugem krogu predsednik države ali najmanj deset poslancev lahko predlagajo novega kandidata za mandatarja. Če je bilo v tem roku vloženih več predlogov, se glasuje o vsakem posebej, in sicer najprej o kandidatu predsednika republike, če ta ni izvoljen, pa še o drugih kandidatih po vrstnem redu vložitve predlogov. Če ni izvoljen noben kandidat, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve, razen če državni zbor v oseminštiridesetih urah z večino opredeljenih glasov navzočih poslancev ne sklene izvesti ponovnih volitev predsednika vlade, kjer zadošča za izvolitev večina opredeljenih glasov navzočih poslancev.

Komentarjev 39
  • smuc 17:18 21.julij 2018.

    Ataaufbiks- verjetno si zelo star in dementen tako, da ti ne zamerim te neumne in primitivne izpade!!!

  • dolenci 07:51 20.julij 2018.

    Ja ja židan. V pomurju ni vec kaj prodajat prijateljem. Panvito si že. Tudi tvoje sejanje bo kmalu toča sklestila

  • Waltter 06:27 20.julij 2018.

    Židan je toliko politika kot moj pokojni dedek. Ko je sosed malo preveč ružil ga ni opomnil ampak je to uredil s pestmi. Če bi bil vsaj pametno tiho bi naredil več za stranko kot sedaj ko ji zbija renome. ...prikaži več In on ki je že kmetijsko ministrstvo spravil v farso (vsega kar se je lotil je iz zlata spremenil v drek), bi sedaj imel še gospodarsko ministrstvo. Ta je dejansko čisto odpaljen

Sorodne novice