Slovenija
12159 ogledov

Marjan Šarec k pogovorom povabil Levico

Marjan Šarec po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije.
"Zadeve se ne odvijajo tako hitro, kot bi želeli, a razumemo, da je to pač "državna" politika, ki ima svoje zakonitosti," pravi Šarec, ki je k pogovorom povabil Levico.

Pogajanja z Levico, ki je danes naposled dobila vabilo na pogajanja, bodo v Listi Marjana Šarca (LMŠ) začeli že jutri, ko jim bodo tudi odnesli osnutek pogodbe. "Poslali jim bomo osnovno različico pogodbe," je povedal Marjan Šarec. 

"Z NSi smo dosegli dogovor tudi vsebinsko tako daleč, da je bila pogodba zrela za podpis, verjamem da je tudi z Levico možen dogovor," pravi Šarec, ki pa se ni hotel opredeliti glede tega, ali je zgodba z NSi zaključena. "Vsekakor je to zdaj druga pot, na pogovore z Levic gremo resno, ne zato, da bi izgubljali čas," pravi Šarec.

"Čas je za napredek," je že nekoliko nestrpen Šarec, ki bi rad koalicijo sestavil v drugem krogu in se izognil "dejanjem iz obupa v tretjem krogu". "Cincanja, mislim, da je bilo dovolj."

"Obljubili so nam, da bodo iz koalicijske pogodbe črtali vse koncesije, ki so jih dali NSi, " je danes povedal koordinator Levice Luka Mesec, ki opozarja, da je časa malo. V Levici morajo za sprejetje koalicijske pogodbe izpeljati notranji referendum na katerem glasujejo vsi člani.

"Vsak mora opraviti svoj del naloge, ne samo LMŠ"

Šarec je že sinoči sporočil, da bodo po tem, ko je NSi zavrnil vabilo peterčka, začeli pogajanja z Levico. Kot je zapisal Šarec, se bodo z Levico pogajali "z iskrenimi nameni".

"Naredili bomo vse, kar je v naši moči in nikoli se ne bomo pogajali s figo v žepu. Če pa pride do predčasnih volitev, bomo nanje pripravljeni, ne bomo pa nosili krivde zanje. Vsak mora opraviti svoj del naloge, ne samo LMŠ," je v zapisu na družbenem omrežju izpostavil Šarec.

Peterica strank je pod okriljem LMŠ včeraj sicer odločila, da pred začetkom pogovorov z Levico dajo najprej možnost NSi, da se vrne k pogajanjem. Rok za odgovor so postavili sicer do ponedeljka opoldne, vendar je NSi odgovorila že včeraj in pogovore zavrnila.

Luka Mesec, Levica, po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS | Avtor: Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije. Anže Petkovšek

Levica v pričakovanju ...

Luka Mesec, koordinator Levice, je včeraj dejal, da v Levici vse od volitev čakajo na klic. Potezo peterice oziroma Marjana Šarca, da k pogajanjem še enkrat pozove NSi, pa označil kot neresno in neodgovorno.

Že pred tem so v Levici poudarili, da v pogajanjih želijo sodelovati kot enakovreden partner in da se bo o koalicijski pogodbi potrebno pogovarjati na novo, saj se njihova stališča predvsem na področju zdravstva in davkov zelo razlikujejo od stališč NSi, s katero je peterček koalicijsko pogodbo delno že uskladil. Hkrati pa so v Levici poudarili, da referendum o Natu, ena od njihovih predvolilnih obljub, "ne bo točka, na kateri bi lomili koalicijo".

Komentarjev 47
  • Resnica 13:16 26.julij 2018.

    Dokler bo za narod idol Jansa,Kucan,Jankovic itd..potem za posyene ljudi ni resitve saj jih drzava sistemsko unicuje z policijo na celu.

  • Avatar praufo
    praufo 12:37 26.julij 2018.

    ne razumem, kaj si misli prezident borči in kaj ta tumpast folk slovenistana razmišlja ... vlado sestavljajo kdo? šarec, ki je nesposoben politični začetnik, smc odstopil, sd odstopil, desus odstopil, sab že prej odstopil in potem še skrajna levica ... ...prikaži več ne vem, kaj bo sedaj po odstopu drugače in ne razumem, zakaj so vsi ti mojstri odstopili, imeli so pa večino v parlamentu, res čudno

  • dragec 11:17 26.julij 2018.

    Slovenijo lahko reši samo bog Janša