Slovenija
7519 ogledov

Bo koalicija z Levico ali NSi možna?

Marjan Šarec po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije.
Petorček pod vodstvom Marjana Šarca bi še enkrat poskusil z NSi. Matej Tonin odgovarja, da NSi ne želi biti ovira Šarčevi koaliciji pri pogajanjih z Levico.

Prvak LMŠ Marjan Šarec, ki vodi pogovore peterice o morebitni koaliciji, je po sestanku sporočil, da dajejo NSi še eno možnost.

"Predsedniki petih strank smo soglasno sprejeli sklep, da dajemo Novi Sloveniji čas do ponedeljka do 12. ure, da se odločijo ali je zanje še možna vrnitev na ta pogajanja ali ne, glede na to, da smo oboji ugotovili, da je bil vsebinsko narejen napredek in so pogajanja dala rezultat," je povedal Šarec. Ker so pogajanja s to stranko dala rezultate, se Šarcu zdi korektno, da NSi pove, ali sodelovanje s sredinskim peterčkom zanjo ostaja opcija.

Matej Tonin, NSi Slovenija NSi dala košarico koaliciji Marjana Šarca

"Ni pošteno, da bi delali na dve strani"

"Če bo odgovor negativen, oziroma, če bodo rekli, da pogajanja z nami niso več sprejemljiva, bomo potem začeli pogovore z drugim potencialnim partnerjem," je povedal Šarec in ob tem zavrnil, da Levico jemljejo kor rezervno stranko. Pogajati na dve strani hkrati se mu ne zdi pošteno, glede Levice pa poudarja: "Če bomo šli z njimi v pogovore, bodo to resni pogovori."

Šarec je tudi večkrat ponovil, da želi v drugem krogu doseči "neki napredek" in oblikovati vlado. "Korektno sem nam zdi, da Nova Slovenija, glede na to, da so dejali, da tisto velja za prvi krog in glede na to, da se je tudi ugotovilo, da Janez Janša v tem trenutku nima nobene možnosti sestaviti vlado, pove, ali je z njimi opcija sodelovanje z nami," pojasnjuje Šarec.

"Ne špekuliramo s tretjim krogom," pa je na novinarsko vprašanje, ali bodo NSi ponudili možnost tudi v tretjem krogu, odgovoril Šarec.

Levica: Neresno in neodgovorno

Luka Mesec, Levica, po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS | Avtor: Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije. Anže Petkovšek
V Levici so danes, po tem, ko se je NSi prejšnji teden umaknila iz pogajanj in Šarec nima dovolj prodpore za izvolitev na mandatarsko mesto, pričakovali nič drugega kot vabilo na pogajanje, zato so bili nad odločitvijo peterčka vidno razočarani.

"Levica je že od volitev v pripravljenosti in čaka na klic. To kar je danes sklenil peterček pa je neresno in neodgovorno pa ne do nas, ampak do državljanov, ki so ne nazadnje teh pet strank volili, ker so želeli levosredinsko vlado, ta peterček pa državljane postavlja pred dejstvo, da ostaja samo še desna vlada z ali brez Janše. Tako lahko razberemo današnji sklep in v Levici bomo ostali pri jasnih zavezah, to je, da bomo storili vse, da do uničevanja zdravstva, privatizacije, protisocialnih politik ne pride. Sporočamo pa, da nam je Šarec danes vzel še en teden, da bi se sploh lahko uskladili in časa zmanjkuje," je odločitev peterčka komentiral Luka Mesec

Mesec pa ni hotel odgovarjati na vprašanje, ali se bo Levica po morebitnem propadu pogajanj z NSi še pripravljena pogajati.

V stranki sicer poudarjajo, da v pogajanjih hočejo biti enakopraven partner in da bo pogodbo, ki so jo stranke izpogajale z NSi potrebno precej predrugačiti, saj se njihov pogled predvsem glede davčne in zdravstvene politike bistveno razlikuje od NSi. Hkrati pa so v Levici že pokazali, da si mesto v vladi zelo želijo, saj so že dali vedeti, da ne bodo vztrajali pri referendumu o izstopu iz Nata.

Luka Mesec Levica Violeta Tomić Levica Slovenija "Referendum o Natu ne bo točka, na kateri bi lomili koalicijo"

Tonin odgovoril Šarcu

"Po zadnji odločitvi izvršilnega odvora NSi se okoliščine niso spremenile. NSi ne želi biti ovira Šarčevi koaliciji pri pogajanjih z Levico. Pogajanja se lahko začnejo takoj. Tako bomo lahko v drugem krogu čim prej izvedeli, ali sta Šarčeva koalicija in Levica kompatibilni," je popoldne tvitnil predsednik NSi Matej Tonin.

Šarec in Tonin naj bi se pozno popoldne že slišala, Tonin pa s svojim sporočilom spet ni popolnoma jasen in dopušča možnost pogajanj v tretjem krogu. 

Izvršilni odbor NSi se je sredi julija o prekinitvi pogajanj s Šarčevim peterčkom odločil soglasno. Med razlogi so takrat navedli zelo viden konflikt med starimi koalicijskimi partnerji, kar bi lahko na dolgi rok pomenilo dodatne konflikte in razpad koalicije; možnost preglasovanja v parlamentu pri programsko občutljivih zadevah s pomočjo Levice in težave v koordiniranju delovanja tako velike koalicije. Predsednik NSi Matej Tonin je ob umiku izrazil upanje, da se bo katera od sredinskih strank po tem odločila za pogajanja z Janšo.

"Eno so želje, drugo pa resničnost"

Borut Pahor in Janez Janša | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Janez Janša ostaja pretendent za mandatarja vlade. Predsednik države Borut Pahor je po tem, ko je državni zbor obvestil, da v prvem krogu ne bo imenoval mandatarja, ponovno poudaril, da bi vlado moral sestaviti relativni zmagovalec volitev. "Eno so želje, drugo pa realnost. Predsednik je dlje v politiki kot jaz, tako, da to dobro ve," je komentiral Šarec.
Janša je ob začetku tradicionalnega poletnega tabora SDS v Bovcu je Janša poudaril, da si želijo oblikovanja stabilne in učinkovite vlade, v nasprotnem primeru se mu zdi boljša možnost predčasne volitve.

Pahorjev bo državni zbor s svojo odločitvijo seznanil v petek, s tem pa bo začel teči drugi krog iskanja kandidata za predsednika vlade v katerem lahko poleg predsednika republike kandidata v roku 14 dni predlagajo tudi poslanske skupine ali skupina najmanj desetih poslancev.

Komentarjev 29
  • Žvižgač 21:25 24.julij 2018.

    V nasprotju s svojo politično mamo Tonino Karino gleda ven iz riti JJ, ker se boji, da ga levi levaki nategnejo. Kar koli pride ven iz nabora teh strank smo najebali. Komedijant pa na pogajanja s hordo, ki jim ni ...prikaži več do drugega kot oblastiželjnosti, kot na svatbo brez ku.a. Če bi jaz na njegovem mestu bi postavil okvire , če ne izvolite k tistemu, ki ste rekli, da ne greste ali pa na predčasne volitve, pa da vidimo kdo bo potem klečeplazil. Kakšen faktor sta lahko Bratuškova ali Erjavec v pogajanjih

  • Avatar Leon
    Leon 19:24 24.julij 2018.

    Tonin bi moral na test mednožja ,kot ga je omenjal nekoč znan poslanec .

  • JUTRIBOLJŠEBO 18:49 24.julij 2018.

    A ta mesečni lukec še vedno ne razume, da jih imajo za norce, da je leva sekta peto rezervno kolo, ki ga uporabijo , ko nimajo druge rešitve, ko se eno kolo prelomi.