Slovenija
1723 ogledov

Namesto NSi zdaj v igri Levica

Zmago Jelinčič, Matej T. Vatovec, Marjan Šarec, Janez Janša, Dejan Židan in Matej Tonin Anže Petkovšek Sestanek s predsedniki parlamentarnih strank o nadaljnem postopku glede tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU zaradi kršitve prava EU zaradi zavračanja arbitražne razsodbe o meji med državama.
Peterica pod okriljem LMŠ bo po umiku NSi iz pogajanj nadaljevala pogovore, v igri je po poročanju STA zdaj Levica.

Peterica pod okriljem LMŠ je po srečanju generalnih sekretarjev peterice strank sporočila, da bodo po umiku NSi iz pogajanj še naprej nadaljevali s pogovori, da bi prišli do koalicije z več kot 46 glasovi. Kot so pojasnili za STA, je v sklopu nadaljevanja teh pogovorov v igri Levica. Vnovično srečanje predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS bo predvidoma v torek, na njem pa naj še ne bi bilo predstavnikov Levice.

Levica (še) brez vabila

V Levici vabila, kakor so nam potrdili, še niso prejeli.

Prvak SD Dejan Židan je po objavi informacije, da nadaljujejo s pogovori, na Twitterju zapisal: "Eni pametujejo, drugi žalijo, mi pa delamo naprej. Zavedamo se svoje odgovornosti do volilcev."

Marjan Šarec se je s predstavniki Levice sicer v minulih tednih sestal, a jih na pogajanja o koaliciji ni povabil. Svet stranke Levice je sredi julija sicer odločil, da stranka z vlado "združene sredine z NSi" ne bo sodelovala. V primeru, da NSi ne bo zraven in če bi druge stranke izkazale pripravljenost, da se koalicijska pogodba zapiše povsem drugače, kot je zapisana sedaj, pa so po nedavnih besedah koordinatorja Levice Luke Mesca pripravljeni vnovič razmisliti o sodelovanju.

Levica sicer vseskozi poudarja, da je njihov program jasen in da se bodo v morebitnih pogajanjih držali predvolilnih obljub.

Borut Pahor in Janez Janša | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V igri zdaj še drugi in tretji krog

Po tem, ko je relativni zmagovalec volitev Janez Janša včeraj zavrnil mandatarstvo, ker ni dosegel zadostne podpore, in ga je tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec seznanil, da do ponedeljka ne bo imel zagotovljene potrebne večine za izvolitev za predsednika vlade, bo v ponedeljek, 23. julija 2018, Pahor uradno seznanil Državni zbor Republike Slovenije, da v 30-dnevnem roku ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade. Tako sta se dogovorila s predsednikom Državnega zbora Republike Slovenije Matejem Toninom na njunem zadnjem uradnem srečanju 11. julija 2018, da bi parlamentarne stranke pridobile dodaten čas za dogovor o oblikovanju nove slovenske vlade.

V drugem krogu predsednik države ali najmanj deset poslancev lahko predlagajo novega kandidata za mandatarja. Če je bilo v tem roku vloženih več predlogov, se glasuje o vsakem posebej, in sicer najprej o kandidatu predsednika republike, če ta ni izvoljen, pa še o drugih kandidatih po vrstnem redu vložitve predlogov. Če ni izvoljen noben kandidat, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve, razen če državni zbor v oseminštiridesetih urah z večino opredeljenih glasov navzočih poslancev ne sklene izvesti ponovnih volitev predsednika vlade, kjer zadošča za izvolitev večina opredeljenih glasov navzočih poslancev.

Komentarjev 10
 • dragec 14:02 21.julij 2018.

  oblast je slast

 • Avatar Leon
  Leon 19:58 20.julij 2018.

  Ob izrednih volitvah bodo pogoreli NSi,SNS,in SMS ...........

 • antitrust 19:48 20.julij 2018.

  Najboljše za nas bi bila koalicija Janša, Šarec. Bi eni druge nadziral pri kraji.