Slovenija
2963 ogledov

"Levica naj prevzame odgovornost"

Luka Mesec, Levica, po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije.
Prvak SD je prepričan, da bodo stranke zbrane okoli Marjana Šarca preboj v pogajanjih z Levico dosegle že v nedeljo.

"Sem optimist in mislim, da bomo v nedeljo naredili pomemben korak," je glede pogajanj z Levico danes dejal predsednik SD Dejan Židan, ki se je z glavnimi zahtevami Levice že seznanil in jim je naklonjen. "Marsikaj od tega smo tudi mi že uspeli izpogajati, kot je dvig minimalne plače in izboljšanje stanja upokojencev," pravi prvak SD in dodaja, da v koalicijski pogodbi ohranjajo glavno točko- učinkovito javno zdravstvo, ki "mora biti bolj učinkovito financirano".

Horvat NSi: Glede zdravstva nismo dosegli nič

Jožef Horvat iz NSi je danes priznal, da v pogajanjih s peterčkom na nekaterih področjih niso dosegli dogovora. "Na zdravstvu nismo dosegli praktično nič," pravi Horvat. Znano je, da so predlogi glede zdravstvene politike NSi in Levice popolnoma nasprotni, zato se bo peterček vas glede zdravstva z Levico lažje pogajal. Židana prav tako ne skrbi fiskalna vzdržnost ob morebitni uresničitvi ukrepov, ki jih predlagajo v Levici. "Nobena politična stranka nima pravice trošiti tistega, česar ni," pravi Židan.

V DeSUSU še malo skepse

Dejan Židan | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek
Židan je sicer že večkrat javno povedal, da bi SD v koaliciji rad videl tudi Levico. V stranki DeSUS so bili medtem partnerstvu z Levico manj naklonjeni. "Sprva smo govorili, da ne bi šli z njimi v vlado. Treba pa se je predhodno dogovoriti, kaj lahko skupaj realiziramo. To je ključno vprašanje," je danes dejal vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša.

V drugem krogu iskanja mandatarja, ki se začenja jutri, se je drugouvrščeni na parlamentarnih volitvah Marjan Šarec, ki ima okoli sebe že zbranih pet strank, vendra še ne zadostne večine, začel pogovarjati z Levico. Iz SDS medtem ni nobenega sporočila o možnosti oblikovanja vlade.

"Levica naj prevzame odgovornost!"

Začetek pogovorov z Levico pa pozdravljajo v Stranki Alenke Bratušek. Vodja poslanske skupine Marko Bandelli ocenjuje, da je prav, da tudi v Levici prevzamejo odgovornost, ne le v času kampanje, ampak tudi v morebitni vladi. Tudi glede nadaljevanja pogovorov je optimističen in ga ni trah morebitnih nepričakovanih potez Levice, če bi bila ta del vlade. "Ko je koalicijska pogodba sestavljena, je to to," pravi Bandelli.

 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tudi Marjan Šarec se o možnosti manjšinske vlade s podporo Levice ne želi pogovarjati. "Bili smo na volitvah, vsak je dobil svojo količino glasov in odgovornosti," je dejal v torek. "Vsak, ki želi v politiki konstruktivno sodelovati, mora imeti pogum, da prevzame svoje breme odgovornosti tudi v izvršilni veji oblasti," pa pravi Židan.

Levica tudi za manjšinjsko vlado

V Levici pripravljena pogovarjati tudi o projektnem partnerstvu po vzoru Portugalske. To pomeni, da bi lahko Šarčeva LMŠ s SD, SMC, SAB in DeSUS oblikovala manjšinsko vlado in bila izvoljena s podporo Levice, v zameno pa skupaj z Levico izpeljala tudi nekaj projektov, ki so del volilnega programa Levice.

 

Komentarjev 9
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 14:16 28.julij 2018.

    kot v otroškem vrtcu ,kregajo se kdo bo igračko imel,pravih problemov kot so npr. begunci,nizke penzije ,grozno nizke plače z delavci ki garajo več kot nekdaj sužnji.to jih ne zanima in prav nobeden ni dober

  • Avatar Marjan Ješovnik
    Marjan Ješovnik 19:06 27.julij 2018.

    Luka , ni pomembno koliko časa ste v vladi , pomembno je kaj boste naredili za državljane te skorumpirane države v tem času .

  • miki1234 18:44 27.julij 2018.

    Če želi Dejan Židan "narediti pomembni korak" naj se spelje nekam, in naj se nikdar več ne prikaže v politiki ali gospodarstvu... to bi bilo zdaleč najbolj koristna stvar, ki bi jo naredil v svojem življenju.