Slovenija
541 ogledov

Levica odloča o nadaljevanju pogajanj s peterčkom

Peterček in Levica Stranka LMŠ/Twitter
Peterica strank naj ne bi sprejela nekaterih ključnih zahtev Levice.

"Koalicijska pogodba je usklajena do te mere, da lahko o njej odloča svet stranke Levica," je po včerajšnjih štiriurnih pogovorih, na katerih so se usklajevali o odprtih vprašanjih, ki so ostala po nedeljskih maratonskih pogajanjih, dejal Marjan Šarec. Svet stranke Levica se bo sestal danes popoldne in če bo potrdil osnutek koalicijske pogodbe oziroma ocenil, da bi se Levica lahko pridružila Šarčevi koaliciji, bo o tem odločalo še članstvo.

Za notranji referendum sedem dni

Glede na statut stranke, notranji referendum traja sedem dni. Sklepčen je, če se ga udeleži vsaj 25 odstotkov članstva. Odloča se z večino opredeljenih glasov.

Marjan Šarec po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS | Avtor: Anže Petkovšek Marjan Šarec Anže Petkovšek
Kot pravi Šarec, so pogajanja potekala v konstruktivnem vzdušju, osnutek koalicijske pogodbe pa je kompromis, pri katerem so vsi nekoliko popustili.  V stranki Levica pa bodo zdaj odločali, ali je kompromis zadosten za nadaljevanje pogajanj.

Peterček, ki je z NSi že skoraj oblikoval koalicijsko pogodbo, se je po izstopu NSi začel pogajati z Levico, ki ima precej novih zahtev. Zavzema se za zviševanje davka na dobiček, zvišanje minimalne plače na 700 evrov, preusmeritev 1,2 milijardi evrov namenjenih za obrambo v socialo, raziskave in razvoj ter umik žice na meji.

Ključne zahteve izpolnjene?

Kot poroča STA pa peterica strank naj ne bi sprejela nekaterih ključnih zahtev Levice. Med drugim naj ne bi pristale na zvišanje minimalne plače ter dvig davka na dobiček podjetij. Vztrajali naj bi tudi pri povečanju BDP za vojsko in zagotovitvi sredstev za izgradnjo dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin v vrednosti 1,2 milijarde evrov. Po neuradnih podatkih peterica ni popustila niti pri vprašanju privatizacije in prodaje NLB.

Levica pa je že pred začetkom pogajanj napovedala, da ne bo vztrajkala pri referendumu glede izstopa iz Nata.

Luka Mesec Levica Violeta Tomić Levica Slovenija "Referendum o Natu ne bo točka, na kateri bi lomili koalicijo"

   

Komentarjev 4
  • smuc 12:12 02.avgust 2018.

    LEVICI NE ZAUPAM NIČ, KER POJMA NIMA KAJ JE MOŽNO IN KAJ NI. SPISALI SO PROGRAM SAMO ZATO, DA SO OKROG PRINESLI VOLIVCE IN DA SI GREJEJO ZADNJCE PRI KORITU.

  • jakec1575 08:47 01.avgust 2018.

    Tukaj dam pa levici prav. Podjetja so ustvarila cez 4 mrd dobicka ze. mnoga so dobila subvencije za zaposlitev. za to je slo iz proracuna nekaj 10-100 mio v 6 letih. Vsi jamrajo, da delavcev ni, trg pa ne deluje, ...prikaži več, da bi placali vec delavce. Slovenija ima enega nizjih davkov na dobicek. trenutno imajo od tega zgolj lastniki firm, delavci, ki delajo dodano vrednost pa nic. levica ima prav. cas je za dvig minimalne place in za 2 odsotni tocki visji davek na dobicek.