Slovenija
6459 ogledov

Izplen 14-urnih pogajanj: Levica na pragu koalicije

Luka Mesec, Levica, po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS
1/4
Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije.
Predstavniki peterice strank so na maratonskih pogajanjih usklajevali koalicijsko pogodbo z Levico in po besedah predsednika LMŠ Marjana Šarca v precej konstruktivnem vzdušju pregledali celotno pogodbo.

Zdaj je na potezi izvršni odbor Levice, jutri pa se sestane še svet stranke. Če bosta organa stranke dala zeleno luč, se bodo pogajanja nadaljevala jutri, pojasnjujejo v Levici. Peterček mora pogajanja z Levico zaključiti do petka, saj morajo v stranki pred potrditvijo koalicijske pogodbe izvesti še referendum med člani.

Po sinočnjih pogajanjih šesterice strank, LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in Levica, ki so trajala skoraj 14 ur, so po Šarčevih besedah prišli do konca koalicijske pogodbe in pregledali vse podrobnosti.

Sedaj je na potezi Levica, saj bo njen izvršni odbor že danes razpravljal o tem, ali je to, kar so se v nedeljo dogovorili s potencialnimi koalicijskimi partnerji, ustrezna podlaga za nadaljevanje pogovorov in morebiten vstop v koalicijo.

Če bo njihov odgovor pritrdilen, bodo po Šarčevih besedah danes usklajevali še tiste točke, pri katerih v nedeljo niso "prišli čisto skupaj". Katere so te točke, Šarec ni želel razkriti, je pa dejal, da je odprtih zadev ostalo manj, kot so pričakovali.

Marjan Šarec po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS | Avtor: Anže Petkovšek Marjan Šarec Anže Petkovšek

Predsednik LMŠ ima sicer občutek, da Levica s pogajanji misli resno. "Ni bilo čutiti tega, da bi iskali tiste točke, kjer se ne pride skupaj, samo zato, da se lahko čim prej odide," je dejal v izjavi za medije.

Glede možnosti manjšinske vlade s podporo Levice pa je Šarec dejal: "Zaenkrat delamo na tem, da smo vsi člani koalicije." Predsednik LMŠ tudi ni želel govoriti o korakih, ki bi sledili, če izvršni odbor Levice danes zavrne možnost vstopa v koalicijo.

Preostali predsedniki strank po zaključku nedeljskih pogajanj niso dajali izjav.

Pogovore z Levico je peterica strank začela po tistem, ko je iz koalicijske enačbe izpadla NSi. S to stranko so sicer že v veliki meri uskladili koalicijsko pogodbo, a se je NSi zaradi dvomov v stabilnost in trajnost koalicije iz pogajanj umaknila.

Nato je prišla na vrsto Levica, s katero so pogovore začeli v četrtek. Tedaj so ugotovili, da so vsebinska razhajanja med njimi velika, a da je kljub temu mogoče doseči dogovor.

Drugi krog iskanja mandatarskega kandidata, v katerem želi Šarec sestaviti vladno koalicijo, se bo iztekel 10. avgusta. Če bo v tem času predlog za izvolitev predsednika vlade vložen, bo DZ o njem glasoval med 13. in 17. avgustom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 53
  • jozicamurn 02:36 31.julij 2018.

    Gremo JJ in Jelinčič, z vami smo, če bo potrebno glasovanje, bomo glasovali tokrat v večjem številu. Za Slovenijo se gre.

  • dragec 16:25 30.julij 2018.

    SAMO NE JANŠISTE IN JELINČIČI - KRIMINALCE

  • Summer_Binnie 15:14 30.julij 2018.

    To je najboljše delo, ki ga zasluži. Prejel sem prvi mesec 29358 € za delo 3 ure na dan. Začel sem pred štirimi meseci in takoj prinesel domov vsaj 6583 € na 7964 € na teden. Ne morem verjeti, da ...prikaži več je bilo enostavno, ko sem ga poskusil. Potenciall prii tem je neskončen. To počnem. ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.Earn91.Com