Za neuspešno zbiranje podpisov krivijo ministrico

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
Referenduma glede novele zakona o zdravstveni dejavnosti ne bo. Zdravniška zbornica: Če bo sprejeta novela zakona, se bodo čakalne dobe še podaljšale.
Oglej si celoten članek

"Nimam  še zadnjih podatkov, vendra domnevam, da podpisov ne bo dovolj," pravi Jožef Ivan Ocvirk, predsednik Društva za zdravje naroda, ki je konec septembra v DZ vložil pobudo za začetek postopkov za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti.

Zdravje Obeta se nam nov referendum

35-dnevni rok za zbiranje podpisov za izpeljavo referenduma o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti (ZZDej) se izteče danes. Za razpis referenduma bi najmanj 40.000 podpisov volivcev, do danes so jih zbrali okoli 10 tisoč.

Novela zakona o zdravstveni dejavnosti na nov način določa podeljevanje koncesij. Te bi po novem podeljevali le na podlagi javnega razpisa za obdobje 15 let z možnostjo podaljšanja še za 15 let. Koncesija bo razpisana le za dopolnitev javne zdravstvene mreže, ne bo pa predmet dedovanja, prodaje, prenosa ali druge oblike pravnega prometa.

Novela zakona omejuje tudi delo zdravnikov pri zasebnikih. Tako določa, da lahko zdravstveni delavci, ki so zaposleni v javnem sektorju, delajo do osem ur tedensko pri zasebniku. Po treh letih bi ta omejitev veljala tudi za delo pri drugih javnih zavodih.

"Glavni krivec je Milojka Kolar Celarc"

"Razlog za to,da nismo zbrali dovolj podpisov, so številne nepravilnosti in kršitve referendumske zakonodaje," pravi Ocvirk. Glavni krivec za to je po njegovem prepričanju ministrstvo za zdravje, ki ga vodi milojka Kolar Celarc in je zbiranje podpisov v javnih zdravstvenih in varstvenih ustanovah označilo za neetično.

Komisija za medicinsko etiko Z izkoriščanjem bolnikov v zasebne koristi kršijo zdravniški kodeks

"Tako je bila vržena kost, ljudje so začeli o zadevi dvomiti, zato podpisov niso oddali," pravi Ocvirk in poudarja, da je šlo za čisto zavajanje ministrstva za zdravje in bi morala ministrica za to pdstopiti.  "Varuhinja človekovih pravic je povedala, da gre za popolnoma zakonito dejanje. Direktorje bolnišnic, zaporov, domov za starejše ...je notranje ministrstvo obvestilo o vseh postopkih glede zbiranja podpisov, vendar tega niso izvajali." Ocvirk se je na to temo kot pravi večkrat skušal sestati z direktorjem UKC Andražem Kopačem, vendar naj bi se ta sestanku izmikal.

"Bavčar bi zagotovo podpisal"

Prav nobenega podpisa niso dobili niti iz nobenega od zaporov. "Prepričan sem, da bi podpis oddalo več zapornikov, če ne drug, vsaj Igor Bavčar."

Težav pri zbiranju podpisov za referendum je bila še cela vrstva, razlaga Ocvirk, tako zbiranje podpisov na nekaterih upravnih enotah ni bilo omogočeno takoj, ko je začel teči rok. Prav tako je bilo veliko težav z oddajo podpisov preko spleta oziroma z načinom overjanja. Za oddajo podpisa namreč ni dovolj samo overitev z elektronskim certifikatom, pač pa je potrebno tak podpis dodatno overiti še na upravni enoti.

Slovenija Elektronske vloge tiskajo in pošiljajo z navadno pošto

Kot pojasnjuje Ocvirk, so v društvu zaradi vseh teh težav predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu oddali vlogo za podaljšanje roka za zbiranje podatkov, vendar so dobili negativni odgovor.

"Tudi pri naslednjem zakonu ne bomo tiho"

Referendumske podpise so zbirali tudi člani Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. V zadnjih dveh tednih je društvo tudi poslalo dopise z obrazložitvijo in obrazce na več tisoč poštnih naslovov, predvsem zdravstvenim delavcem in članom Društva za zdravje naroda ter druga društva bolnikov.

"To, da nismo zbrali dovolj podpisov, ne pomeni, da je zakon dober ali da so se državljani odločili v prid zakonu," poudarja Ocvirk. Kot napoveduje, bodo po neuspelem zbiranju podpisov za referendum, glede novele zakona o zdravstveni dejavnosti zahtevali ustavno presojo. "Obeta pa se še en še slabši zakon, to je zakon o zdravstvenmem varstvu in zavarovanju. Tudi glede tega ne bomo tiho," napoveduje Ocvirk.  

Zdravniška zbornica: Čakalne dobe se bodo še podaljšale

Na Zdravniški zbornici, kjer bi v primeru referenduma organizirali kampanjo se bodo na dogajanje odzvali, ko bo zbiranje podpisov zaključeno in vse ki noveli ZZDej nasprotujejo, pa sporočajo, "da lahko še danes na upravnih enotah overijo svoj podpis podpore, prav tako lahko še do polnoči svojo podpro oddajo vsi tisti, ki imajo digitalno kvalificirano potrdilo."

Ob tem ponovno poudarjajo, da se bodo z novelo ZZDej čakalne dobe še podaljšale.

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:20 7. November 2017.

    Referendum ni po meri hegemonov ! Enako je bilo s referendumom ,ki so ga predlagali delavci na začasnem delu v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.