Slovenija
9691 ogledov

Elektronske vloge tiskajo in pošiljajo z navadno pošto

podpis dokumenta Profimedias
Vlogo oddaš prek eUprave, potem pa jo upravna enota natisne in pošlje po pošti.

"Pa to je norost. Podpis za podporo referendumski pobudi lahko oddam prek eUprave, a jo nato upravna enota natisne in po pošti pošlje pobudniku," nas je opozoril bralec.

Trenutno poteka zbiranje podpisov za razpis referenduma o zakonu o zdravstveni dejavnosti. Preko eUprave je bilo oddanih 426 vlog. 

Poslanci proti spremembam

"Vlada je že pripravila predlog sprememb, s katerimi bi se postopek zbiranja 40.000 podpor informatiziral, vendar se je postopek zaradi nezadostne podpore v Državnem zboru ustavil. Potrebna je namreč dvotretjinska podpora poslancev," so nam pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Dokler bo zakon tak, pa gre preko sistema e-uprave vloga volivca (obrazec podpore) v preverjanje pri upravni enoti, ki po uradni preveritvi obrazec podpore določenega volivca potrdi in posreduje pobudniku referenduma. Po veljavnem zakonu o referendumu in ljudski iniciativi se obrazci podpore pri pobudniku referenduma zbirajo izključno v papirnati obliki.

Vsaj državljani so na boljšem ... 

"Volivcu v tem postopku ni potrebno osebno obiskati UE niti ni potrebno, da osebno obrazec podpore posreduje pobudniku referenduma, temveč to stori UE," so na ministrstvu pojasnili, da postopek vsaj za državljane ima prednosti, pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Zakon o referendumu in ljudski iniciativi (ZRLI) v 16. b členu določa:

Volivec lahko podpiše obrazec tudi preko enotnega državnega portala e-uprava z varnim elektronskim podpisom, overjenim s kvalificiranim potrdilom. V takem primeru pristojni organ, ki vodi evidenco volilne pravice, sprejme elektronsko podpisan obrazec, na podlagi uradnih evidenc preveri identiteto volivca in veljavnost varnega elektronskega podpisa v skladu z zakonom, ki ureja elektronski podpis. Na podlagi pravilno podpisanega elektronskega obrazca pristojni organ, ki vodi evidenco volilne pravice, izda pobudniku potrjen obrazec, kjer namesto podpisa volivca doda uradni zaznamek o elektronskem podpisu ter takšen obrazec potrdi. V primeru, da podpisnik ali elektronski podpis ne izpolnjuje z zakonom določenih pogojev, pristojni organ, ki vodi evidenco volilne pravice, ali centralni informacijski sistem za sprejem vlog, vročanje in obveščanje zavrne potrditev obrazca in o tem elektronsko obvesti podpisnika.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • kapibara1 10:16 31.oktober 2017.

    V JU so zaposleni , na papirju pametni ljudje, ki znajo še tako enostavno stvar ZAKOMPLICIRAT, da vendarle IZPADE POMEMBNA :-(

  • McClain 14:49 30.oktober 2017.

    na FURS so morali še pred kratkim računovodje oddajat toliko CDjev koliko so imeli strank. Videl enega, ki jih je imel pripravljeno 135. Vprašal zakaj ne da to vse na enega? 135 x 35KB kolikor je težka ena razpredelnica, je ...prikaži več šele za 10% CDja. POvedal da tako hočejo na FURSU, ker tam zaposlene znajo dat cd not in skopirat podatke v mapo naslovnika, ne znajo pa odpret CD kjer je zapisanih 135 bilanc in skopirat vsako v svojo mapo!!!!!!! To šele ne moreš verjet!!!

  • Janez_53 11:44 30.oktober 2017.

    Smo pač butalska država z butalskimi, nesposobnimi uradniki, ki imajo zagotovljeno službo do penzije.