Za umrle otroke

Foto: Epa
Foto: Epa
Po statistiki se vsaka sedma nosečnost konča neuspešno.
Oglej si celoten članek

V spomin na otroke, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po porodu, bodo danes, tako kot vsako leto 15. oktobra, ob 17. uri v vseh spominskih parkih po Sloveniji v zrak spustili balone.

15. oktobra namreč obeležujemo Mednarodni dan otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu. Na ta dan se svojci in prijatelji zberejo v spominskih parkih oz. na pokopališčih po Sloveniji, kot so Park zvončkov v Ljubljani, Polje belih vrtnic v Mariboru, Zvezdice v Postojni, Solzica v Novem mestu in na Ptuju.

"Na ta dan se v vseh parkih oz. pokopališčih zberemo in posvetimo misel in čas našim otrokom," so zapisali na spletni strani društva Solzice, ki se ukvarja s pomočjo družinam, ki so izgubili otroka med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu. "Ob glasbi in besedi bodo baloni poleteli na drugo stran mavrice in ponesli naše želje in hrepenenja prav do Njih, ki so nekje tam pa vendar tudi z nami – v lahni sapi, ki se poigrava okoli nas."

Pravico do pokopa uzakonili leta 2016

Foto: Žurnal24 Na kliniki naj bi splav opravilo več tisoč žensk.

Slovenija Uzakonili pravico do pokopa splavljenih otrok

Starša ne smeta pokopati mrtvorojenke Starša ne smeta pokopati mrtvorojenke

Po statistiki se vsaka sedma nosečnost konča neuspešno. "Kljub razmeroma pogostemu dogodku, pa to izgubo običajno molče obidemo," so zapisale avtorice knjige Prazna zibka, strto srce, namenjene žalujočim staršem in vsem, ki se z njimi srečujejo. "Otrok umrlih med nosečnostjo ali po porodu pogosto ne najdemo niti na naših pokopališčih. Starši se morajo boriti za svojo pravico do žalovanja. Okolica jih pogosto sili, naj izgubo čimprej pozabijo ali izgubljenega otroka nadomestijo s ponovno nosečnostjo."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:26 15. Oktober 2018.

    Hm, a ne gre pri tej manifestaciji tudi za nasprotovanje slovenski ustavi? Med nosečnostjo so umrli tudi tisti otroci, ki …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.