Slovenija
1097 ogledov

Za umrle otroke

Beli baloni Epa
Po statistiki se vsaka sedma nosečnost konča neuspešno.

V spomin na otroke, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po porodu, bodo danes, tako kot vsako leto 15. oktobra, ob 17. uri v vseh spominskih parkih po Sloveniji v zrak spustili balone.

15. oktobra namreč obeležujemo Mednarodni dan otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu. Na ta dan se svojci in prijatelji zberejo v spominskih parkih oz. na pokopališčih po Sloveniji, kot so Park zvončkov v Ljubljani, Polje belih vrtnic v Mariboru, Zvezdice v Postojni, Solzica v Novem mestu in na Ptuju.

"Na ta dan se v vseh parkih oz. pokopališčih zberemo in posvetimo misel in čas našim otrokom," so zapisali na spletni strani društva Solzice, ki se ukvarja s pomočjo družinam, ki so izgubili otroka med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu. "Ob glasbi in besedi bodo baloni poleteli na drugo stran mavrice in ponesli naše želje in hrepenenja prav do Njih, ki so nekje tam pa vendar tudi z nami – v lahni sapi, ki se poigrava okoli nas."

Pravico do pokopa uzakonili leta 2016

Na kliniki naj bi splav opravilo več tisoč žensk. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

ultrazvok plod Slovenija Uzakonili pravico do pokopa splavljenih otrok (Foto: istockphoto) Starša ne smeta pokopati mrtvorojenke Slovenija Starša ne smeta pokopati mrtvorojenke

Po statistiki se vsaka sedma nosečnost konča neuspešno. "Kljub razmeroma pogostemu dogodku, pa to izgubo običajno molče obidemo," so zapisale avtorice knjige Prazna zibka, strto srce, namenjene žalujočim staršem in vsem, ki se z njimi srečujejo. "Otrok umrlih med nosečnostjo ali po porodu pogosto ne najdemo niti na naših pokopališčih. Starši se morajo boriti za svojo pravico do žalovanja. Okolica jih pogosto sili, naj izgubo čimprej pozabijo ali izgubljenega otroka nadomestijo s ponovno nosečnostjo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Pepe007 15:26 15.oktober 2018.

    Hm, a ne gre pri tej manifestaciji tudi za nasprotovanje slovenski ustavi? Med nosečnostjo so umrli tudi tisti otroci, ki so jih ubili s splavom. Kakor vemo, kdor proti temu kaj reče, se znajde pred sodiščem. Žal moram svetovati članom ...prikaži več društva Solzice, da so previdni in da mogoče naj raje eksplicitno povedo, da umrlim zaradi splava prireditev ni namenjena.