Slovenija
209 ogledov

Uzakonili pravico do pokopa splavljenih otrok

ultrazvok plod Shutterstock
Državni zbor je včeraj s 44 glasovi za in desetimi proti sprejel zakon o pokopališki dejavnosti, ki staršem omogoča pokop ploda.

Pred dvema letoma smo poročali o primeru, ko se je v 16 tednu nosečnosti rodila mrtva deklica, starša sta jo želela pokopati, a to sprva ni bilo mogoče, saj je pogrebna služba zahtevala potrdilo o smrti. Tega pa po pravilniku ni bilo mogoče izdati, saj plod pred 22. tednom nosečnosti ni veljal za mrtvorojenega otroka, ampak za splav, zato ni bilo mogoče prijaviti rojstva in smrti ter ga pokopati. Truplu deklice je grozilo, da bi jo zavrgli kot biološki medicinski odpadek. 

Preberite še: 

V Ljubljanski porodnišnici so sicer že takrat na podlagi poročila o vzroku smrti izvajali pogrebe, a so zaradi zapleta na ministrstvu za zdravje že takrat napovedali, da bodo preučili možnost spremembe zakonodaje, da se mora omogočiti pokop ploda pa se je zavzela tudi takrat še zmagovalka volitev SMC. 

Prakso ljubljanske porodnišnice so zdaj uzakonili. V 23. člen zakona so namreč zapisali, da se "pokop ali upepelitev mrtvega ploda se ne glede na njegovo gestacijsko starost lahko opravi na podlagi izrecne želje staršev. Pokop ali upepelitev se opravi na podlagi zdravniškega poročila o vzroku smrti".

Zakon bo začel veljati 15. dan po objavi v Uradnem listu. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Žurnalček 19:39 17.julij 2016.

    Kam naj pa jaz pokopljem spermo , kajti tudi to je del mene in mi moja verska zatucanost ne da , da bi del mene , kar tako stran metal !