Slovenija
225 ogledov

Starša ne smeta pokopati mrtvorojenke

(Foto: istockphoto) Žurnal24 main
Starša v četrtek mrtvorojene Elizabete čakata, ali bo ministrstvo za zdravje dovolilo, da jo pokopljeta.

Starša Tadeja in Ivo K. sta obupana, saj njuni mrtvorojeni hčerki grozi, da jo bodo zavrgli kot medicinski biološki odpadek. Rodila se je namreč šest tednov prezgodaj, da bi ji pripadala pravica do potrdila o smrti in do pogreba. 

"Republika Slovenija mi ne dovoli, da bi jo z možem pokopala v družinski grob. Kot ženska bi od te iste države lahko zahtevala, da mi otroka na državne stroške ubijejo, moja domovina pa mi ne dovoli, da bi svojo Elizabeto na lastne stroške pokopala,“ je ogorčena mati. Z možem sta svojo zgodbo objavila na portalu casnik.si

"Takega primera še nisem imel"

"To je zelo specifičen primer, v petih letih še nisem imel takega in tudi predstojnik ginekološko-porodniškega oddelka na Ptuju dr. Djukanovič mi je dejal, da v svoji dolgoletni karieri še ni imel takega primera,“ pojasnjuje zastopnik pacientovih pravic Viktor Pilinger, na katerega sta se starša obrnila in ki se je z vpletenimi tudi že osebno sestal. 

"Mrtev otrok se je rodil star 16 tednov, kar je premalo, da bi ga šteli za otroka. Navadno patologi opravijo preiskave, nato pa se zarodek zavrže kot medicinski biološki odpadek. Ptujska bolnišnica se je včeraj z dopisom obrnila na ministrstvo za zdravje po pravno mnenje.  Da bi bila mogoča izročitev in pogreb, bi morali izdati potrdilo o smrti, kar pa ni mogoče, saj bi moral biti zarodek star vsaj 22 tednov. Odločitev je zdaj v rokah ministrstva za zdravje,“ pravi Pilinger. 

Na ministrstvu so neomajni, pravilnik je pravilnik

Če nosečnost traja vsaj 22 tednov, mrtev plod velja za mrtvorojenega otroka, sicer pa gre za splav oziroma fetalno smrt, so nas na ministrstvu za zdravje opozorili na 17. člen Pravilnika o pogojih in načinu opravljanja mrliško pregledne službe. 

"Plod rojen po 22. tednu nosečnosti se šteje za mrtvorojenega in skladno z Zakonom o matičnem registru je rojstvo mrtvorojenega potrebno prijaviti. Pred 22. tednom nosečnosti se rojen plod ne šteje za mrtvorojenega otroka, zato se v tem primeru ne more prijaviti rojstva in nadalje ravnati skladno z zakonom, ki ureja pokopališko in pogrebno dejavnost," so v odgovoru namignili, da kakršnakoli izjema ni mogoča. 

Mejo je določila stroka

Dodali so še, da je bil pravilnik izdan leta 1993 in nato leta 2008 spremenjen leta. "Presoja oziroma ločnica, ki opredeljuje 22. teden nosečnosti kot tisto, ki loči splav (fetalno smrt), torej plod od mrtvorojenega otroka, je stvar medicinske stroke. Če se bo izkazalo, da je mogoče na podlagi strokovnih argumentov določiti nižjo mejo, se bo ustrezno spremenilo tudi veljavni pravilnik, so še pojasnili na ministrstvu.

Komentarjev 2
  • ae8aecafd0d127e29826f17b5a598081f0e7e32b 07:20 17.julij 2014.

    majdas, to česar ne razumeš je, da če se določi, da je zarodek v tem zelo zgodnjem stadiju že človeško življenje, postane splav ILEGALEN. Če pa nezmožnost splava, tudi v primeru, da ta reši materino življenje, ni tuj poseg v ...prikaži več odločanje o tvojem telesu, potem ni nič.

  • majdas 20:01 16.julij 2014.

    Grozljivo!Kako se lahko zgodi, da tujec odloča o tvojem telesu ?????Z vsem srcem stojim za starši in njuno pravico, da svoje dete pokopljeta ...