Slovenija
71 ogledov

SMC: pokop bi bilo treba omogočiti

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Ministrstvo bo preučilo možnost sprememb pravilnika, SMC bi dovolila pokop, a bi previdno spreminjala zakonodajo.

"Naša sedanja zakonska ureditev je nehumana in neevropska!" Tako je Lojze Peterle komentiral primer staršev, ki svoje v 16 tednu nosečnosti mrtvorojene hčerke Elizabete ne smeta pokopati.  Peterle meni, da je tako ravnanje "etično skrajno vprašljivo", vpletene pa poziva k "spoštovanju dostojanstva pokojne Elizabete in pravic njenih staršev"

"Iz sodbe Sodišča Evropske unije v zadevi Brüstle je jasno, da človek dostojanstvo in pravice pridobi že s spočetjem," je spomnil Peterle in opozoril, da naša zakonodaja ni skladna s to sodbo. "Tudi ne poznam znanstvene podlage za postavitev meje, od kdaj spočeto človeško bitje štejemo za otroka. Pričakujem, da bo nova vlada med svoje prve prioritete uvrstila spremembo zadevnega zakona in dovolila pokop mlajših mrtvorojenih otrok tudi, če niso stari še 22. tednov," je še dejal. 

Znova bodo preučili pravilnik

Iz kabineta predsednice vlade so nam sporočili, da bo ministrstvo za finance tudi v luči tega dogodka preučilo možnost spremembe Pravilnika o pogojih in načinu opravljanja mrliško pregledne službe. Ob tem pa opozarjajo, da "gre za področje, ki terja sodelovanje strokovnjakov medicinske stroke, strokovnjakov s področja medicinske etike in mednarodnih strokovnih smernic". 

SMC: pietetni pokop je treba omogočiti

"Verjamemo, da bi starši morali imeti možnost, da pietetno pokopljejo svojega mrtvorojenega otroka, če to želijo, in to izven oziroma brez spremembe uradnih postopkov," menijo v zmagovalki volitev SMC. "Ob tem se je potrebno zavedati tudi, da s pravnimi normami ni mogoče v celoti zaobjeti vsakega konkretnega primera. Menimo pa, da bi neodvisno od trenutne ureditve bilo potrebno dopustiti in omogočiti staršem dostojno slovo od mrtvorojenega otroka," so še dodali. So pa zelo zadržani do sprememb zakonodaje. "Obstoječa  ustavnopravna  ureditev na tem področju je rezultat subtilnega ravnotežja in prepletanja pravic in dolžnosti, ki ji je SMC absolutno zavezana. Zato vanjo ne želimo posegati brez upoštevanja in pristanka vseh,ki jih ustavnopravna ureditev zadeva," so še dodali. 

Komentarjev 13
  • mph 11:30 26.avgust 2014.

    @Tupamaros, res je, če boš organiziral-a kakšen proteste, da se kriminalca vrže iz parlamenta in se mu prepreči smešenje pravne države, se ti takoj pridružim. :-)

  • mph 11:29 26.avgust 2014.

    Se strinjam, nezaslišano, da smo edina država na svetu, ki ima kriminalca v parlamentu, ker pravnikom pri zdravi pameti nikoli ni padlo na pamet, da bi lahko nek mafijaš, zločinec, ... kandidiral in celo prišel v parlament. Logično je bilo ...prikaži več vsem, da letiš iz službe in parlamenta, če si obsojen na več kot 6 mesecev, nikomur pa na kraj pameti ni padlo, da bi dodali še klavzulo, da pa takšen niti ne more prit noter. Toliko sicer o morali največje sekte z večnim gurujem.

  • mph 11:26 26.avgust 2014.

    Peterle bi si malo moral prebrati Biblijo, iz katere je jasno, da je tisti skupek celic ob spočetju vse prej kot človek. Namreč izrecno je bilo navedeno, da dobi noseča ženska, ki zaradi npr. napada ali podobnega splavi do določenega ...prikaži več obdobja, samo odškodnino.No, toliko, kolikor zadeva tega klerikalca in podobne. Namreč vsi ti so klasični farizeji. Morda ne bi škodilo, če bi si občasno prebrali kaj iz njihove svete knjige, ki jo tako zelo malo poznajo vsebinsko.Se pa povsem strinjam, da bi morali dobiti to pravico starši, če tako želijo, saj je večini normalnih ljudi nepopisno veselje že sama novica, da je na poti otrok in je tudi meni moteče govoriti o nekih bioloških odpadkih.