Domino efekt. "Nekateri bi radi držali zdravnike s plačo pet evrov na uro"

Foto: Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove.
Foto: Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove.
O možnosti stavke bo v četrtek razpravljal tudi sindikat Sviz.
Oglej si celoten članek

Visokošolski sindikat Slovenije pričakuje, da se bodo po dogovoru z zdravniki začela pogajanja o aneksu h kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja. Če se ta ne bodo začela v 30 dneh, bodo organizirali stavko zaposlenih na univerzah, so sporočili. O možnosti stavke bo v četrtek razpravljal tudi sindikat Sviz.

Visokošolski sindikat Slovenije je zahtevo za pogajanja že poslal vladi in pristojnim ministrstvom. Kot so zapisali, so dopolnitve kolektivne pogodbe "nujno potrebne za odpravo plačnih nesorazmerij, ki nastajajo z aktualnim dvigom plač zdravnikov in zobozdravnikov".

Dvig plače za šest plačnih razredov

Zahtevajo dvig plač vseh skupin zaposlenih v visokem šolstvu (D1, H in J) za šest plačnih razredov. Dopolnitve pa so po njihovih besedah nujno potrebne tudi za ureditev mednarodno primerljivih pogojev dela v visokem šolstvu.

Zahtevajo natančnejšo ureditev normativov, "da se dokončno onemogoči nezakonito varčevalno prakso na nekaterih fakultetah in akademijah, kjer morajo zaposleni za osnovno plačo predavati celo 12 namesto zakonsko predpisanih šest ur tedensko". Z namenom, da se odpravi finančno motivacijo zavodov za najemanje podplačanih prekarnih delavcev, pa je ena od njihovih zahtev še izenačitev vrednosti dela honorarnih in zaposlenih pedagogov.

Sicer pa pričakujejo, da bo vlada javnim visokošolskim zavodom zagotovila dodatna proračunska sredstva za povečane stroške dela, ki bodo nastali z dvigom plač in uveljavitvijo ostalih pravic z zahtevanim aneksom.

Če se pogajanja ne bodo začela v 30 dneh, bodo organizirali stavko

Stavko zaposlenih na univerzah bodo organizirali, če se pogajanja ne bodo začela v 30 dneh, kot je to določeno v kolektivni pogodbi, ali če se ne bodo v razumnem roku končala zadovoljivo. "Standard učinkovitega socialnega dialoga, ki ga pričakujemo, je vlada pravkar postavila na pogajanjih o dvigih plač zdravnikov in zobozdravnikov," so še izpostavili.

Slovenija Veliko ogorčenje: "Lov na višje plače je odprt!"

V četrtek se sestane tudi glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). "Vprašanje stavke bo nedvomno osrednje vprašanje tega sestanka," je na današnji novinarski konferenci pojasnil glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj.

Opozoril je na izrazito neenakost, ki se z dvigom zdravniških plač vzpostavlja do univerzitetnih učiteljev in učiteljic ter raziskovalcev in raziskovalk v raziskovalni dejavnosti z doktorati znanosti. Kot je dejal, je bil "tu vedno narejen enačaj". A po njegovih besedah gre tudi za vprašanje vseh drugih plač, saj so s temi zadnjimi premiki "te razlike postale tako dramatične, da kaže, kot da ne živimo več v isti državi". Zato bodo v četrtek te zahteve povsem jasno postavili, je napovedal.

Zdravniki plačani pet evrov na uro?

Da bo izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema sprožil plaz zahtev, je opozoril tudi nekdanji premier Marjan Šarec. "Vsak poklic ima svoje specifike, ki so neprimerljive in jih tudi obstoječi sistem ne naslavlja. Vendar, brez jasne alternative sedanjemu sistemu (sistemska rešitev) bo kaos," je prepričan.

Infektolog v celjski bolnišnici in član stranke NSi Federico Potočnik pa je prepričan, da bi "nekateri radi držali zdravnike s plačo pet evrov na uro"

Kakšne plačilne liste dobivajo mladi zdravniki, sicer lahko preverite na tej povezavi, vsekakor pa ne dosegajo zgolj pet evrov na uro.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 48

  • 10:03 2. Februar 2022.

    še neki.. zarad mene imajo lahko tud 50 centov na uro, dokler bodo dobili 1000 dodatkov za nič opravljenga dela.. …

  • 20:01 1. Februar 2022.

    Ko bosta en zdravnik in en šolnik z npr. 10 let delovnih izkušenj in za polni del. čas 176 ur, …

  • 19:42 1. Februar 2022.

    Treba bo zmanjšati število poslancev, potem pa javno upravo v realne okvirje, v šolah razredi po 30 otrok, socialne pedagoginje …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.