Slovenija
3421 ogledov

Veliko ogorčenje: "Lov na višje plače je odprt!"

Zdravniki Dejan Mijović
Veliko razburjenje med zaposlenimi, sindikati na nogah.

"Dogovor z zdravniki pomeni, da je vlada v temeljih stresla plačni sistem, s to enostransko potezo zrušila razmerja med plačnimi skupinami in pod vprašaj postavila celoten obstoječ plačni sistem," pravi Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) in predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS).

"Lov je odprt"

 "To so morali vedeti, pa so vendarle to storili. Moj sklep je povsem preprost: očitno jim je povsem vseeno za posledice, ki bodo iz te enostranske poteze sledile. Povsem enoznačno je mogoče ugotoviti, da je vlada legitimirala vse sindikate, da za svoje članstvo zahtevajo enako. Sezona lova na izboljšanje plač je odprta,” ocenjuje Štrukelj.

Zdravniki izpogajali bistveno povišanje

Kot smo poročali, naj bi ministrstvo za zdravje včeraj sklenilo dogovor z zdravniškimi sindikati in pristalo v zvišanje plač zdravnikom za šest plačnih razredov, za nekatera nižja zdravniška mesta še en razred več, uvedbo novega delovnega mesta starejši zdravnik specialist, ki bi bil uvrščen v 63. plačni razred. Glede na PKP 10 bi sicer moralo zvišanje plač veljati eno leto, po neuradnih informacijah pa zdaj to zvišanje ne bi bilo več omejeno.
Zdravniški sindikati naj bi se z vlado dogovarjali tudi o izstopu iz enotnega plačnega sistema. 

zdravnik zdravniki halje bela halja bele halje Slovenija Neuradno: Zdravniki dogovorjeni za izstop iz plačnega sistema

“Ne nasprotujemo zvišanju plač zdravnikom in zdravnicam, temveč temu, da nekaj velja zgolj zanje, čeprav so tudi drugi upravičeni do tega," dodaja Štrukelj. Vrednost zvišanja zdravniških plač naj bi znašala 110 milijonov evrov, vendar Štrukelj ocenjuje, da je "to števila za javnost" in da so dejanski stroški višji. 

Sindikati zahtevajo nadaljevanje pogajanj z vlado

Pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja tako vlado pozivajo, da prihodnji teden nadaljuje pogajanja, ki jih je sama prekinila  “Zahteve sindikatov javnega sektorja so precej preproste in enostavne. Gre za spoštovanje zaveze, da vlada glede temeljnih vprašanj plačnega sistema doseže soglasja sindikatov, da se dvigne vrednost plačnih razredov tako, da se odpravi uravnilovka v spodnjem delu plačne lestvice, da se dvigne uvrstitev vseh plačnih razredov za šest mest in da se plačni razredi avtomatično usklajujejo z inflacijo začenši od tega leta," navaja Jakob Počivavšek, predsednik Pergama. 

Nekateri že napovedujejo stavke

Visokošolski sindikat je medtem že sporočil, da je vladi poslal zahtevo po uskladitvi plač v visokem šolstvu z novimi zdravniškimi plačami. Poleg tega od vlade zahtevajo tudi natančnejšo ureditev delovnih obveznosti, financiranje sobotnega leta in individualnih stroškov raziskovalnega dela ter še nekatere spremembe kolektivne pogodbe. Če vlada na pogajanja ne bo pristala, napovedujejo stavko. Organi sindikata že začeli organizacijske priprave na stavko, če bo ta potrebna, je dodal. 

Tudi glavni odbor SVIZA, ki se bo sestal v četrtek, bo zagotovo premleval možnost stavke, je napovedal Štrukelj. 

 

 

 

Komentarjev 11
  • bobubob 18:14 01.februar 2022.

    Vladi so ti beli svečeniki (saj njihova stroka nima kaj dosti skupnega z znanostjo, prej z religijo) 'držali vrečo' pri zastrupljanju Slovencev, sedaj pa vlada plačuje 'kosilo'. Jeseni bodo doktorji v želji po nagradi za svoj BOJ spet tekali za ...prikaži večza nami z iglami in nam grozili z intubacijo, kajne, doktorica Logar.

  • Orto 17:54 01.februar 2022.

    Pa kaj vam je ljudje, zakaj ne privoščite zdravnikom višjih plač, kaj mislite, da je poceni vzdrževat vse te nepremičnine, avtomobile in barke. Pa skušajte vi normalno preživeti s plačo v višini predsednika države, pa še razdajati svoj prosti čas ...prikaži več v najmanj še treh zasebnih ambulantah. Včasih nimajo niti toliko časa, da bi kartico potegnili v službi in mora to za njih narediti varnostnik. Ne bit privoščljivi, oni se ja borijo za vaše zdravje, kaj bi šele bilo, če bi se borili za svoje denarnice.

  • Albatroz 15:04 01.februar 2022.

    Bi bilo vredu v Bosni položiti za zdravnika in se čez pet let zaposliti kot zdravnik družinske medicine, mogoče imajo politiki to v planu?