Slovenija
5640 ogledov

Neuradno: Zdravniki dogovorjeni za izstop iz plačnega sistema

Konrad Kuštrin Boštjan Tacol
Čakajo še na potrditev vlade.

Ministrstvo za zdravje in predstavniki zdravnikov naj bi na včerajšnjih pogajanjih dosegli dogovor o zvišanju vseh plač za šest razredov, za najnižje plače celo za sedem. Neuradno naj bi se dogovorili za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema, poroča MMC. 

V osnovnih izhodiščih, ki jih je vlada sprejela minuli teden, naj bi se plače dvignile za šest plačnih razredov za vse zdravnike in zobozdravnike. Izhodišča vlade sicer med drugim še določajo novo najvišjo omejitev glede uvrstitve v plačni razred, in sicer 63. plačni razred. Dvig plačnega stropa za zdravnike in zobozdravnike za šest plačnih razredov dopušča zadnji interventni zakon za omilitev posledic epidemija covida in velja do 31. decembra 2022. Po zadnjih neuradnih informacijah naj bi dvig plač veljal neomejeno. 

Uvedena naj bi bila tudi nekatera nova delovna mesta, delovno mesto starejši zdravnik specialist, ki bi bil uvrščen v 63. plačni razred. To je šest razredov več od najvišjega plačnega razreda, ki ga zdravniki lahko dosežejo trenutno.

Po neuradnih informacijah portala N1 pa dogovor za ohranitev javnega zdravstva predvideva tudi izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema. Ministrstvo in Fides sta se o tem že pogajala, nato pa je ministrstvo to pobudo zavrnilo. Da izstop zdravnikov iz sistema ni predviden, je minuli teden ocenil tudi finančni minister Andrej Šircelj. Za uveljavitev izstopa nujno še soglasje vlade.

Na Fidesu do uradnega zaključka pogajanj in parafiranja vsebin, dogovora ne želijo komentirati.

V petek so sicer iz Fidesa sporočili, da se je glavni odbor sindikata na seji preoblikoval v stavkovni odbor, ministru Poklukarju pa so očitali, da zavlačuje realizacijo zadnjega interventnega zakona za omilitev posledic epidemije covida-19, ki prinaša dvig plačnega stropa za zdravnike in zobozdravnike.

Medtem se pogajanja s sindikati zdravstva in socialnega varstva niso še niti začela, zato so za 16. februar napovedali stavko.

Komentarjev 27
  • Avatar Leon
    Leon 12:54 01.februar 2022.

    Nerazumna so pričakovanja Fidesa ,saj se zavedajo ,da gre za krajo javnega denarja . Danes v času Covid pandemije so zdravniki osovraženi zaradi svoje dvoličnosti in hipokricije katero so zamenjali za Hipokratovo prisego . Sramota ,ki jih bo spremljala na vsakem koraku .

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 11:27 01.februar 2022.

    Vlada mora nagraditi svoje hlapce, ki so strašili in zavajali narod, da so lopovi lahko kupovali jahte..Pričakovano...

  • alen04 11:13 01.februar 2022.

    Skrajno neokusno, povsem neetično in zelo egoistično do vseh ostalih panog. Žalostno je predvsem dejstvo, da vsaka, ampak res popolnoma vsaka vlada kloni pred temi materialisti. Prisega že dolgo ni na ič vredna, življenje še manj za take