Slabe novice s Krasa: "Spet je zagorelo!"

Foto: Uprava za zaščito in reševanje
Foto: Uprava za zaščito in reševanje
Uprava za zaščito in reševanje je sporočila, da je pravkar je znova zagorelo na italijanski strani v bližini Opatjega sela.
Oglej si celoten članek

"Gašenje poteka, na pomoč so na naši strani priskočili tudi gasilci in vojaški helikopter, da se požar ne bi razširil na slovensko stran," sporočajo s Krasa.

"Na pobočju Velikega Ovčnjaka pa se gasilci s pomočjo dveh vojaških helikopterjev trudijo predvsem na severni strani. Na ostalih treh so napredovanje ognja omejili. Naselja niso ogrožena!" še sporoča uprava za zaščito in reševanje.

Komenski požar, ki obsega približno 20 hektarjev, obvladuje tudi 179 gasilcev. Gašenje ovira burja, ki na vrhu Velikega Ovčnjaka zalo močno piha, pa tudi zelo zahteven, hribovit teren. Špico požara so lokalizirali in je približno kilometer stran od prejšnjega požarišča, zato ni moglo priti do preskoka.

Turk je pojasnil, da so poziv o požaru dobili ob 1.07 ponoči, že takoj pa so videli, da gre za velik požar in da se zelo hitro širi. "Zato je takoj stekla aktivacija tudi ostalih gasilskih društev iz Kraške gasilske zveze in poklicne gasilske enote iz Sežane," je povedal.

Zamisel o načrtovanem protipožigu so gasilci opustili, saj so razmere neprimerne. "Ne upamo si tega narediti, proti vrhu so tudi vrtinci, tako da smo ta ukrep odmislili in ga gotovo ne bomo uporabili," je povedal Turk.

Listnati gozd na severni strani požara gre gasilcem v prid. Tam je namreč manj podrasti, zato je požar tam bolj obvladljiv, gasilci lažje zalijejo teren in pričakujejo manj poznejših vžigov, je v izjavi za medije še dejal vodja intervencije.

Župan občine Komen Erik Modic pa je povedal, da je požar očitno posledica načrtnega požiga. "Požar ni v neposredni bližini dosedanjega pogorišča, razdalja je več kot en kilometer od roba prejšnjega požara. Drugi indic je ta, da smo imeli sicer včeraj tu nevihto z udari strele, ampak je bil najbližji udar nekaj 100 metrov oddaljen od žarišča tega požara, tako da je po vsej verjetnosti tukaj človeški faktor," je opisal.

Pristojne službe obravnavajo vse namige in morebitne dokaze, na terenu pa so tudi policisti v civilu. "Tisti, ki razmišlja o požigu, naj se zaveda, da ga opazujemo," je opozoril. Modic meni, da je najbolj pomembno, da ni ogroženo nobeno naselje, niti zaselek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 20:01 27. Julij 2022.

    tale izjava, oz napotek g. šestana, s strani cz, je po mojem res glupa ... "občani naj opazujejo in naj …

  • 17:29 27. Julij 2022.

    Biserčki piromančki v službi partije in firerja..

  • 17:29 27. Julij 2022.

    le zakaj ne bi ta slovenistan spremenili v veliki narodni park, kjer bo vse mogoče raslo, živali bo še več …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.