Slovenija
28871 ogledov

Slabe novice s Krasa: "Spet je zagorelo!"

Požar Uprava za zaščito in reševanje
Uprava za zaščito in reševanje je sporočila, da je pravkar je znova zagorelo na italijanski strani v bližini Opatjega sela.

"Gašenje poteka, na pomoč so na naši strani priskočili tudi gasilci in vojaški helikopter, da se požar ne bi razširil na slovensko stran," sporočajo s Krasa.

"Na pobočju Velikega Ovčnjaka pa se gasilci s pomočjo dveh vojaških helikopterjev trudijo predvsem na severni strani. Na ostalih treh so napredovanje ognja omejili. Naselja niso ogrožena!" še sporoča uprava za zaščito in reševanje.

Komenski požar, ki obsega približno 20 hektarjev, obvladuje tudi 179 gasilcev. Gašenje ovira burja, ki na vrhu Velikega Ovčnjaka zalo močno piha, pa tudi zelo zahteven, hribovit teren. Špico požara so lokalizirali in je približno kilometer stran od prejšnjega požarišča, zato ni moglo priti do preskoka.

Turk je pojasnil, da so poziv o požaru dobili ob 1.07 ponoči, že takoj pa so videli, da gre za velik požar in da se zelo hitro širi. "Zato je takoj stekla aktivacija tudi ostalih gasilskih društev iz Kraške gasilske zveze in poklicne gasilske enote iz Sežane," je povedal.

Zamisel o načrtovanem protipožigu so gasilci opustili, saj so razmere neprimerne. "Ne upamo si tega narediti, proti vrhu so tudi vrtinci, tako da smo ta ukrep odmislili in ga gotovo ne bomo uporabili," je povedal Turk.

Listnati gozd na severni strani požara gre gasilcem v prid. Tam je namreč manj podrasti, zato je požar tam bolj obvladljiv, gasilci lažje zalijejo teren in pričakujejo manj poznejših vžigov, je v izjavi za medije še dejal vodja intervencije.

Župan občine Komen Erik Modic pa je povedal, da je požar očitno posledica načrtnega požiga. "Požar ni v neposredni bližini dosedanjega pogorišča, razdalja je več kot en kilometer od roba prejšnjega požara. Drugi indic je ta, da smo imeli sicer včeraj tu nevihto z udari strele, ampak je bil najbližji udar nekaj 100 metrov oddaljen od žarišča tega požara, tako da je po vsej verjetnosti tukaj človeški faktor," je opisal.

Pristojne službe obravnavajo vse namige in morebitne dokaze, na terenu pa so tudi policisti v civilu. "Tisti, ki razmišlja o požigu, naj se zaveda, da ga opazujemo," je opozoril. Modic meni, da je najbolj pomembno, da ni ogroženo nobeno naselje, niti zaselek.

Komentarjev 13
  • eminenca 20:01 27.julij 2022.

    tale izjava, oz napotek g. šestana, s strani cz, je po mojem res glupa ... "občani naj opazujejo in naj prijavijo karkoli se jim zdi sumljivo", zagori pa sredi neke šume spet ... pa kako hudiča naj zdaj kdo najde ...prikaži več kaj sumljivega, ... poprej so pa metali po gozdu vse mogoče, tudi flaše oz. steklo ... le kje boste pri tej površini našli prebrisanega piromana, res mi ni jasno ... naj izdajo tiralico "išče se piroman" in oblubijo visoko nagrado za tistega, ki ga najde

  • Avatar luckyss
    luckyss 17:29 27.julij 2022.

    Biserčki piromančki v službi partije in firerja..

  • eminenca 17:29 27.julij 2022.

    le zakaj ne bi ta slovenistan spremenili v veliki narodni park, kjer bo vse mogoče raslo, živali bo še več kot na brionih ... dnarja neomejeno, dokler evro ne crkne do konca , danes so dovoljene sanje, jutri je nov ...prikaži več slavnostni dan - bankrota ... leta 1929 se je vse odvijalo tako hitro, danes pa traja že leta in leta trplenja in počasne inflacije ničvredne valute, ničvredne skupnosti, ki nima ničesar, ne industrije, ne goriva, ne vojske ... nič od nič, razen stare bajte, muzeje in goro štacun