Zakaj lahko banka denar kar trga z računa

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čeprav je reklamirala račun, ji je banka denar trgala z računa. Kako je to možno, se sprašuje?
Oglej si celoten članek

Na nas se je obrnila bralka, ki je v NKBM reklamirala račun za borznoposredniške storitve banke, a so ji znesek kljub temu trgali z računa. Glede na to, da morajo podjetja izvršbo zahtevati od sodišča, jo čudi, kako lahko banka denar kar trga z računa. 

Med vsemi papirji podpisala nalog za direktno bremenitev

"Stranka ima pri Novi KBM odprt transakcijski račun, zato smo ji predstavili možnost poravnave stroškov odpiranja trgovalnega računa preko direktne bremenitve. Stranka se je z direktno bremenitvijo strnjala in podpisala nalog za odprtje direktne bremenitve," so pojasnili v NKBM in dodali, da so denar z računa trgali šele dva dneva po tem, ko so odgovorili na reklamacijo. 

Foto: Žurnal24 Takšen bo univerzalni plačilni nalog. (Foto: Boštjan Tacol) "Banka stroškov oziroma nadomestil v zvezi z opravljanjem borznoposredniških storitev ne trga z računa svojega komitenta, če to ni dogovorjeno s pogodbo oziroma v splošnih pogojih poslovanja," so pojasnili na Združenju bank Slovenije. "V primeru, da gre za komitenta z računom pri drugi banki, se za opravljeno storitev v večini primerov izstavi račun komitentu za plačilo obveznosti. Seveda je možno, da banke za nekatere opravljene storitve ponudijo komitentu tudi način plačila s SEPA direktno obremenitvijo," so še dodali. "V primeru, da se komitent ne strinja z višino zaračunanega nadomestila - bremenitvijo oz. izstavljenim računom, je to stvar reklamacije. Ko gre za plačilo s SEPA direktno obremenitvijo, pa ima plačnik možnost ugovora/preklica oziroma zahtevka za povračilo," so še pojasnili na bančnem združenju. 

Nenavaden razlog za reklamacijo

Razlog za reklamacijo je bil nenavaden, bralka je namreč zaradi ukinitve registrskih računov odprla trgovalni račun, na katerega je prenesla delnice, ki kotirajo na borzi. Pojasnili so ji, da ji zaradi akcije ne bo treba plačati deset evrov stroškov za vzpostavitev poslovnega razmerje in stroškov prenosa delnic, nato pa je podala reklamacijo, da ne želi plačati nadomestila za pripravo podatkov, poročil in obvestil strankam ter podala zahtevo, da želi trgovalni račun zapreti. To ni bilo mogoče, saj so bile na računu delnice, naloga za prodajo pa stranka ni podala, je pojasnil Igor Muhič, direktor sektorja investicijskega bančništva na NKBM. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 12:30 2. November 2016.

    Delavka hranilnica mi NE zaračunava nobenih stroškov ob transakciji na računa, zaračunava pa najnižje stroške PLAČILA položnic..dvigi v evro-uniji = …

  • 21:24 31. Oktober 2016.

    Kako si pridobil te delnice, katere so, če veš tadva podatka, ni problem- Če si jih npr kupil na borzi …

  • 19:38 31. Oktober 2016.

    12 do 15 let nazaj sem od neke institucije dobil dopis, da imam v delnicah 1500 €. .. .. Silom …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.