Slovenija
187 ogledov

Zakaj lahko banka denar kar trga z računa

NKBM Reuters
Čeprav je reklamirala račun, ji je banka denar trgala z računa. Kako je to možno, se sprašuje?

Na nas se je obrnila bralka, ki je v NKBM reklamirala račun za borznoposredniške storitve banke, a so ji znesek kljub temu trgali z računa. Glede na to, da morajo podjetja izvršbo zahtevati od sodišča, jo čudi, kako lahko banka denar kar trga z računa. 

Med vsemi papirji podpisala nalog za direktno bremenitev

"Stranka ima pri Novi KBM odprt transakcijski račun, zato smo ji predstavili možnost poravnave stroškov odpiranja trgovalnega računa preko direktne bremenitve. Stranka se je z direktno bremenitvijo strnjala in podpisala nalog za odprtje direktne bremenitve," so pojasnili v NKBM in dodali, da so denar z računa trgali šele dva dneva po tem, ko so odgovorili na reklamacijo. 

Takšen bo univerzalni plačilni nalog. (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Banka stroškov oziroma nadomestil v zvezi z opravljanjem borznoposredniških storitev ne trga z računa svojega komitenta, če to ni dogovorjeno s pogodbo oziroma v splošnih pogojih poslovanja," so pojasnili na Združenju bank Slovenije. "V primeru, da gre za komitenta z računom pri drugi banki, se za opravljeno storitev v večini primerov izstavi račun komitentu za plačilo obveznosti. Seveda je možno, da banke za nekatere opravljene storitve ponudijo komitentu tudi način plačila s SEPA direktno obremenitvijo," so še dodali. "V primeru, da se komitent ne strinja z višino zaračunanega nadomestila - bremenitvijo oz. izstavljenim računom, je to stvar reklamacije. Ko gre za plačilo s SEPA direktno obremenitvijo, pa ima plačnik možnost ugovora/preklica oziroma zahtevka za povračilo," so še pojasnili na bančnem združenju. 

Nenavaden razlog za reklamacijo

Razlog za reklamacijo je bil nenavaden, bralka je namreč zaradi ukinitve registrskih računov odprla trgovalni račun, na katerega je prenesla delnice, ki kotirajo na borzi. Pojasnili so ji, da ji zaradi akcije ne bo treba plačati deset evrov stroškov za vzpostavitev poslovnega razmerje in stroškov prenosa delnic, nato pa je podala reklamacijo, da ne želi plačati nadomestila za pripravo podatkov, poročil in obvestil strankam ter podala zahtevo, da želi trgovalni račun zapreti. To ni bilo mogoče, saj so bile na računu delnice, naloga za prodajo pa stranka ni podala, je pojasnil Igor Muhič, direktor sektorja investicijskega bančništva na NKBM. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • kapibara 12:30 02.november 2016.

    Delavka hranilnica mi NE zaračunava nobenih stroškov ob transakciji na računa, zaračunava pa najnižje stroške PLAČILA položnic..dvigi v evro-uniji = 0, itd..Kam pa z gotovino, če vse vzameš dol.. ??Od viška, pa ne boli glava.. :-)

  • allstarr111 21:24 31.oktober 2016.

    Kako si pridobil te delnice, katere so, če veš tadva podatka, ni problem- Če si jih npr kupil na borzi si moral imeti na KDD svoj račun in tam so zapisani točni podatki katere delnice ti imaš, ker delnice NE ...prikaži več moreš met doma pod žimnico, ker so itak samo cifre v sistemu :)

  • marialorca 19:38 31.oktober 2016.

    12 do 15 let nazaj sem od neke institucije dobil dopis, da imam v delnicah 1500 €. .. .. Silom prilik sem se od takrat do danes dvakrat selil, izgubil pismo, samo spomin je ostal. FANTJE, ki vse veste, lepo ...prikaži več vas prosim, kako naj najdem, katera delniška družba "čuva" moje everček?