Zakaj so maske obvezne povsod na prostem? To sta resnična razloga.

Foto: Epa Ljudje z maskami
Bojana Beović je pojasnila, zakaj so se odločili, da so maske obvezne povsod na prostem. Eden od razlogov je enostavnejši nadzor.
Oglej si celoten članek

"Do vidnega učinka bo prišlo najbrž po 28 dneh, po dveh inkubacijskih dobah. Prvi učinki bodo med 11 in 14 dni," je danes v svetovalnem servisu povedala o zadnjih omejevalnih ukrepih, ki veljajo od danes oziroma od jutri.

Na vprašanje, zakaj so maske obvezne tudi na prostem, pa je odgovorila, da je bil eden večjih izbruhov poleti zaradi nekega druženja na prostem, ko so si bili ljudje preblizu. Splošna obveznost, torej ne samo, kadar ne morete biti na razdalji, pa je bila uvedena zaradi dveh praktičnih vidikov.

"Zlasti če smo v urbanem središču, nikoli ne vemo, kdaj bomo koga srečali in se z njim pogovarjali, blizu bomo stali. Bolj smiselno, kot da masko kar naprej dajemo gor in dol je, da jo imamo ves čas na obrazu. Zdaj, ko nam gre res slabo in se polnijo bolnišnice, si želimo, da bi bil nadzor intenziven in učinkovit in bistveno bolj enostavno za tega, ki nadzoruje, je, če so obvezne, sicer je vedno debata, koliko blizu sem bil," je pojasnila.

Državna sekretarka z ministrstva za zdravje Tina Bregant se je včeraj na novinarski konferenci precej zapletala, ko je razlagala, v čem je smisel tega ukrepa in kakšne so izjeme. Njen nastop si lahko ogledate v spodnjem posnetku, začne se na 36. minuti. 

Na pomislek poslušalca, da ljudje zaradi mask stojijo preblizu, pa je Beovićeva odgovorila, da se z njim strinja. "Se zelo strinjam, maske niso edino sredstvo, uporabljati jih moramo skupaj z ostalimi ukrepi. Potrebna je razdalja, higiena rok in ob tem še uporaba maske, noben od teh ukrepov ni stoodstoten," je opozorila.

Vsako leto imamo veliko bolnikov, ki jih obravnavamo zaradi gripe. Ampak to ni primerljivo, toliko hudo bolnih, kot sem jih videla sedaj, jih ni bilo v vseh letih, pa delam že nekaj desetletij na infekcijski kliniki.

Bojana Beović

"Namen je omejitev stikov med ljudmi, čimmanj mora biti mešanja ljudi. Če se najdejo ljudje na nekem praznovanju iz rdečih občin, se virus prenaša iz kraja v kraj, tega si ne želimo," je pojasnila poslušalki, ki se je spraševala, zakaj ne more iz rdeče v drugo rdečo regijo.

Na vprašanje, ali se covid-19 lahko ponovi, pa je odgovorila: "Ne vemo, opisani so posamezni primeri, ko se je, zato bi svetovala previdnost, verjetno pa se ne more ponoviti v prvih nekaj tednih." "Nekateri se zelo trudijo, drugi se ne, menim, da je treba neprimerne razmere javiti inšpekcijski službi, saj ogrožajo naše zdravje," je svetovala nekomu, ki se je pritoževal nad gnečo v bazenih.

Za bolnika, ki mu gre na slabše, smiseln nakup tega aparata

"Od drugod, ne iz Evrope, prihajajo poročila, da je virus postal bolj kužen, morda to vpliva na izrazito širjenje tudi pri nas. Več vemo o zdravilih, imamo nekaj zdravil, ki so kar učinkovita, najbrž zato nekaj manj ljudi na intenzivnem zdravljenju, pridejo pa ljudje bolj pozno v bolnišnico. Opozorila bi, če imate covid-19 in se počutite slabo, pokličite zdravnika, morda vam primanjkuje kisika v krvi. V lekarni se dobijo taki preprosti aparati, s katerimi lahko to spremljate," pa je o tem, kaj zdaj vemo o virusu, česar marca in aprila še nismo, povedala Beovićeva.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 30

  • 11:48 16. Oktober 2020.

    Ša malo in bomo morali nositi plenice za odrasle. Baje, da se prenaša tudi s prdcem. P.S. Za politike so …

  • 11:45 16. Oktober 2020.

    Številke "okuženih" predstavljene v javnosti niso enake številkam, ki prihajajo iz laboratorijev. Baje, da se je vmes vrinil nek faktor. …

  • 11:32 16. Oktober 2020.

    Zgleda,da jim je želja številko spravt na 2 miljona,pa poj tut še ne bi bli zadovoljeni,mislm,da vsi tile doživljajo orgazme …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.