Slovenija
31935 ogledov

To so izjeme pri nošenju mask

maska Profimedia
Od petka dalje bo v rdečih regijah nošenje mask obvezno tudi na prostem.

"Nošnja mask je strokovno utemeljen, ustrezen in učinkovit ukrep," je poudarila državna sekretarka Tina Bregant, ki je predstavila spremembe na področju nošenja mask. "Ko govorim ali sem športno aktivna, nastaja okoli mene oblak kapljic. Virus je tudi v aerosolih, kapljice ostajajo na površinah."

Izjema so športne dejavnosti, če lahko zagotavljamo razdaljo. Če se odpravite sami kolesarit, maske ne potrebujete. Če greste na kolesarjenje z družino, je zadeva drugačna, saj v odloku niso predvideli, da bi bila družina izjema. Bregantova je napovedala, da bo treba na tej točki narediti prilagoditev. Do takrat morajo tudi družinski člani, ki gredo skupaj kolesarit, imeti masko.

Kaj pa, če greste na sprehod na Barje? "Jaz jo nosim, ker je to smotrno. Odgovor je da, razen če gre za individualno športno aktivnost," je na vprašanje odgovorila državna sekretarka.

Ali bodo kadilci, če bodo na ulici kadili, kaznovani, ker ne nosijo mask? Bregantova jasnega odgovora na to vprašanje ni dala. "Kajenje je zelo podobno prehranjevanju," je dejala in dodala: "Če do zdaj niso nehali kaditi, naj zdaj nehajo."

Izjema so tudi otroci do 6. leta starosti in osnovnošolci do vključno 5. razreda. Med izjemami so tudi vzgojitelji in pomočniki v vrtcih.

"Nošnja mask ni zapovedana, ker smo si to izmislili, ampak ker deluje."

Tina Bregant, državna sekretarka na MZ

"Poleg nošnje mask je potrebna tudi ustrezna razdalja. V tem hipu je zelo smotrno vzdržati se druženja. Še bodo časi, ko se bomo lahko družili tudi brez mask. Zdaj je čas, da poskušamo zadržati eksponentno rast. Nihče si ne želi, da bi morali še dodatno zaostrovati ukrepe. Vse, kar lahko pripomore k temu, je dobrodošlo. Ta ukrep je zelo smotrno upoštevati, ker je učinkovit," je dejala Bregantova. Če bodo podatki kazali povsem drugače, če bomo uspeli zamejiti virus, bomo ukrepe tudi sproščali, je napovedala Bregantova in pristavila, da trenutno nismo na tej točki.

Spremembe pri karanteni za zdravstvene delavce

V primeru karantene za zdravstveni kader prihaja do spremembe. "Ker ga je malo, jim ne bo treba v karanteno zgolj zaradi tveganega stika, ampak le ob pojavu simptomov. Oni ves čas nosijo zaščitno opremo, ki varuje njih in bolnike," je odločitev pojasnila Bregantova.

Po njenih besedah je trenutno najbolj pomembna pravilna organizacija dela s premalo kadra. Delo je treba organizirati tako, da zdravstveni delavci ne bodo izgoreli.

Bolnišnica Topolščica je izpadla kot možna covid bolnišnica, nadomestne lokacije za zdaj še niso našli. "Bolnišnice se organizirajo, komunikacija še poteka. Ključno je, da zdravniki stopimo skupaj in se zavedamo, da je Slovencev 2 milijona in da vse bolnišnice niso namenjene le izbrani populaciji, ampak vsem. Moji kolegi se dobro koordinirajo, vsak dan pogovarjajo in usklajujejo tudi pretok teh bolnikov," je pojasnila.

Pomembno je, da se v zdravstvu nadaljuje tudi z elektivnimi dejavnostmi po presoji zavoda. Še posebej je pomembno, da se nadaljuje tudi s preventivnimi programi. Izpostavila je preventivna cepljenja otrok. "Slabo bi bilo, da bi premagali covid, potem pa bili deležni epidemije ošpic, ker ne bi cepili v tem času," je poudarila državna sekretarka.

Bregantova se strinja z NIJZ

Na vprašanje, kako se odziva na pismo Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede izdajanja karantenskih odločb, je Bregantova dejala, da se z njimi strinja. "Opozarjajo na dejstvo in tukaj jim dam povsem prav, da zdravniki ne moremo biti represivni, smo zavezniki ljudi, naših bolnikov, epidemiologi so tudi zdravniki," je povedala in dodala, da zdravniki niso ustrezno usposobljeni za izdajanje odločb po Zakonu o upravnem postopku.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • Avatar ovca
    ovca 08:44 16.oktober 2020.

    Mamamia ti, ki se izpostavljajo so našji največji strokovnjaki (očitno na nikoli odkritem področju). Pri takih, če jim padeš v roke, te čaka gotova smrt. M*atr, kakšni so šele nestrokovnjaki? Emmmmm. In ti vele*butasti strokovnjaki seveda še niso slišali za ...prikaži več telefon. Pa mi npr. poklicali v Nemčijo, dejanske strokovnjake, pa se od njih kaj naučili. Aha, naši niso samo "strokovnjaki", oni so bogovi v belem. M*A*R*Š, banda!

  • Snežinko 18:58 15.oktober 2020.

    "Nošnja mask je strokovno utemeljen, ustrezen in učinkovit ukrep," --- NI RES. Nošenje mask je dokazano (in to večkrat!!!) neučinkovit, nepotreben in butast ukrep, ker maske ne zadržijo virusa, ampak samo malce upočasnijo njegovo pot do soseda. Ampak, a lahko ...prikaži več pričakujemo kakšen pameten ukrep od butaste vlade?

  • lulibuc 17:31 15.oktober 2020.

    Gonite se v 3PM vi in vaše maske. Teroristi pokvarjeni