Slovenija
68446 ogledov

To so novi ukrepi: maske na prostem, omejeno gibanje, zaprte gostilne ...

Jelko Kacin Bor Slana/STA
Predstavniki vlade so podrobneje predstavili nove protikoronske ukrepe, ki jih je včeraj pozno zvečer po seji vlade napovedal premier Janez Janša.


Kacin je dejal, da je bila vlada primorana sprejeti strožje ukrepe, nekateri bodo v veljavi za celotno državo, druge pa regijsko. Meja za ukrepe, ki bodo uveljavljeni regijsko, je 140 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev.

Župani bodo od poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana prejeli seznam ukrepov, ki so jih sprejeli v Pivki in Črni na Koroškem. Ti ukrepi so lahko nekakšen vodič za župane, če bo prišlo do izbruha v njihovih občinah. „Vse to v želji, da bi župani na lokalni ravni lažje sprejeli ukrepe in olajšali delo epidemiologom,“ pojasnjuje Kacin.

Iz Kopra v Ljubljano možno, v drugo smer pa ne, 11 izjem

Janša je napovedal prepoved gibanja v in iz rdečih regij, ki naj bi začela veljati v petek. Medtem sta še dve regiji postali rdeči. Tukaj lahko preverite, katere regije so že rdeče in katere občine sodijo v kakšno regijo.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je pojasnil, da je v rdečih regijah od polnoči splošna prepoved vseh zbiranj, tudi če bi imeli pozitivno mnenje NIJZ, za posamične prireditve, ki pozitivno mnenje že imajo, je organizacija možna. 

Prepovedano bo le gibanje iz rdečih regij, določenih bo 11 izjem. Državljani iz oranžnih regij te prepovedi nimajo, prebivalci iz Kopra lahko potujejo v Ljubljano, jim pa to odsvetujemo, je povedal Hojs. Podrobnejše informacije o omejitvah gibanja iz rdečih regijh in izjemah lahko preberete tukaj. 

Vlada bo vsaj enkrat na teden presojala, ali je katera od regij zlezla prek roba in bodo tudi zanjo veljali nekateri ukrepi in obratno. "Najbolj opazna razlika je, da bodo tudi v teh regijah zaprti lokali, zdaj pa niso. Da se število primerov ne bo zviševalo, vse državljane pozivamo, naj nam pomagajo. Vse tiste, ki lahko omogočijo delo od doma. Drugače ne bo šlo. Trendi dviganja okužb so preprosto previsoki,“ poziva Kacin.

Maske obvezne tudi na prostem, a le v rdečih regijah

"Nošnja mask je učinkovita, o tem ni nobenega dvoma, da se izognemo še večji zaostritvi smo se odločili, da v odlok zapišemo tudi obvezno nošnjo mask na prostem. Ko govorim ali sem športno aktiven, okrog mene nastaja cel oblak kapljic, v teh kapljicah so virusi, ki ostanejo tudi na površini. Izjema je športna dejavnost na prostem, če je mogoče zagotavljati razdaljo, pa otroci do šest let in osnovnošolci, vzgojitelji in podobno," je dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant. 

"Ko sem se sprehodila po Ljubljani so bili ljudje v gručah, ko se pogovarjamo, stopamo v prostor drugega, maska ne pomeni lažne zaščite, ampak jih opozarja, naj vzdržujejo razdaljo," je še pojasnila Bregantova. Maske so sicer na prostem obvezne le v rdečih regijah, je poudarila Bregantova. Podrobneje o tem, kdaj so maske obvezne in kje, si lahko preberete tukaj. 

Zapirajo se tudi nenastanitveni gostinski lokali v rdečih statističnih regijah. Ukrepi za slednje se začnejo izvajati v soboto. Podrobneje tukaj. 

Da se bodo osnovnošolci šolali od doma, so krivi učitelji

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je povedala, da se poleg uvedbe šolanja od doma za dijake in osnovnošolce od vključno 6. razreda dalje odpovejo tudi vse obšolske dejavnosti, ki potekajo v šoli. Dijaški in študentski domovi ostajajo odprti, vse dijake in študente, ki se lahko vrnejo domov, pa prosijo, naj to storijo. Če bodo razmere po počitnicah boljše, bi lahko ponovno sledil model B. Vsaj do takrat je znova obvezno nošenje mask za otroke v šolah, če niso v matičnem oddelku. 

Ministrica je sicer priznala, da so za to, da se bodo osnovnošolci šolali od doma, krivi učitelji. 

V fitnes centrih se zahteva 20 kvadratnih metrov prostora za vsakega obiskovalca, je dejala ministrica in tako podala nekoliko drugačno informacijo kot malo kasneje njen kolega Počivalšek, ki je dejal, da se v rdečih regijah zapirajo fitnes centri in zaprti športni objekti. 

Padel je nov rekord

Število novo odkritih primerov je včeraj doseglo nov rekord, v primerjavi s tednom prej se je skoraj podvojilo. S takim tempom bomo pogoje za razglasitev epidemije in uvedbo rdečih ukrepov, na primer zaprtje trgovskih centrov in cerkva, izpolnili že v nedeljo. 

„Epidemiološka poizvedovanja še potekajo. Epidemiologi zaradi velikega števila novih primerov ne uspejo obdelati vseh primerov. Gre za ogromen zalogaj, ki se od začetka pojava virusa trudijo, da bi vsa poizvedovanja opravili hitro in natančno. Prosim vas za polno sodelovanje z njimi pri izjemno pomembnem njihovem poslanstvu,“ ljudi poziva vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Janez Janša je včeraj zvečer napovedal, da se bo veljavnost turističnih bonov podaljšala, še dan prej so na ministrstvu govorili drugače. Do kdaj se bo podaljšala veljavnost bonov, še ni znano.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • dusko89 23:29 15.oktober 2020.

    Spet odstopajo navodila iz javnih nastopov z uredbo. Kje je zdaj obisk grobov. Kdo je tu nor?

  • jakec1575 23:10 15.oktober 2020.

    Kaco, ne bojo ti hrvati zakuril vikenda. slovenci to ga bodo. haha. da jim ni jasno, da jim narod ne verjame besede vec. zato so v polnosti odgovorni za epidemijo in tako hud 2 val.

  • Avatar vec
    vec 22:37 15.oktober 2020.

    takoj zapisat v zakon da ANA ROŠ hiša franko in vsi ostali haj liga kuharji ter vsi udeleženci kateregakoli resničnostnega šova, dobijo dinar direktno od pro pljus

Sorodne novice