Slovenija
17409 ogledov

Da bodo osnovnošolci doma, so krivi učitelji

simona kustec
1/3
Posnetek zaslona

Začasno, do konca krompirjevih počitnic, se učenci od prvega do vključno petega razreda izobražujejo v šoli, učenci predmetne stopnje od šestega do devetega pa na daljavo.

Prav tako na daljavo poteka poučevanje v glasbenih šolah. Način dela se ne spreminja niti za delo na zavodih za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in osnovne šole s prilagojenim programom. V teh zavodih bodo prav vse otroke poučevali v šolskih klopeh. Ko pa gre za domove za učence s posebnimi potrebami, pa se vzgojni program izvaja v domu.

Vse popoldanske in obšolske dejavnosti v šolskih prostorih se v tem obdobju ne izvajajo. V zaprtih šolskih športnih prostorih se v tem obdobju izvajajo le športna tekmovanja in treningi za športnike in športnice.

Izobraževalni proces v visokošolskih zavodih poteka v skladu z avtonomno presojo univerz, praviloma to pomeni prehod na izobraževanje na daljavo.

Dijaški in študentski domovi ostajajo odprti, a ministrstvo za šolstvo študente in dijake, ki se lahko vrnejo domov, prosi, naj to storijo.

Delo v vrtcih medtem v tem obdobju poteka nespremenjeno.

Slovenske novice: V šolstvu se obeta kup novosti | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

„Ti ukrepi so v tem trenutku najbolj optimalen način izvedbe izobraževalnega procesa, ki zagotavlja nadaljevanje dela in ne vpliva na šolski koledar. Med 19. in 23. oktobrom bo pouk potekal večinoma na daljavo, teden za tem bodo jesenske počitnice. Želimo si, da v teh dveh tednih s sprejemom ukrepov omilimo rast okužb, ki bi se prenašale v šolskih prostorih. To še posebej velja pri učiteljih, dijakih in študentih, kjer smo beležili veliko rast karanten,“ je poudarila ministrica Simona Kustec.

Dejstvo je, da je število okuženih osnovnošolcev zelo nizko. Zakaj torej pouk na daljavo v osnovnih šolah? „V srednjih šolah je zraslo število okužb pri dijakih. Nasprotno pa je v osnovnih šolah velik porast okužb pri učiteljih. Zato smo se za predmetno stopnjo odločili, da uvedemo šolanje na daljavo,“ pojasnjuje Kustečeva.

Ravnatelje bo ministrstvo prosilo, naj da učiteljem navodilo, da tudi sami poučujejo od doma, kjer bodo ovire, bodo učitelji lahko na daljavo poučevali iz učilnice.

istock telovadba fitnes | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Za vse, ki ostajajo v šoli, je vlada potrdila veljavo novega 14-dnevnega odloka. Ta določa obvezno nošenje zaščitnih mask za vse učence in dijake, če niso v matičnem oddelku in vse učitelje od 6. razreda osnovne šole dalje.

Za vso državo odslej velja omejitev števila oseb v fitnes centrih in športnih objektih na področju skupinske vadbe na 20 kvadratnih metrov za udeleženca vadbe. Maske v fitnesih niso obvezne, če je razdalja med osebami vsaj tri metre, poudarja šolska ministrica Kustečeva.

Delovanje ukrepov bodo stalno in sproti spremljali ter jih primerjali s splošno epidemiološko sliko v državi. „V primeru izboljšanja epidemiološke slike po počitnicah bomo morda lahko sprejeli odločitev glede nadaljevanja izobraževalnega procesa po modelu B. Ni lahko iti spet na izobraževanje na daljavo, četudi le za en teden,“ je še povedala šolska ministrica.

Komentarjev 5
  • vera23 17:36 15.oktober 2020.

    "Za vse, ki ostajajo v šoli, je vlada potrdila veljavo novega 14-dnevnega odloka. Ta določa obvezno nošenje zaščitnih mask za vse učence in dijake, če niso v matičnem oddelku in vse učitelje od 6. razreda osnovne šole dalje." Kje, doma? ...prikaži več? Saj jih ne bo v šoli. Naslov pa sploh vreden novinarstva. Sami strokovnjaki za ustvarjanje zmede,

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 16:13 15.oktober 2020.

    en sam kup zmedene koruptivne dvoličnosti in nejasnosti v popolnem nasprotju z navodili SZO. Bojim se, da se tole ne bo dobro končalo za Janeza Janšo. Zdaj pa je res čas za njegov takojšen odstop.

  • Taja 15:34 15.oktober 2020.

    Kriva je ministrica, ker ni nosila maske. Jo je pa že okužil najhujši virus v Sloveniji, to je SDS virus, ki povsem uniči možganske celice. Če ne verjamete, preberite komentarje sds trolov in twite ljubljenega vodje