Slovenija
11574 ogledov

Gostilne po večini države se zapirajo, prav tako fitnesi

koronavirus
1/2
Saša Despot
V rdečih regijah bo prepovedno ponujanje storitev v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih, zaprta bodo gostišča, restavracije, gostilne, slaščičarne in bari, je napovedal gospodarski minister. Odlok stopi v veljavo v soboto.

Nove omejitve pri izvajanju določenih storitvenih dejavnosti se razlikujejo glede na epidemiološke razmere v posamezni statistični regiji. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo, bo odlok v veljavo stopil dan po objavi v uradnem listu, torej v petek. Nato mora v petek NIJZ na svoji spletni strani in v uradnem listu objaviti uradne podatke o okuženih v regijah. Ukrepi za rdeče statistične regije pa bodo nato v veljavo stopili v soboto. Gre za regije, kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dnevih presega 140 na 100.000 prebivalcev

"Za regije, ki niso rdeče, bo v trgovinah potrebnih 20 kvadratnih metrov na stranko, enako velja za fitnese in športne centre," je povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Med 6. uro in 22.30 bo dovoljeno opravljati gostinske dejavnosti, je še povedal minister za gospodarstvo. Tako bodo v oranžnih regijah prihodnji teden šole zaprte, gostilne pa odprte. 

Zaprtje v rdečih regijah ne velja za gostinsko dejavnost v nastanitvenih dejavnosti, kjer pa bodo to lahko izvajali le za goste, ki tam prenočujejo, to so na primer hoteli, moteli, apartmaji, planinski domovi, kampi, sobodajalci, kmetije in marine. Strežba bo dovoljena le za mizami, torej sedeča postrežba, razdalja med osebami, ki niso iz skupnega gospodinjstva, mora biti več kot 1,5 metra. Dovoljen bo osebni prevzem hrane.

V frizerskih salonih in kozmetičnih salonih bo dovoljena le ena stranka na prostor. Enako naj bi veljajo tudi za fitnes centre, a se je Počivalšek pri odgovoru nekoliko zmedel. Njegova ministrska kolegica Simona Kustec je sicer dejala, da fitnesi po vsej državi ostajajo odprti, tako da bo treba počakati na objavo odloka v Uradnem listu. 

"Vsakič, ko sprejmemo omejitev, mi je težko, vem, kako težko se morajo podjetja prebijati iz meseca v mesec. A to je bilo nujno sprejeti," je dejal Počivalšek in napovedal, da bo vlada, če bo treba, sprejela tudi šesti paket ukrepov, ki bi zagotovil nadomestila za vse prizadete.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar stoychi
    stoychi 16:11 15.oktober 2020.

    en sam kup zmedene koruptivne dvoličnosti in nejasnosti v popolnem nasprotju z navodili SZO. Bojim se, da se tole ne bo dobro končalo za Janeza Janšo. Zdaj pa je res čas za njegov takojšen odstop.

  • Covid_1984 13:51 15.oktober 2020.

    vsi, ki ste ob dohodek, pošljite kilo dreka na nijz