Zaplet pred shodom "Rešimo Slovenijo"

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Jezni na Jankovića.
Oglej si celoten članek

"Izraziti želim naše veliko razočaranje, ogorčenje, presenečenje nad dejstvom, da od Upravne enote Ljubljana nismo dobili soglasja, čeprav smo vlogo vložili nekaj tednov pred potekom roka, za organiziranje nastopa oziroma priložnostnega koncerta domoljubnih pesmi na Pogačarjevem trgu," je pred protestom "Rešimo Slovenijo", ki bo danes popoldne na Prešernovem trgu v Ljubljani, povedal predsednik SLS Marjan Podobnik. 

Brez soglasja za postavitev odra

Podobnik sicer poudarja, da organizatorji protesta, Franc Kangler, SLS, SDS in 20 civilnih iniciativ, prevzemajo odgovornost za dogajanje le na Prešernovem trgu. Ljubljanska mestna uprava sicer ne dovoli več postavljanja odrov na Prešernovem trgu, zato so skušali dobiti dovoljenje za Pogačarjev trg, vendar so jih pri Jankoviću zavrnili.  

Alfi Nipič, skupina Pepel in kri, Oto Pestner ter Domen Kumer bodo tako domoljubne pesmi najverjetneje prepevali na stopnicah pred Frančiškansko cerkvijo, kjer bo sicer ob 16. uri maša za domovino. "Pričakujemo, da ne bo nadaljnjih nagajanj, ko bodo ti glasbeniki del dogajanj, predvidenih za Pogačarjev trg, izvedli pred Prešernovim spomenikom," pravi Podobnik. 

"Nihče v Ljubljani in Sloveniji nam ne bo preprečil, da bi pred Prešernovim spomenikom peli slovenske pesmi," pravi Marjan Podobnik, predsednik SLS. 

Prostovoljni prispevki za prevoz in ozvočenje

Organizatorji še čakajo na soglasje za dovoz ozvočenja na Prešernov trg, kjer Podobnik sicer "ob delovnem dnevu in ne najboljšem vremenu" pričakuje več kot tisoč protestnikov. Protestniki bodo v Ljubljano prišli z organiziranimi avtobusnimi prevozi, na katerih bodo pobirali prostovoljne prispevke za prevoz in ozvočenje na shodu. 

xxx

Podobnik vse udeležence poziva, naj se zadržujejo le na Prešernovem trgu, ne izzivajo incidentov z metanjem kamenja ter odsvetuje pohod do državnih inštitucij, državnega zbora in parlamenta. 

Poleg civilne iniciative »Rešimo Slovenijo« pod vodstvom Franca Kanglerja so sodelovanje na shodu najavile CI proti migrantskemu centru v Beli krajini, Slovenska kmečka zveza pri SLS, Kmečki sindikat, SNZ, Odbor 2014, CI za zaščito podeželja pred napadi zveri, Zbor za republiko, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, Klub županov SLS, Davkoplačevalci se ne damo, več CI za ustrezno traso tretje razvojne osi, CI za zaščito moravške doline in prepoved odlaganja nevarnih odpadkov, CI proti izgradnji kanalizacijskega kanala CO na vodovarstvenem območju, CI Tržnice ne damo, CI za zadostno količino pitne vode za Slovensko Istro, CI za kakovostno javno televizijo, Slovenski TIGR 13. maj in drugi; politične stranke SLS, SDS, Glas za otroke in družine, Novi socialdemokrati.

Levica: Gre za shod propadlih politikov

Pobudnike protesta bo pred začetkom shoda sprejel predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Od parlamentarnih političnih strank bo na protestu sodelovala SDS. V koaliciji po poročanju STA shodu ne posvečajo velike pozornosti. Opozarjajo, da je naloga političnih organizacij, da izzive rešujejo v državnem zboru in ne na ulici. Da gre za shod propadlih politikov slovenske desnice, pa meni Levica.

Protest Rešimo Slovenijo: SDS noče razkriti, ali bo protestnike nagovoril tudi Janša

Na PU Ljubljana ocenjujejo, da gre za dogodek, kjer ni pričakovati hujših kršitev javnega reda in miru. Poleg policistov bo za varnost skrbela še varnostna služba, ki so jo najeli organizatorji. 

sergeja.hadner@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 49

  • 11:56 14. Oktober 2019.

    Janša, Kangler, osemenjevalec govedi Marjanček. Res lepa, ampak ne čisto popolna druščina. Manjka 'general' najbolj razcapane, zapite, oslovske in pomilovanja …

  • 19:15 10. Oktober 2019.

    Sistem so z zakoni že tako porušli da ga nebo več noben rešil, sedaj pa bi oni reševali to kar …

  • 17:45 10. Oktober 2019.

    Prekleta banda ćefursko mafijska. Da te matilda pobrala čim prej.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.