Slovenija
7891 ogledov

Rešimo Slovenijo: SDS noče razkriti, ali bo protestnike nagovoril tudi Janša

Janez Janša Žurnal24 main
Parlamentarna SDS kot soorganizatorka protesta sodeluje s SLS, Primčevo Glas za otroke in družine ter stranko Novi socialdemokrati.
V stranki SLS, ki jo vodi Marjan Podobnik in je glavna organizatorka četrtkovega protesta "Rešimo Slovenijo" na Prešernovem trgu v Ljubljani, ocenjujejo, da se bo protesta udeležilo vsaj tisoč ljudi. Glavni pobudnik protesta je nekdanji mariborski župan Franc Kangler, stranka SDS z Janezom Janšo na čelu je soorganizatorka, sodelujejo pa tudi številne civilne iniciative. Prvič smo o tem pisali tukaj:
Janez Janša Protest Slovenija Kangler, Janša in Podobnik vabijo na protest "Rešimo Slovenijo"

Glavno pobudo prevzele civilne iniciative

SLS za četrtkov protest organizira avtobusne prevoze iz Maribora, Slovenske Bistrice, Laškega, Murske Sobote, Ptuja, Brežic, Kopra, Nove Gorice, Tolmina, Jesenic in Slovenj Gradca. Za prevoz bodo na avtobusih zbirali prostovoljne prispevke. Čeprav za prevoz zbirajo prijave, pa v SLS ne odgovarjajo na vprašanje, koliko avtobusnih sedežev je zasedenih doslej. "Ljudje bodo kljub delovnemu dnevu prišli iz vseh predelov Slovenije, največ iz okolij, kjer so najbolj aktivne posamezne civilne iniciative in drugi sodelujoči," pravijo v SLS.

Franca Kanglerja je s položaja mariborskega župana leta 2012 odnesla mariborska vstaja. Protesti so se kmalu zatem začeli v Ljubljani, kjer so protestniki zahtevali odstop vlade Janeza Janše. Februarja 2013 je bila vladi Janeza Janše izglasovana nezaupnica.

Sodeluje tudi parlamentarna SDS

Od političnih strank bodo na protestu sodelovale SLS, SDS, Glas za otroke in družine ter Novi socialdemokrati. Veliko je vprašanj in ugibanj, ali bo zbrane nagovoril tudi predsednik SDS Janez Janša, vendar, kdo bodo govorci, še ni odločeno. "Glede na to, da je prijavljenih več 20 različnih organizacij iščemo način, kako bi stališča in zahteve lahko čim bolj optimalno predstavili javnosti. Vsekakor bodo govorci predstavniki številnih civilnih iniciativ, gibanj in političnih strank, ki so najavili udeležbo," pravijo v SLS. V SDS na naše vprašanje, ali bo protestnike nagovoril tudi predsednik SDS, niso hoteli odgovoriti. 
NSi pri protestu ne sodeluje. 

Doslej so poleg civilne iniciative »Rešimo Slovenijo« pod vodstvom Franca Kanglerja sodelovanje najavile CI proti migrantskemu centru v Beli krajini, Slovenska kmečka zveza pri SLS, Kmečki sindikat, SNZ, Odbor 2014, CI za zaščito podeželja pred napadi zveri, Zbor za republiko, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, Klub županov SLS, Davkoplačevalci se ne damo, več CI za ustrezno traso tretje razvojne osi, CI za zaščito moravške doline in prepoved odlaganja nevarnih odpadkov, CI proti izgradnji kanalizacijskega kanala CO na vodovarstvenem območju, CI Tržnice ne damo, CI za zadostno količino pitne vode za Slovensko Istro, CI za kakovostno javno televizijo, Slovenski TIGR 13. maj in drugi; politične stranke SLS, SDS, Glas za otroke in družine, Novi socialdemokrati.

Policija ne pričakuje večjih kršitev 

Poleg policije bo za varnost skrbela profesionalna varnostna služba. "Ocenjujemo, da gre za dogodek, kjer ni pričakovati hujših kršitev javnega reda in miru. V skladu z 10. členom Zakona o javnih zbiranjih je organizator shod dolžan organizirati tako, da bo poskrbljeno za red, da ne bosta ogrožena življenje in zdravje udeležencev ali drugih oseb oziroma premoženje, da ne bo ogrožen javni promet in da ne bo nedopustno obremenjeno okolje," pravijo na ljubljanski policiji. Shod je sicer konec septembra priglasil Inštitut dr. Antona Korošica. 

Pred vlado in parlament ne bodo šli

Protestni shod "Rešimo Slovenijo" se ne bo selil niti pred vlado niti pred parlament, pravijo v SLS. "Organizatorji pozivamo vse udeležence, da dostojanstveno izrazimo svoje zahteve in se po protestnem shodu mirno razidemo. Organizatorji prevzemamo odgovornost izključno za dogajanje na prizorišču na Prešernovem trgu."

Komentarjev 26
  • wizeman 09:30 09.oktober 2019.

    Me prav zanima, kako nameravajo ti, ki so zajebali vse, kar se je dalo, zdaj rešili Slovenijo. Razen, če imajo v mislih milostni strel.....

  • nada99 09:27 09.oktober 2019.

    na proteste ne dam nič,, ker se ve kaj, in kako bo treba funkcionirati država

  • contra 09:21 09.oktober 2019.

    Bravo, pošteni ljudje bomo na glas povedali o barabah, ki kradejo in poneumljajo ljudi s pomočjo agitpropa v medijih in s tem skušali pomagati nekaterim tu gor, da jih oblast in njeni pokvarjeni pomočniki prinašajo naokoli! Upam, da teh nekaj ...prikaži večaj tu gor sreča pamet!