Zaposleni na urgenci zahtevajo policijo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Zaposlenim na kirurški urgenci UKC zahtevajo navzočnost policije, več nadzornih kamer in skrite tipke za javljanje nevarnosti. Nekaterim njihovim zahtevam bodo ugodili.
Oglej si celoten članek

Peticija, ki so jo začeli podpisovati zaposleni na ljubljanski kirurški urgenci, v kateri navajajo, da želijo navzočnost policije, več nadzornih kamer in skrite tipke za javljanje nevarnosti, je naletela na razumevanje. 

V kratkem prve spremembe

Na ljubljanski urgenci bodo tako določene stvari potekale drugače. Ločili bodo vhod za urgentne bolnike od vhoda za vse ostale bolnike, namestili dodatne kamere, omejili število spremljevalcev bolnikov na dva ter izboljšali fizično varovanje.

Varnostne službe so po besedah vodje urgentnega kirurškega bloka kirurške klinike v UKC Ljubljana Anžeta Kristana pooblaščene, da posameznike, v kolikor je potreba, fizično pridržijo in lahko imajo sredstva, ki jim to omogočajo. Trenutno namreč varnostniki v kliničnem centru teh pripomočkov nimajo. Po Kristanovih besedah bi v primeru potrebe povečali tudi številno varnostnikov. Policija bo še naprej izvajala redne obhode, zaradi kadrovske podhranjenosti pa ne morejo zagotoviti stalne prisotnosti.

Urgenca s svojim vhodom

V roku 14 dni bodo ločili vhod za urgentne bolnike od vhoda za vse ostale bolnike. Na ta način bodo lahko z varovalnimi vrati, ki se bodo odpirala le na kodo, urgenco zaprli tudi od znotraj. Tako ne bo več možen prehod ljudi iz ceste na oddelke kliničnega centra, je dejal Kristan. Poleg tega so jim po njegovih besedah obljubili namestitev dodatnih varnostnih kamer, se pa že vzpostavljajo t.i. sos tipke.

Če se ukrepi za zmanjšanje gneče v popoldanskih in večernih urah ne bodo izkazali za uspešne, bodo zahtevali dodatnega zdravnika, predvsem v popoldansko-večernem času.

Največ težav v nočnem času

Zaposleni na kirurški urgenci v peticiji navajajo, da na dan skupno s spremljevalci urgentni blok obišče več kot 1.500 ljudi, zato ni nepričakovano, da prihaja do nestrpnosti, ki lahko prerastejo v nasilje, navaja MMC.

"Posebno problematičen je nočni čas, ko delo poteka praktično nepretrgoma, čakalnico pa večinoma zasedajo bolniki in njihovi spremljevalci pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih substanc ter udeleženci pretepov in drugih nesreč, tudi strelskih obračunov. Ob tem je treba poudariti, da je dostop do urgentnega bloka tudi v nočnem času prost vsakomur (ne le bolnikom) brez vsakršnega nadzora ali omejitev," so opozorili v pismu.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 09:16 8. Oktober 2016.

    Res je ! Učijo nas naj pomagamo v primeru infarkta ? Zakaj ? Potem pa pride na urgenco in ga …

  • 08:12 6. Oktober 2016.

    Spoštovani <br />Tudi sama delam v zdravstvi in marsikaj lahko razumem, vendar razumem pa tudi bolne ki čakajo po celo …

  • 20:41 5. Oktober 2016.

    Kje pa so gumbi katere lahko pritisneš, kadar čakaš 3 ure dlje od naročenega časa?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.