Zaradi vročine več pretepov

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
V dobrega pol dneva so zdravniki ljubljanske nujne pomoči obravnavali več kot sto bolnikov. Precej jih išče pomoč zaradi slabosti, glavobola, omotice in otekanja nog, ki nastanejo kot posledica visokih temperatur.
Oglej si celoten članek

Danes dopoldne so v službi nujne medicinske pomoči ljubljanskega zdravstvenega doma, ki deluje na urgentnem bloku ljubljanskega kliničnega centra, zaradi različnih težav sprejeli 40 ljudi, samo ponoči 60, še med deset in petnajst intervencij pa so imeli na terenu.

Več težav imajo tudi psihiatrični bolniki

Zaradi visokih temperatur najbolj trpijo kronični pljučni in srčni bolniki, starejši, več klicev so dobili tudi od psihiatričnih bolnikov, je povedala zdravnica Nevenka Oblak Piltaver iz SNMP. "Ponoči je bilo več tudi klicev o pretepu, tako s petka na soboto kot s sobote na nedeljo, kar kaže, da je vročina razgrela tudi glave,“ je izpostavila Oblak Piltaverjeva. Zdravniki so ob tem obravnavali še več pikov os, čebel in sršenov ter posledično alergijskih reakcij, črevesnih težav zaradi pokvarjene hrane, več pa je bilo tudi splošne slabosti, glavobolov, omotic in otekanja nog zaradi vročine. Primera toplotnega udara z izgubo zavesti in krči pa niso obravnavali. 


Oblak Piltaverjeva je dodala, da stanje na urgenci vseeno obvladujejo in da bolnikov ni toliko, da jih ne bi mogli sprejeti, čeprav vsakoletni vročinski valovi vsekakor dodatno obremenijo urgenco. Vseeno ocenjuje, da je urgenca v času izbruha gripe bolj obremenjena kot zdaj, vendar pa se pri tem verjetno pozna tudi odsotnost veliko Ljubljančanov, ki so na počitnicah.

Ljudje so po njenih opažanjih bolje ozaveščeni o posledicah izpostavljanja soncu in vročini, premalo pitja in podobnem, vseeno pa so sprejeli bolnike, ki niso upoštevali priporočil zdravnikov. Tako so sprejeli kolesarja, ki je dehidriral, že zjutraj gospodično, ki je imela zelo opečene noge, gospoda, ki si pri dihanju pomaga s kisikom, pa se je v tretje nadstropje povzpel peš.

V Mariboru mirno

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor pa v nasprotju z ljubljanskim kliničnim centrom za zdaj ne beležijo povečanega števila ljudi, ki bi iskali zdravniško pomoč zaradi morebitnih zdravstvenih težav, povezanih s hudo vročino. Kot je povedal predstavnik mariborske bolnišnice Janez Lencl, se vročinski val vsaj za zdaj ne pozna dosti na obisku internistične urgence. "Statistično gledano imamo na urgenci celo za tretjino nižji obisk kot ponavadi, tako da hujših primerov, ki bi jih neposredno povezali z visokimi temperaturami, za zdaj niso obravnavali," je za STA še pojasnil Lencl.

Povečan obisk pacientov na račun vročine pa beležijo na oddelku internistične prve pomoči izolske bolnišnice. Tako so danes sprejeli že prek 30 oseb, ocenjujejo pa, da bodo imeli skupno za okoli tretjino več bolnikov. Na urgenci Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Novi Gorici pa kljub gneči ne beležijo kakšnega bistvenega porasta števila sprejetih bolnikov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.